Starity

A legsikeresebb videoklipek: Manic Street Preachers

2013. május 10. 08:08   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Manic Street Preachers az egyik leghíresebb walesi rockbanda, amely 1986-ban alakult és máig hatalmas rajongótábornak örvend világszerte. Karrierjük kezdetétől nagy feltűnést keltettek politikai tartalmú dalszövegeikkel, de furcsa módon csak az egyik társuk, Richey James eltűnése után lettek igazán híresek.

hirdetés
A legsikeresebb videoklipek: Manic Street Preachers

Ha a Youtube adatait vesszük alapul, akkor a Manic Street Preachers legnépszerűbb videója a Your Love Alone Is Not Enough, ami a 2007-es Send Away The Tigers albumról való.

A cím ellenére ez nem egy szerelmes dal – a szerzemény ötletét egy búcsúlevél adta, amelyet egy öngyilkosságot elkövető barátjuk hagyott hátra, így ismét a banda egyik gyakori témája, a magányosság és meg nem értettség kerül az előtérbe. A dal érdekessége, hogy James Dean Bradfield a svéd Cardigans zenekar énekesnőjével, Nina Perssonnal énekel duettet, sőt, a szőke hölgy a videoklipben is szerepel.

Az egyszerű kisfilmben egymással szemben állnak a saját színpadjukon, James a bandájával, míg Ninát női zenészek kísérik, mintegy egymással vetélkedve éneklik a saját részeiket, a klip végére pedig a két színpadot egymás mellé tolják, így egyesülnek, létrejön közöttük a kapcsolat, amire mindenki vágyik. Eddig 2.966.519 ember látta a videót, 7120 „tetszik”-et kapott és 64 „nem tetszik”-et.

Meglepő módon egyetlen olyan videoklip került erre a Top 5-ös slágerlistára, amelyben Richey James is szerepel. Ez a második helyen álló Motorcycle Emptiness, amely a zenekar debütáló albumán jelent meg 1992-ben és a rajongók körében a mai napig az egyik legnépszerűbb slágerük. Az is figyelemre méltó, hogy a rangos brit zenei magazin, a Q 2006-ban beválasztotta a legjobb száz dal közé.

Richey ritmusgitárosként állt a színpadon egészen 1995. február 1-jéig, amikor is nyom nélkül eltűnt. Őszinte, szókimondó dalszövegeinek, olvasottságának és intelligenciájának köszönhetően figyeltek fel a kritikusok a zenekarra – az is nagy érdeklődést keltett, hogy nyíltan beszámolt az anorexiával, mániás depresszióval, öncsonkítással és alkoholizmussal vívott harcairól.

A videoklipet Tokióban, Japánban forgatták, különböző helyszíneken: egy forgalmas utcán, egy pacsinkó (japán szerencsejáték) teremben, egy szentély közelében, egy óriáskerék előtt és a hotelben. Láthatjuk, amint a zenekar tagjai céltalanul kószálnak, nézelődnek, Richey egy teknőssel barátkozik, James pedig a nyüzsgő tömeg közepén énekel – a dal témái, a magány, az anyagias élet és az elidegenedés kimondatlanul is ott lebegnek a klipben. 1.347.789 alkalommal nézték meg eddig, 6246 embernek tetszett, 72-nek viszont nem.

A toplista harmadik helyén az If You Tolerate This, Then Your Children Will Be The Next című dalhoz készült videoklip található, amely az 1998-ban megjelent This Is My Truth, Tell Me Yours című albumról való és a kislemez lett a Manics első kislemeze, amely első helyet ért el a brit listákon. (A Guinness Rekordok Könyve szerint ez a leghosszabb dalcím a világon.)

A dal politikai témájú, a spanyol polgárháború (egyúttal minden háború) borzalmait eleveníti fel és ülteti át a mi korunkba. A klipben vakító fehér és világoskék színekben pompázó steril világot látunk, a négytagú, csak fürdőruhát viselő család nyugodtan éli napjait, szemük, szájuk és fülük be van tapasztva – nem látják, nem hallják az őket körülvevő világot és a hangjukat (véleményüket) sem hallathatják. A hófehérbe öltözött banda őszintén kimondja a valóságot, bár a klip végére az énekes, James szeme is eltűnik, talán arra utalva, hogy előbb-utóbb mindenki belefásul a világban tapasztalható szenvedés látványába.

A videót 1.145.093 alkalommal tekintették meg eddig, több mint ötezer lájkot gyűjtött össze, 71 embernek viszont nem tetszett.

A negyedik helyet az A Design For Life című videoklip nyerte el, amely az első olyan video, amely Richey eltűnése után készült az immár trióvá zsugorodott bandával és az 1996-ban megjelent Everything Must Go című albumról való.

A politikai témájú dal a társadalmi osztályok közötti harcot és konfliktust mutatja be – ehhez illő videoklip készült. A zenekar egy gyakorlóteremben adja elő a szerzeményt, miközben körülöttük a falakon különböző filmek és szlogenek (például egy idézet George Orwell 1984 című könyvéből) peregnek. Láthatjuk a brit munkások nyomorúságos életkörülményeit és tüntetéseit, valamint az arisztokrácia kényelmes életét, például az általuk oly kedvelt rókavadászatot és az ascoti lóversenyt, ahol a királyi család is megjelenik minden évben. A klipet eddig 551 331 ember látta, ebből 2312-nek annyira tetszett, hogy megnyomta a like-gombot, 39-nek azonban nem nyerte el a tetszését.

Az ötödik helyen a You Stole The Sun From My Heart áll, amely szintén a This Is My Truth, Tell Me Yours című albumról való. A cím ebben az esetben is megtévesztő egy kicsit – nem szerelmi témájú szerzemény született. A basszusgitáros Nicky Wire extravagáns formában fejezte ki, mennyire utálja a turnézást és az azzal járó utazást, hercehurcát és az azzal járó honvágyat – noha imád a színpadon lenni és koncertet adni.

Az egyszerű klipben a zenekar a stúdiójában játssza el a dalt – olyan ékességek dobják fel a kopár berendezést, mint a walesi zászló, a fehér-zöld hátter előtt álló vörös sárkány és a Manic Street Preachers-től már megszokott politikai témájú idézetek, de láthatunk animált kismadarakat és élő nyuszikat, akik James és Nicky lábainál ugrándoznak, összebújnak vagy éppen az egyik hangfalon kuporognak. A videót több mint ötszázezer ember tekintette meg, ebből 2074-nek tetszett, 26-nak pedig nem.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek