Starity

Nyolcvanéves lett Michael Caine

2013. március 14. 12:12   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A legendás brit színész betöltötte a nyolcvanadik életévét, de még mindig aktívan dolgozik.

hirdetés
Nyolcvanéves lett Michael Caine

Sir Michael Caine ma ünnepli a nyolcvanadik születésnapját, és egyáltalán nem gondol a visszavonulásra.

A kétszeres Oscar-díjas angol színész, akit 2000-ben Erzsébet királynő lovaggá ütött, tavaly fejezett be két filmet – az egyik a legendás Batman-sorozat legújabb darabja, A sötét lovag: A felemelkedés –, és jelenleg is két alkotáson dolgozik, egy thrilleren (Now You See Me) és egy vígjátékon (Mr. Morgan's Last Love), amelyek ebben az évben kerülnek bemutatásra.

Tizenöt évesen hagyta ott az iskolát, mindenféle fizikai munkából tartotta fenn magát, a hadseregben eltöltött néhány évet (a koreai háborúban is szolgált, és a harcteret is megjárta), majd leszerelése után a színház felé fordult. Kisebb-nagyobb színpadi és televíziós szerepek után belekóstolt a filmezésbe is, és már a harmadik filmjében (The Ipcress File, 1965) olyan remekül szerepelt, hogy a rangos BAFTA-díjra jelölték, a következő évben pedig Oscar-díjra, amikor az Alfie című vígjátékban a főszerepet alakította.

Többféle műfajban is kpróbálta a tehetségét (háborús drámák, musicalek, vígjátékok, akciófilmek, thrillerek és animációs filmek), korának legnagyobb tehetségeivel játszhatott együtt, a legnagyobb rendezőkkel dolgozott, és számtalan jelölést tudhatott magának – a díjak sem várattak magukra. 1987-ben (Hannah és nővérei) és 2000-ben (Árvák hercege) megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, az 1984-ben készült Rita többet akar című filmért besöpört egy Golden Globe- és egy BAFTA-szobrocskát – egyébként három Golden Globe-díjjal büszkélkedhet, mert 1990-ben a Hasfelmetsző Jackért és 1999-ben a Little Voice-ért is kapott egyet.

Több mint száz remek filmben alakított fő- vagy mellékszerepet, amelyekkel örökre beírta a nevét a filmtörténelembe. Nem is rossz egy londoni munkásfiútól, ugye?

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek