Starity

Zenészek közötti barátság: igazi vagy reklámfogás?

2013. március 24. 17:05   |   Szerző: Gabor28

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Górcső alá veszünk pár sikeres bandát, ahol kiderült, mégsem annyira nagy a szeretet, mint látszott.

hirdetés
Zenészek közötti barátság: igazi vagy reklámfogás?

Mint tudjuk, az együtteseket egy hatalmas menedzsment formálja olyanná, amilyenné csak akarják. Mindent ők mondanak meg, hogy nézzenek ki, milyen stílust képviseljenek, mit mondjanak, hogy viselkedjenek.

Egy jó banda alapeleme a „szoros” barátság, amivel azonosulni tudnak a rajongók, de vajon mennyi igaz belőle? Hiszen ha belegondolunk, négy-öt teljesen különböző stílussal és életmóddal rendelkező egyén egy együttesbe pakolása nem feltétlenül jelenti azt, hogy eltérő tulajdonságaikkal kiegészítik a másikat. Ez is mind csak a menedzsment által kitalált termék része lenne?

Spice Girls

A Spice Girls a britek talán legsikeresebb lánybandája. Hódító útjukat 1996-ban kezdték, amikor megjelent Wannabe című daluk. A szám egyből a toplista élén landolt, ezzel népszerűvé téve az öt lányt. Már a klipben is jó barátnőkként szaladgáltak és ugrabugráltak. Az egész imidzsük a „girl powerre” és az örök barátnők képére épült. 1997-es, igencsak gyengére sikerült filmjükben is kapcsolatukat szinte nővéri szeretetként mutatták be. A filmben próbálják sugallni, hogy ők már jóval a Spice Girls megalakulása előtt barátnők voltak, pedig az öt lány egy újsághirdetésben jelentkezett az „állásra”, tehát a válogatáson találkoztak először.

Azonban a sajtó már ekkor hangos volt a pletykáktól, miszerint mégse olyan nagy a barátság. Főleg a Mel B és Geri Halliwell közti „ki legyen a fő énekes” vitája került előtérbe. 1998-ban Geri ki is vált a bandából, a hivatalos sajtóközlemény szerint fáradt volt, és pihenésre vágyott. Később Mel B beismerte, hogy nem volt éppen kedves Gerivel, és valószínűleg egyik oka a kilépésének ő lehetett.

Mel C egy interjúban elmondta, hogy Mel B-vel egyszer odáig fajult a vita, hogy arcon csapta. Később, mikor 2012-ben készített Emma Buntonnal egy duettet új lemezére, bevallotta, hogy ugyan Emma és közte volt mindig a legszorosabb a kapcsolat, örül, hogy egyik Spice sem lakik a szomszédságában.

Ezek után nem lepődhetünk meg, hogy Victoria Beckham állandó alkalommal meghiúsítja az újraegyesülést, és az olimpián való fellépést is nehezen vállalta közösen a lányokkal.

Take That

Hódító útjuk az 1992-es Take That and Party című lemezükkel indult. A bandán belüli viszályok elég csendesen zajlottak, a sajtó figyelmét inkább Robbie Williams drogproblémái kötötték le. Ez addig fajult, míg 1994-ben az MTV Music Awards előtti éjszakán majdnem túladagolta magát. 1995-ben kikerült a nyilvánosság elé pár kép, ahol Williams öntudatlanul szórakozik a Glastonbury Fesztiválon. Ez volt a végső csepp a banda többi tagjánál, ultimátumot adtak neki: vagy felhagy a drogozással, vagy megválnak tőle.

Mint tudjuk, a Take That Robbie nélkül folytatta a munkát, majd 1996-ban hivatalosan is feloszlottak. Ekkor már nyílt titok volt, hogy Gary Barlow nem épp kedvenc embereként tartja számon egykori „barátját”. 2005-ban a Take That bejelentette visszatérését Williams nélkül.

Végül a rajongókat óriási meglepetésként érte a hír, hogy Barlow és Williams kibékült, és újjáéledt barátságukat egy közös szerzemény is követte, ez volt a Shame. A dalhoz videó is készült, mely 2010-ben látott napvilágot, és enyhén homoerotikusra sikerült, sugallván, több van a két férfi között, mint barátság. Azóta a Take That újra az eredeti öt taggal üzemel, s hogy mennyire baráti a viszony? Az idő majd bizonyítja.

S Club 7

A héttagú brit együttes annak a Simon Fullernek a nevéhez fűződik, aki a Spice Girlsért is felelős. Karrierjük az 1999-ben indított Miami 7 című sorozattal kezdődött, melyben hét jó barát próbál betörni a poppiacra, ami már csak azért sem lehet igaz, mert ők is egy menedzsment által tartott válogatás folyamán kerültek össze.

Bring It All Back című debütáló kislemezükkel a brit toplista élére kerültek, és ezzel zenei karrierjük is beindult. Paul Cattermole bevallotta, hogy nagyon sokszor fáradtak a sűrű napirend és a sok utazás miatt, és minekután a nap 24 órájában össze vannak zárva, bizony előfordulnak veszekedések, de próbálják támogatni egymást. Később kiderült, hogy nemcsak a fáradtság, hanem a szólók kiosztása is okozója volt annak a „néhány” vitának.

2002-ben Paul kivált a bandából, magyarázata szerint visszatért régi szerelméhez, a rockhoz, ami, valljuk be, igencsak messze van az S Club 7 stílusától, és középiskolai – igazi – barátaival egy nu metal bandát alapított. A csapat S Club néven hattagú bandaként folytatta tovább, de következő lemezük be sem jutott a toplistára, így feloszlottak.

Ugyan működésük alatt nem sok pletyka szivárgott ki a bandatagok viszonyáról, utóéletük sokat elárul. Például, hogy Rachel Stevens 2009-es esküvőjén egy tag sem volt jelen. Mikor erről kérdezték, egyszerűen csak annyit válaszolt, ennek az az oka, hogy nem is tartják a kapcsolatot. Ami érdekes, ha figyelembe vesszük, valójában voltak-e olyan jó barátok, ahogy azt mutatni akarták. 2008-ban Jo O’Meara, Paul Cattermole és Bradley McIntosh összeállt S Club 3 néven, Tina Barrett és Jon Lee is részt vett az újra egyesítésben, akkor még S Club 5 néven, azonban köszönték szépen, nem kértek belőle.

One Direction

Az új brit invázióhullám megalkotói 2010-ben kerültek össze az angol X-Faktor hetedik évadában. A zsűri által összerakott banda azóta is sikert sikerre halmoz. Saját bevallásuk szerint, ők egy család, és szeretik, támogatják egymást, bármi legyen is, hiszen ők nemcsak barátok, de testvérek.

Mikor bekerültek a mentorok házába, az előtte adott interjúban Harry Styles még úgy jellemezte kapcsolatukat, hogy sok vita van köztük. (Ekkor még nem kerültek Simon Cowell és menedzsmentje keze alá). Az akadályt sikeresen vették, Simon kiválasztotta őket mint egyik versenyzőcsapat az élő show-ra. Az első héten már az interjúk alatt teljes összhangot és barátságot emlegettek a srácok. A One Direction eljutott egészen a fináléig, ahol Robbie Williamsszel énekelhettek egy duettet. Robbie a show után azt nyilatkozta, hogy nagyon élvezte a munkát a srácokkal, nagyon tehetségesnek tartja őket, de közel sem akkora az összhang köztük, mint azt elhitetni akarják. Elmondása szerint komoly ellentétek vannak a tagok között.

Azt tudjuk, hogy a directionerek sok őrültségre képesek: halálos fenyegetések, a tagok megtámadása az utcán. Ami talán érdekes lehet, hogy míg régen a rajongók saját maguknak akartak egy-egy tagot, úgy a directionerek egymással szeretnék kapcsolatban látni a tagokat. Különböző brománcok (testvérrománc) kaptak szárnyra, mint Larry Stylinson (Harry & Louis), Niam (Niall & Liam) vagy Ziam (Zayn & Liam), hogy csak a legnépszerűbbeket említsük. Azonban a sok konspirációs elmélet után elkezdett egy pletyka terjengeni, miszerint Louis és Niall barátsága korántsem igaz. A rajongók figyelmét nem kerülte el, hogy az egyik úgynevezett videonaplóban Louis egy nem épp kedves mondatot intézett ír társukhoz, miszerint őt áldozná fel egy invázió esetén. Niall arca nem épp a lelkesedést tükrözte. A videó nem sokkal később lekerült a legnagyobb videó megosztó oldalról, és a jelenetet kivágva „jobb minőségben” került vissza az oldalra.

Niall egy interjújában elmondta (amely azóta szőrén-szálán eltűnt az internetről), hogy Louis és az ő kapcsolata a legkevésbé szoros, szerinte Louis nem díjazza a humorát, és sokszor idegesítőnek tartja hangosságát, valamint kifejtette, hogy idősebb bandatársának van egy stílusa, így Harryn kívül nem enged közel magához senkit.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek