Starity

François Arnaud: „A sorozat az életem része”

2013. március 27. 17:05   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Borgiák Cesaréja karakteréről, az ötszáz évvel ezelőtt élt dinasztiáról, a sorozatról és a forgatásokról nyilatkozott exkluzívan.

hirdetés
François Arnaud: „A sorozat az életem része”

A Collidernek adott telefonos interjújában François Arnaud, aki Cesare Borgiát alakítja a népszerű, immár Golden Globe-díjra jelölt szériában, karakteréről, a sorozatról és a történelmi családról mesélt. A harmadik évadban minden a feje tetejére fordul, új ellenségekkel ismerkedhetünk meg, és a családi kapcsolatok is fordulóponthoz érkeznek.

– Mit jelentett számodra, hogy egy ekkora showműsor részese lehetsz?

– Mindig mókás volt, alig tudtam elhinni, hogy Neil Jordannel és Jeremy Ironsszal dolgozhatok együtt. Óriási elkötelezettség ugyanakkor, a karakterem számos változáson megy keresztül. Nem mondom, hogy nem élveztem, de óriási felelősség, az életem részévé vált. Sokat tanulok, még mindig, és nagyszerű tapasztalat.

– Megtaláltad az egyensúlyt a történelmi valóság és a forgatókönyv között?

– Elolvastam mindenki életrajzát, mielőtt forgatni kezdtünk. Egy idő után már bíznom kellett a forgatókönyvben, mert nem dokumentumfilmet készítünk, ezzel Neil is tisztában van. Úgy éreztem, Shakespeare-drámát kreáluk, mivel ezzel az apa és fiú közti kapcsolattal máshol nem találkozol. Amit mi mesélünk, igaz vagy nagyon hihető, bár az események nem mindig sorrendszerűen történnek. Attól tartok, hogyan elevenítjük meg Cesare Borgia halálát. Az egy dolog, hogyan halt meg valójában, és hogyan veszti életét a sorozatban.

– Nem is lehetne jobb az időzítés, hiszen most zajlott a pápaválasztás, mindenki láthatta, hogyan zajlik a folyamat, ahogyan nálatok is megtörtént az első évadban.

– Istenem, igen! Remélem, ez felturbózza a nézettséget! A pápa ma már nem olyan befolyásos, mint régen. A Borgiák idején politikai vezető, pénzügyi finanszírozó és hadseregvezető volt. Manapság kisebb szerepet tölt be.

– Merre tart a történet a harmadik évadban?

– Most eszmélünk rá, mennyi oldalról kapjuk a fenyegetéseket. Van néhány nagy ellenségünk, de mindenki utál minket. Ez egy háborúhoz fog vezetni. Erről szól a harmadik szezon, a bosszúról, mivel Della Rovere (Colm Feore) megpróbálta megmérgezni Rodrigót. Ha láttátok az előzetest, tudjátok, hogy túléli, nem ez a nagy titok itt. Nincs jó formában, de él, és Cesare úgy érzi, végre ő a család feje, most, hogy Juan (David Oakes) meghalt. Végre megkapja, amire mindig is vágyott: Harcos lehet.

– Mi tetszik jobban: a politikai vagy a személyes oldal?

– Tetszik, ha a politikai szál eggyéfonódik a személyessel. Amikor Lucrezia férjhez megy a nápolyi herceghez, konfliktust szül Cesaréban, ez a poliitkai házasság hatással lesz a személyes életére.

– A kapcsolat Cesare és Lucrezia között nem éppen szokványos. Fura volt az intim pillanatok felvétele, vagy csak nevettetek rajta?

– Mindkettő. Mindig tudtuk, hová tartunk, a sorsunkat az első közös jelenetünk óta tudtuk. A karaktereink kétségbeesetten, visszafordíthatatlanul szerelmesek egymásba a kezdetektől, most mindössze új szintre emeltük, fizikaira. Nem szeretnék sokat elárulni, de ők is ugyanannyira meglepődtek magukon, mint a nézők fognak. Ezernyi különféle érzés áramlik át rajtuk egyetlen jelenet alatt, és ezt ti is érezni fogjátok.


François és Holliday első közös jelenete

– Sok jelenetet töröltetek?

– Megpróbálunk nem bakizni szándékosan, mert szorít az idő. És ugyan ez nem komédia, vannak vicces momentumok. Láttam a bakiparádénkat, ami a harmadik évadhoz készült. Hat hónap munkájából tizenkét perc született! Ez a Borgiák, nem a Koszorúslányok!

– Mi fogott meg téged a karakteredben, miért vállaltad el a szerepet?

– Az fogott meg, hogy ilyen nevekkel dolgozhatok, és érdekelt a karaktereink utazása. A jószándékű, ártatlan fiúból vérengző hadvezér válik, manipulatív szörnyeteg. Még a forgatókönyvíró is félt! Cesare szerintem valójában Neil alteregója.

– Keserédes volt leforgatni a Juannal közös jeleneteket?

– Az utolsó, amit forgattunk Daviddel [Oakes; Juan Borgia], a halála volt. Mindig kínos kicsit, ha a saját halálod forgatod, de ez elképesztő volt. A szezon végén jártunk, és nem tudtuk, visszatérünk-e jövőre. Nagyon érzelmes pillanat volt, Cesarének pedig nehéz, mivel a saját bátyját kellett megölnie.

– Szerinted a Borgiák éreztek bűntudatot, mikor családjuk ellen vétkeztek?

– Vicces, hogy ötszáz éve történt mindez. Cesare ambiciózus, de képes látni a részleteket. Próbálom nemessé tenni a sorozatban, de szörnyű ember volt, talán túlságosan is védem, harcolok érte. Az igazi Cesare a nemesebb jóért cselekedett, és a bátyja halála előtt Juan volt mindenki számára a fenyegetés. Vagy ő halt volna meg, vagy Lucrezia gyermeke, Cesare pedig nem hagyhatta, hogy a húgát fájdalom érte. Ezért ölte meg a saját testvérét.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek