Starity

A legsikeresebb videoklipek: Taylor Swift

2013. május 15. 08:08   |   Szerző: Lady Suzy

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Taylor Swift kétségtelenül napjaink egyik legsikeresebb énekesnője, hiszen a rengeteg rajongók által megszavazott díj mellett hét Grammy-díj tulajdonosa, valamint Golden Globe-jelöléssel is büszkélkedhet.

hirdetés
A legsikeresebb videoklipek: Taylor Swift
Fotó: Karen Collins/Instyle UK

Már hozzászokhattunk, hogy Taylor Swift előszeretettel merít ihletet életének apróbb részleteiből, szerelmi csalódásaiból vagy épp ennek ellenkezőjéről, gyakran inspirálják korábbi kapcsolatai.

Love Story című dala sem lóg ki a sorból, egy korábbi esete családjával és szerelmével ösztönözte a dalszöveg megalkotására. A fiú, aki akkor felkeltette a lány érdeklődését, nem volt különösebben népszerű szülei körében, így a legjobb hasonlatnak Rómeó és Júlia története tűnt. Természetesen ez eseményeket saját szemszögéből írta meg, ahol végül a szerelmespár élete nem tragédiával végződik, hanem azzal a bizonyos happy enddel.

A videó a középkor és a reneszánsz hangulatában zajlik, így egy igazi kosztümös darab hatását kelti. Rómeó szerepére Justin Gastont kérte fel, aki többek között ismerős lehet Miley Cyrus rajongóinak, hiszen a két híresség hosszabb ideig alkotott egy párt. Hónapokig járták Amerikát és Európát, egy tökéletes helyszínt keresve, majd végül a Nashville-ben található Gwynn-kastélyra esett a választás.

A klipet eddig 119 millióan tekintették meg, majdnem 300.000 ember tetszését nyerte el, ezzel szemben mindössze csak nyolcezren nem látták a videó kreativitását, vagy csak a szám nem lopta magát a szívükbe.

You Belong With Me című dalának megírásához szintén egy korábbi eseményt kapcsolt, melynek történetét el is mesélte. Dióhéjban meghallotta, amint egyik fiúbarátjával könyörtelenül kiabál barátnője telefonon keresztül, a fiú pedig érveket keresve próbálta letenni a telefont és véget vetni a beszélgetésnek. Az eset után Taylor rokonszenvet érzett a fiú iránt és egyből kidolgozott egy koncepciót a dalhoz.

A videoklipben rengeteg lehetőséget látott, de amit mindenképpen szeretett volna közvetíteni a nagyérdemű felé, az az ellentét a népszerű, illetve csendes, szerény diáklányok között. A kisfilmben két szerepben is feltűnik, eljátssza a félénk lányt, aki mindig háttérbe szorul, valamint a barna szurkolólányt, akire minden tekintet szegeződik, ám mégsincs megáldva kedves természettel. A fiú szereplő – aki mellesleg Lucas Till – természetesen a videó végére rájön, hogy akire igazán szüksége volt, mindig a szemei előtt állt, csak nem vette észre. A Love Storyhoz hasonlóan itt is a happy end dominál.

Eddig összesen 243 millió ember kattintott a videoklipre, közülük pedig 580.000-en nyomtak a tetszik gombra. Ezek mellett pedig még nem említettük a dal osztatlan sikereit, hiszen az 52. Grammy-díj-kiosztón összesen három jelölést kapott.

Szintén hatalmas sikereket ért el Mean című dala is, mely az előzőektől eltérően nem szerelmi életéről szól. Egy interjú keretei között mondta el, hogy főleg azon emberek felé próbál célozni, akik minden lépésébe képesek belekötni és sokszor ok nélkül kritizálják.

A klip elején Taylor és az együttese egy farm díszlete előtt énekel, majd fiatalokat és gyerekeket láthatunk, amint társaik gúnyt űznek belőlük és kicsúfolják őket, csak mert mások. Az énekesnő mögötti háttér hirtelen a Broadway stílusát idézi elő, a korábban piszkált szereplők pedig elérik céljukat és megvalósítják legnagyobb álmaikat. Röviden a kisfilm és a dalszöveg együttesen megmutatja, nem számít, mennyi kritikát kapsz az emberektől, s míg te majd sokra viszed az életben, addig ők részegen végzik egy bárban és azt teszik, amit korábban: mindenkiben keresik a hibát.

A videoklip az 54 milliós megtekintése és 269.000 pozitív szavazata mellett rengeteg elismerésben részesült, többek között a 2012-es Grammyn két díjat is hazavihetett miatta az énekesnő, A legjobb szólóelőadás és a Legjobb countrydal kategóriában.

Taylor ezen dalában a The Civil Wars nevű amerikai duóval működik közre, ám egyikőjük albumán sem található meg. A Safe & Sound ugyanis a The Hunger Games (Az éhezők viadala) egyik, mondhatni, legismertebb betétdala. A szöveget ezúttal a változatosság kedvéért nem saját tapasztalati alapján készítette, hiszen egy teljesen más irányból kellett megközelítenie a dolgokat. A dal egyfajta altatóként jelenik meg a filmben, mikor is az egyik szereplő életét veszti, mindezek mellett bele kellett szőnie a harc jelképét is. Erre utal az egyik sor: Ne merj kinézni az ablakodon, kedvesem, minden lángokban áll. A háború az ajtón kívül folyamatosan tombol.

A dal nem igényelt különösebben díszes, nagyszabású videót, hiszen maga a dal is nyugalmat és egyszerűséget sugall. A forgatások egy Tennessee állambeli kisvárosban, Watertownban zajlottak, pontosabban a város szélén álló, hatalmas, erdős területen. Egy-két felvétel készült a helyi temetőben is, a sírok, melyeken Taylor üldögél, egy pár sírkövei, és történetük egészen 1853-ig nyúlik vissza.

Ugyan a YouTube-nézettségben nem produkált hatalmas sikereket, hiszen a 32 millió megtekintés elbújhat a 140 milliós We Are Never Ever Getting Back Together klipje mögött, ám minden szempontból művészibb alkotás lett. Az idei Grammyn például megnyerte a legjobb dalszöveggel rendelkező betétdal díját, valamint Golden Globe-jelöléssel is megtisztelték.

A RED egyik legsikeresebb dala és egyben klipje kétségtelenül az I Knew You Were Trouble volt. A dalszöveg magába foglalja egy visszahúzódó lány és egy bajkeverő fiú kapcsolatát, mely végül szakítással végződik. Taylor megénekli, hogy mindig is tudta, a fiú csak kihasználja őt, ám mégis belesétált egy ehhez hasonló románcba. Eleinte felreppentek a pletykák, miszerint a szöveg egy az egyben a One Direction énekeséről, Harry Stylesról szól, ám később kiderült, a dalt eredetileg a 2010-es Speak Now albumára írta, csak valamilyen oknál fogva nem került fel.

A kisfilmet 2012. november 18-án forgatták Los Angelesben, a férfi főszerepet pedig Reeve Carney töltötte be. A videó eredetileg egy elhagyatott sivatagban játszódik, az énekesnő körül pedig mindenütt szemét és törmelék hever. Ugyanakkor észrevehető az erős smink és a rocker-stílus is, amely egyáltalán nem megszokott egy country-énekestől. Taylor azt próbálta közölni, hogy a szerelem nem feltétlen jó irányba változtatja meg az embereket, ennek apróbb jeleit pedig észrevehetjük a visszatekintésekben.

A videó eddig 106 millió megtekintéssel rendelkezik, illetve több mint 638.000 ember nyomott a tetszik gombra. Ugyanakkor majdnem 60.000 nézőnek nem tetszett, ami valahol érthető, hiszen a dal erősen messze áll a countrytól.

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek