Starity

Dalok, amiket más előadóknak szántak

2013. március 06. 19:07   |   Szerző: prézli

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Billboard összegyűjtötte azokat a szerzeményeket, amelyeket eredetileg más előadók kaptak volna meg, de ők túladtak rajtuk.

hirdetés
Dalok, amiket más előadóknak szántak

Lady Gaga feat. Beyoncé – Telephone (elutasította: Britney Spears)

Nyílt titok, hogy Lady Gaga több dalt is írt Britney-nek, de csak egyetlenegy dala, a Quicksand került fel 2008-as albumára, a Circusre. Később kiderült, hogy a Telephone is neki íródott, de ő elutasította, így Gaga megtartotta magának: „Régen írtam neki ezt a dalt, de nem használta fel. Ez így van jól, mert én imádom, és alig vártam, hogy felénekeljem” – nyilatkozta 2009-ben. Britney verziója 2010 májusában felkerült az internetre, ami alapján érthető, hogy miért landolt a kukában...

Rihanna – Disturbia (elutasította: Chris Brown)

2008-ban Chris Brown a Disturbiát továbblökte barátnőjének, Rihannának, aki a Good Girl Gone Bad kibővített változatára rakta fel a szerzeményt. A dal hatalmas siker lett, főleg Amerikában, ahol listavezető volt, és a megjelenése óta több mint 3 millió példány kelt el belőle.

Justin Timberlake – Rock Your Body (elutasította: Michael Jackson)

A Rock Your Bodyt először Michael Jackson 2001-es albumára, az Invincible-re szánták, azonban Pharrell Williams és Chad Hugo úgy döntöttek, hogy Justin Timberlake-nek adják. A Justified harmadik kislemezeként jelent meg a dal, és sikeres lett: vezette az amerikai popzenei listát, és az ausztráloknál is első lett.

Kelly Clarkson – Since U Been Gone (elutasította: Pink és Hilary Duff)

Dr. Luke és Max Martin Pinknek akartak egy újabb slágert készíteni, azonban az énekesnő lemondott a dalról, így Hilary Duffhoz került, aki szintén nem használta fel. Végül Kelly Clarkson kapta meg, aki ennek a szerzeménynek köszönhetően Amerikán kívül híres lett, és egy Grammy-díjat is bezsebelt.

Jay-Z & Kanye West – Ni**as In Paris (elutasította: Pusha T)

Jay-Z és Kanye West tavalyelőtt jelentették meg közös albumukat, a Watch the Throne-t, amelynek legsikeresebb kislemezét, a Ni**as In Parist eredetileg nem is nekik szánták, hanem Pusha T-nek. A rapper később úgy nyilatkozott róla, hogy lehet, hogy ő nem tudta volna olyan különlegesre megcsinálni a dalt, mint a duó.

Kanye West feat. Jamie Foxx – Gold Digger (elutasította: Shawnna)

A mai napig Kanye West egyik legnagyobb slágere a 2005-ös Gold Digger, és csak a szerencsének köszönheti, hogy Shawnnának nem kellett, akit először megkerestek a szerzeménnyel. A dal volt az első listavezető száma az Egyesült Államokban, és Grammy-díjat is kapott érte a legjobb rapelőadás kategóriában.

Rihanna – S.O.S. (elutasította: Christina Milian)

Rihannára a szakma a 2006-os S.O.S. című dala miatt figyelt fel, amely az egyik legnagyobb nyári sláger volt abban az évben. Első nagyobb sikerét is ennek a dalnak köszönheti, ugyanis ez volt az első listavezető dala az Egyesült Államokban és Ausztráliában, pedig eredetileg Christina Miliannak ajánlották fel, ő viszont úgy döntött, hogy nem él a lehetőséggel.

Rihanna feat. Jay-Z – Umbrella (elutasította: Britney Spears)

Az énekesnő nem lovagolt sokáig az S.O.S. sikerén, ugyanis egy évvel később felrázta a zeneipart Umbrella című dalával. 2007-ben a csapból is ez a dal folyt, pedig előtte már többen is túladtak rajta, mint például Britney Spears. A sláger megváltoztatta Rihanna életét, és egyből a szupersztárok közé emelte őt.

B.o.B. feat. Bruno Mars – Nothin' On You (elutasította: Lupe Fiasco)

Még mielőtt Bruno Mars szólóban tarolt volna, B.o.B. debütáló dalában, a Nothin' On You-ban működött közre, amely 2010 egyik legsikeresebb dala lett az Egyesült Államokban. Nagy meglepetés volt, ugyanis előtte senki sem tudta, kicsoda B.o.B. és Bruno Mars, éppen ezért keresték meg először Lupe Fiascót a szerzeménnyel, aki 2006 óta jelen van a piacon. Neki viszont nem kellett, így a rapper kapta meg. Lupe változata két éve kiszivárgott, szintén Bruno Mars közreműködésével.

Britney Spears – ...Baby One More Time (elutasította: TLC)

Britney karrierje 1998-as debütálása óta töretlen, pedig nem sokon múlt, hogy első dalát a TLC kapja meg. Max Martin azzal kereste meg a lánycsapatot, hogy új albumukra írjon dalt, azonban a ...Baby One More Time nem tetszett nekik, így elpasszolták az akkor ismeretlen 16 éves Britney Spearsnek, aki minden létező slágerlistát vezetett ezzel a számmal.

Whitney Houston – How Will I Know (elutasította: Janet Jackson)

Minden idők legnagyobb hangja, Whitney Houston Janet Jackson helyett csapott le a How Will I Know című dalra, amely 1986 egyik legtöbbet eladott kislemeze lett az Egyesült Államokban, és a mai napig is gyakran felcsendül a rádiókban.

Adam Lambert – Whataya Want From Me (elutasította: Pink)

Adam Lambert eddigi legsikeresebb dala, a Whataya Want From Me eredetileg Pinknek készült, aki egyébként a szövegét is jegyzi. Az énekesnő felénekelte saját verzióját, és úgy tervezte, hogy majd a 2010-es válogatásalbumán kap helyet, de végül Adamnek lett adva.

Britney Spears – Toxic (elutasította: Kylie Minogue)

Kylie 2001-ben tarolt Fever című albumával, amely minden idők egyik legtöbbet eladott poplemeze, így nem csoda, hogy a dalszerzők megrohamozták őt, hogy következő albumán együtt dolgozzanak vele. Így keresték meg őt a Toxickal, ami nem nyerte el a tetszését, így Britney Spears vitte sikerre 2004-ben. „Nem tudom, hogy miért mondtam le róla. Hülyeség? Tulajdonképpen a Can’t Get You Out Of My Headdel is majdnem ugyanez történt. De Britney fantasztikus munkát végzett. Lehet, hogy ha megtartom, nem lett volna ugyanolyan” – nyilatkozta később.

Madonna – Holiday (elutasította: Mary Wilson)

30 évvel ezelőtt robbant be a köztudatba Holiday című dalával Madonna, aki előtte már kiadott két dalt, de nem figyeltek fel rá. Ezzel a szerzeménnyel minden megváltozott, pedig mázli, hogy Mary Wilson nem tartotta meg magának, akinek elsőként ajánlották fel a dalt.

Britney Spears – I'm A Slave 4 U (elutasította: Janet Jackson)

2001-ben Britney Spears levetkőzte magáról a tinisztár-imázst, de nem biztos, hogy ez az I'm A Slave 4 U nélkül sikerült volna neki. Pharrell Williams (akárcsak fentebb Justin Timberlake esetében) meggondolta magát, és végül nem Janet Jacksonnak adta a dalt, pedig neki szánta.

Pussycat Dolls feat. Busta Rhymes – Don't Cha (elutasította: Sugababes és Paris Hilton)

Miután a Sugababes és Paris Hilton is visszautasította a Don't Chát, az újonnan alakult Pussycat Dolls zöld jelzést kapott, hogy betörjenek a dallal. És sikerült is nekik: 2005 egyik legnagyobb slágere volt, vezette a brit, az ausztrál és a német listát, az amerikaiaknál pedig a második helyig jutott.

Jennifer Lopez – Let's Get Loud (elutasította: Gloria Estefan)

Jennifer Lopez ismeretlenül kapta meg a Let's Get Loudot Gloria Estefantól, ami debütáló albumán, az On the 6-en kapott helyet. Arról nincsenek információk, hogy Gloria miért utasította el, mert latinos hangzása miatt az ő hangjához is biztosan passzolt volna, de ez a dal nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Jenniferből sikeres énekesnő váljon.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek