Starity

Negyvenéves lett Jim Parsons

2013. március 24. 11:11   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Emmy- és Golden Globe-díjjal is büszkélkedő Jim Parsons ma töltötte be negyvenedik életévét.

hirdetés
Negyvenéves lett Jim Parsons
Fotó: PA Images / John Shearer / AP

A texasi nevelkedésű Parsons már hatévesen tudta, színészkedni akar; köszönhető ez egy iskolai színdarabnak. Fiatalkorában leginkább a szituációs komédiák befolyásolták, mint a Family Ties és a The Cosby Show. A Noises Off-beli szereplését úgy jellemezte: „Teljesen kapcsolatba léptem a szerepemmel, és akkor értettem meg, mit is jelent a színpadon állni.”

Miután leérettségizett, rendszeresen fellépett a Stages Repertory Színházban, majd az egyetemen egy különleges kétéves kurzus résztvevői közé kerülhetett, de az áttörés akkor köszöntött be, miután New Yorkba költözött. Egy sokat vitatott 2003-as Quiznos-reklámban egy olyan embert alakított, akit farkasok neveltek. Visszatérő szerepe volt a Judging Amyben, és két nyúlfarknyi szerepet tudott magáénak a Garden State-ben és a School for Scoundrelsben.

Jim szerint 15 és 30 meghallgatáson volt, de az összes pilotepizód elbukott, mivel egyik csatorna sem kívánta azokat felvásárolni. Kivételt képezett az Agymenők (The Big Bang Theory) című sorozat: amint elolvasta a forgatókönyvet, érezte, Sheldon Cooper karaktere tökéletes lenne a számára. A meghallgatáson annyira lenyűgözte Chuck Lorre-t, hogy az ragaszkodott egy második próbához is, hogy kiderítse, mennyire alkalmazkodóképes a karakterhez.

Sheldon Cooper megszemélyesítésével vált tulajdonképpen világhírűvé: a zseniális, ám bogaras tudósnak köszönhetően sorra söpörte be a díjakat: 2009 augusztusában a Television Critics Association díját kaphatta meg egyéni alakításmódjáért, ezzel Alec Baldwint, Tina Feyt, Steve Carellt és Neil Patrick Harrist utasította maga mögé. 2009-ben és 2010-ben is jelölték Emmy-díjra, amelyet 2010-ben vihetett haza. Ugyanebben az évben Johnny Galeckivel és Kaley Cuocóval aláírtak egy szerződést, amely értelmében 200,000 dollár juttatást kapnak epizódonként a negyedik évad során. 2011-ben Golden Globe-díjjal gazdagodott a Legjobb színész kategóriában, melyet kollégája, Kaley prezentált.


Dr. Sheldon Cooper

Az Agymenők kollektív sikere mellett is figyelmet fordított a filmekre, ám lényeges karaktert alig kapott: 2011-ben Jack Black, Owen Wilson, Steve Martin közös filmjében, a madárlesős The Big Yearben kapott szerepet, majd ugyanebben az évben Walter emberi alteregóját alakította a Muppetsben.

2012 májusában a The New York Times közölte először a hírt, miszerint Jim homoszexuális, és évek óta boldog párkapcsolatban él – ezt ő maga jelentette be abban az évben. Szívesen jótékonykodik, ahol csak tud, legutóbb agymenőkbeli kollégáival vettek részt egy rendezvényen, mely az Alzheimer-kórra szeretné felhívni a figyelmet. Jelenleg két projekten dolgozik a népszerű szitkom mellett, melyek jövőre kerülnek a mozikba. Boldog születésnapot, Jim!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek