Starity

Kilenc dolog, ami intelligenssé tehet

2013. március 02. 14:02   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tudtad, hogy a statisztikák és kutatások szerint azok, akik balkezesek, magasabb intelligencia-szinttel rendelkeznek, mint társaik? Cikkünkben kilenc ilyen dolgot mutatunk be.

hirdetés
Kilenc dolog, ami intelligenssé tehet

Az intelligencia azon dolgok közé tartozik, amit akkor ismerünk fel, ha a szemünk előtt van. Akkor állapíthatjuk meg egy emberről, hogy valóban intelligens, ha több oldaláról is megismerjük, de könnyen felismerhetjük ezt néhány külső vagy belső tulajdonságról is. A kutatók összegyűjtötték a legintelligensebb emberek fő jellemzőit, és ebből listát készítettek.

A statisztikák alapján például azok, akik például balkezesek, magasabb értelmi szinttel rendelkeznek, továbbá jobban értenek a művészetekhez is, mint társaik. Cikkünkből kiderül, milyen fura és első látásra hihetetlen tulajdonságok játszhatnak közre abban, hogy egy ember intelligens-e vagy sem.

A balkezesség

Az agy két féltekére oszlik, nagyjából ugyanazokat a feladatokat látják el, ám némi különbséggel, az egyik abban játszik domináns szerepet, melyik kezünkkel írunk. A tanulmányok szerint a balkezesség összefüggésbe hozható az intelligenciával, legalábbis a balkezesek magasabb pontszámot értek el különféle intelligencia-teszteken, mint a jobbosok, és gyakran hamarabb be is tudják fejezni ezeket.

A homoszexualitás

Tudtad, hogy az egyik legnagyobb tudósunk, Leonardo da Vinci is a saját neméhez vonzódott? A reneszánsz emberként számon tartott polihisztor tevékenykedett a festészet, zene, az írás és többek közt a hadi fegyverek készítése terén is, őt tartják az egyik legintelligensebb embernek, aki ugyancsak balkezes volt. Satoshi Kanazawa kutatásai alapján egy apró, ám jelentős kapocs köti össze a homoszexualitást az intelligenciával, és kutatásai kimutatták, hogy azok, akik több partnerrel folytattak kapcsolatot, magasabban teljesítettek a teszteken. Kanazawa szerint ennek csak előnyös hatásai lehetnek, hiszen a társadalomból is pozitívabb véleményt válthat ki a kutatása, ráadásul a fejlődésben is segíthet, hiszen (feltételezései szerint) a kamaszok, akik ráébredtek identitásukra, és piszkálják őket, könnyedén „visszavághatnak” társaikkal azzal, hogy a könyvekbe és a tanulásba menekülnek. Elméletei alapján innen vezethető vissza az összefüggés.


Neil Patrick Harris, David Burtka – Fotó: Out

Születési sorrend

Számos elméletet bizonyítottak már ezzel kapcsolatban: az intelligencia bizony szoros viszonyban áll azzal, hányadikként születtél a családba. Az elsőszülöttek bizonyultak a legokosabbaknak, és a sorrendben később következő gyermekek már rendszerint alacsonyabb intelligencia-szinttel rendelkeznek. A nemrégiben végzett tanulmányok szerint az sem mindegy, a gyermek maga milyen nevelést kap, és esetleg történt-e a családban vetélés. Olyan családoknál, ahol az elsőszülött életét vesztette, de a második egészségesen jött világra, az intelligencia változatlan lehet – természetesen ez csak felvetés, mivel eddig nem tudták bizonyítani.

Ateizmus

Az értelem és a vallás között évszázadok óta keresik az összefüggést, de egy 2008-as kutatás szerint azok, akik nem istenhívők, és realista szemmel látják a világot, magasabb intelligenciaszinttel rendelkeznek, mint az egy- vagy többistenhívők.

Testszőrzet?!

A vicces nevű Dr. Aikarakudy Alias kapcsolatot talált az intelligencia és a szőrzet között. Mielőtt kinevetnénk az elméletét, el kell mondanunk, már diplomázott, felnőtt embereket vizsgáltak meg e téren. Azok, akik dúsabb hajjal és egyéb testszőrzettel rendelkeznek, magasabban teljesítettek a tesztek során, és azt is összevetették, azok, akik jobban teljesítettek a vizsgákon, szőrösebbek voltak, mint társaik.

Elsősorban a mellkasi szőrben keresték a kapcsolatot, de férfiak esetén a hátszőrt is vizsgálták. A nők terén a tanulmányozás jelenleg is folyik, mivel a hölgyek rendszeresen használnak borotvát, természetes úton nehezebb a meghatározás.

Alkohol

A britek körében elvégzett tanulmányok szerint már gyermekkorban meghatározható, hogy a kicsi, ha felnőtté válik, fog-e rendszeresen alkoholt fogyasztani. Meglepő módon az intelligens gyermekek hamarabb válnak gyakori fogyasztókká, és hasonló eredményeket figyeltek meg az Egyesült Államokban is.

Boldogság

Ernest Hemingway egyszer azt mondta: „A boldogság az intelligens emberek között a legritkább dolog, amiről tudok.” Mind azt hihetjük, kapcsolat lehet az intelligencia és a szeszély között, s talán gyakrabban kerülnek az őrület határára (hiszen Hemingway öngyilkosságot követett el), sőt, korábban úgy hitték, az intelligencia összefügg a depresszióval is, ergó a letargiában élő emberekről elmondható, hogy értelmesebbek másoknál, de ezt megcáfolták. Egy brit kutatás során jelentették ki, hogy azok, akik alacsonyabb IQ-szinttel rendelkeznek, hamarabb lesznek boldogtalanok, mint intelligens társaik.

Különcség

Általában ha valaki különc, viselkedése ellenkezik a megszokott társadalmi normákkal szemben, de ez nem feltétlenül káros. Néhány bizonyíték arra mutat, hogy a különc – mizantróp, esetleg antiszociális – emberek magasabb intelligenciával rendelkeznek, mint azok, akik az elfogadott szociális normák között élnek.

Személyiségzavar

Az őrület az intelligencia jele volt már az ősidők óta. Természetesen itt az őrültséget másként kell interpretálni, de a mentális problémák, mint a disszociatív személyiségzavar vagy a skizofrénia, gyakran összefüggésbe kerültek az intelligens emberekkel, főként a pszichológusok körében. Egy svéd tanulmány mutatta ki, hogy a tanulók, akik kitűnőként és jelesként végeztek, a későbbiek során nagy valószínűséggel éltek valamiféle személyiségzavarral.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek