Starity

Anorexia: hogyan lehet ezt észlelni?

2013. március 01. 15:03   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az anorexia egyre jobban kihat sok ember életére, de hogyan tudják ezt a szülők észlelni gyerekeiken?

hirdetés
Anorexia: hogyan lehet ezt észlelni?

A média és újságok mind azt sugallják, hogy a vékony lányok a szépek, amiért sok lány hal meg anorexiában vagy bulimiában. Mikor lehet tudni, ha gyermekünk ebben, szenved? Hogyan lehetne megelőzni? Cikkünkben erre a kérdésekre fogunk választ adni.

Mi is az az anorexia?
Az anorexia nervosa egy pszichés betegség, ami az evészavarok egyik típusa. Az anorexia pontos jelentése „étvágy elvesztés”, a nervosa pedig a pszichés betegségre utal. Az anorexiások túl kövérnek látják magukat, azért az önképük torzult. Gyakran a nagy fogyáshoz kényszeresen tornáznak is, hogy még jobban lefogyjanak. Az anorexiások halálozási száma mára már elérte a 8-9%-ot is.

A kamaszok betegsége?
Még az orvosok sem tudják, hogy mi áll a betegség hátterében. Általában a 13-17 éves kor között alakul ki, amikor is a testi-lelki átalakulás évei vannak. A lányok a pubertás korában szednek magukra néhány plusz kilót, ami sokakban félelmet kelt, miszerint ő kövér lesz. Sok szülő a divat újságokat hibáztatják miszerint ott túlságosan is tökéletes, és vékony lányok szerepelnek, ami nem jó egy tinédzsernek mivel ő is azt a példát akarja majd követni.

Mik is a tünetei?
- Testsúlycsökkenés, amit a szervezet saját magával ér el azzal, hogy kevés táplálékfelvétel történik.
- Félelem az elhízástól.
- Nőknél a menstruáció elmaradása.
- A beteg testképe eltorzul, mások testét meg tudja ítélni, de a sajátját nem.
- Testsúly 10%-ának elvesztése két héten belül.

Hogyan lehet megelőzni vagy segíteni a betegen?
Megelőzésnek az elsődleges dolga, hogy ne engedjük, hogy gyerekünk hallgasson az iskolában elhangzott sértő szavakra miszerint ő kövér, amikor is vékony. Ha még is észleljük, hogy a fent felsoroltak alapján kezd beigazolódni akár egy is, azonnal vigyük el gyermekünket orvoshoz, aki segít neki ebben a betegségben!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek