Starity

Boldog születésnapot, Thomas Anders!

2013. március 01. 10:10   |   Szerző: Dorothy6

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az egykor világszerte hatalmas sikernek és népszerűségnek örvendő német popduó, a Modern Talking barna hajú énekese, Thomas Anders a mai napon ünnepli 50. születésnapját. Ez alkalomból bemutatjuk a mostanság zene úriemberének is nevezett retro sztár pályafutását; a kezdetektől egészen napjainkig.

hirdetés
Boldog születésnapot, Thomas Anders!

1963. március 1-jén látta meg a napvilágot Bernd Weidung néven a németországi Münstermaifeldben. Három gyermek közül ő volt a második, édesanyja egy helyi fűszerboltot vezetett, míg édesapja pénzügyi hivatalnokként dolgozott. A kicsi Bernd zenei tehetsége már hétéves korában megmutatkozott. Ekkor állt először színpadra, amikor is karácsonyi dalokat adott elő egy rendezvény keretében. Az iskolás évek alatt több tehetségkutató versenyen is részt vett, zongoraórákra járt, és a tanulás helyét életében mindinkább a zene foglalta el. Az érettségit a koblenzi Eichendorff Gimnáziumban tette le, majd tanulmányit a mainzi egyetem germanisztika, újságírói és zenetudományok szakán folytatta.

Első zenei sikerét a Luxemburg Rádió által rendezett versenyen érte el, ahol elnyerte ugyan a közönség tetszését, viszont két zsűritagtól is 0 pontot kapott. Úgy tűnt, sosem fog befutni, mígnem két nappal később ugyanez a két ember lemezszerződést ajánlott neki, melyhez felvette a sztárság szempontjából jobban csengő Thomas Anders nevet. 1980-ban jelent meg első kislemeze Judy címmel. Három évvel később találkozott egy fiatal zenei producerrel, Dieter Bohlennel, aki a Pick Up The Phone című F.R. David sláger feldolgozásához keresett énekest.

Az áttörést a szőke énekessel közösen előadott első világslágere, a You’re My Heart, You’re My Soul hozta meg számára; ekkor már Modern Talking néven léptek a mindent jelentő deszkákra. A kezdeti nehézségek után a német slágerlista élére kerültek, melyet két hónapon keresztül uraltak, és rövid időn belül Németország legsikeresebb együttesévé váltak. Hamarosan olyan nagyszerű dalok követték egymást, mint a Cheri Cheri Lady, a Brother Louie, a You Can Win If You Want vagy éppen az Atlantis Is Calling (S.O.S. For Love).

A két tag közti állandó nézeteltérések az együttes egész pályafutását végigkísérték. Ezek oka elsősorban az a Nora Balling volt, aki Thomas feleségeként gyakran szólt bele a csapat életét befolyásoló döntésekbe. Dieter nem nézte jó szemmel a két szerelmes kapcsolatát, melyet mi sem mutatott jobban, mint a híres Nora-nyaklánc, ami mindig ott lógott az énekes nyakában. 1987-ben a konfliktusok végül az együttes felbomlásához vezettek.

A népszerű popduó feloszlását követően az énekes keresett hang maradt, kapkodtak érte a kiadók és a producerek. Többek között Gus Dudgeonnal (Elton John), George Martinnal (The Beatles), Björn Ulvaeusszal és Benny Anderssonnal (Abba) is dolgozott együtt. A 80-as évek végén számos országban lépett színpadra, tízezrek előtt koncertezett például HongKongban, Moszkvában és Johanessburgban. 1989-ben elkészült első szólólemeze Different címen, melyről a Love Of My Own című kislemez szólókarrierjének legnagyobb sikere volt. 1993-ban egy igazi bombaslágert kapott a következő album készítéséhez, méghozzá a 70-es években világsikerré vált When Will I See You Again című, The Three Degrees által sikerre vitt szerzeményt.

Egy évvel később a latinosabb vonalat képviselő Barcos de Cristal albummal jelentkezett, amely eddigi legnagyobb slágereit tartalmazta spanyol nyelven, s ehhez mérten főként a spanyol és latin-amerikai piacokon hódított. Producerként több külföldi produkcióban is részt vett, főcímdalt írt egy argentin sorozatnak, és dalszerzője volt a mexikói Maria Sanchez-nek. A 90-es években kipróbálta magát a színészet világában is, szerepet kapott a Stockholm Marathon című svéd filmben, melynek főcímdalát is ő szerezte.

1998-ban megtörtént, amiben nagyon sokan csak reménykedtek: a sikercsapat ismét összeállt, s ezzel a világ a pop-történelem legnagyobb visszatérésének lehetett szem- és fültanúja. A Back For Good című albumuk 20 hétig vezette a német slágerlistát, naponta több mint 50 ezer példány kelt el belőle. Régi és új rajongók koncertek százain ünnepelték a banda látványos feltámadását, ám mindennek 2003 júniusában vége szakadt. Az ellentétek újra kiéleződtek Thomas és Dieter között, melyek végérvényesen a duó felbomlásához vezettek. Pedig sikeres együttes volt az övék; nettó nyolc év alatt 13 album került kiadásra, ebből hét a visszatérés után. Világszerte több mint 124 millió lemezt adtak el, melyből 400 arany és 50 platinalemez lett.

A Modern Talking második feloszlását követően a népszerű énekes ismét saját dalok kiadására koncentrált, melynek meg is lett az eredménye. A 2004-ben kiadott This Time című albuma ugyanis meghozta számára az elismerést egész szólókarrierje történetében. A lemezről elsőként kiadott dal, az Independent Girl az orosz slágerlistán egészen az 5. pozícióig jutott. 2006-ban sikerült megvalósítani régi álmát, amikor is élő zenekar kíséretével felvette eddigi legszemélyesebb, swing stílusú feldolgozásalbumát, a Songs Forevert, mellyel a 80-as évek nagy slágerei előtt tisztelgett.

2011-ben a Nena-dalok szerzőjeként ismert Uwe Fahrenkrog-Petersen állt mellé, akivel megalapította az Anders I Fahrenkrog nevű formációt. Fennállásuk óta két kislemezzel és egy albummal jelentkeztek, utóbbi Two címmel a német lista 11. helyére kapaszkodott fel.

A híres retro sztár zenei karrierjéhez hasonlóan a magánélete is szépen alakult: miután a 90-es évek végén sikeresen elvált Norától, 2000 nyarán feleségül vette a szépséges Claudia Hesst, akitől 2002 júniusában egy kisfia született, Alexander Mick Weidung.

Thomas Anders napjainkban is aktív résztvevője a zenei életnek; tavaly decemberben jelentette meg a karácsonyi dalokat tartalmazó Christmas For You című lemezét. A még mindig egyik legkeresettebb eurodisco énekes közben továbbra is koncertezik szerte a világon. A múlt évben két fellépés keretében kishazánkba is ellátogatott, de számos koncertet ad Lengyelországban, Oroszországban és a Baltikumban is, ahol a Modern Talking sikere még ennyi év elteltével is hatalmas népszerűségnek örvend.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek