Starity

Emlékezzünk Kurt Cobainre

2013. április 05. 13:01   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

19 évvel ezelőtt hunyt el Kurt Cobain, ennek alkalmából összegyűjtöttük együttese, a Nirvana legnagyobb sikereket elért dalait.

hirdetés
Emlékezzünk Kurt Cobainre

Ugyan a grunge hangzás Kurt Cobain halálával el is tűnt a zeneipar palettájáról, azonban még mindig sokan vannak, akik a végtelenségig rajonganak a 90-es évek egyik legsikeresebb zenekaráért, a Nirvanáért. Cikksorozatunk legújabb részében visszakalauzolunk titeket a 20 évvel ezelőtti múltba, és bemutatjuk, melyek voltak a legsikeresebb Nirvana-dalok!

Smells Like Teen Spirit (Nevermind) – 1991

A Smells Like Teen Spirit volt az a nóta, mely meghozta a hírnevet az akkor már évek óta együtt zenélő bandának. A szerzeményt – a többi Nirvana-számhoz hasonlóan – Kurt Cobainnak, az együttes frontemberének köszönhetjük. A cím ugyan, mint azt Cobaintól megszokhattuk, egyáltalán nem utal a tartalomra (a szám szülei iránt érzett fájdalmáról szól, azonban több sora is akkori barátnőjére, Tobira utal).

A cím egy átbulizott éjszakát követően pattant ki a karizmatikus frontember fejéből: Kurt bulit tartott, melyre kedvese, Tobi Vail és a lány barátnője, Kathleen Hannah is hivatalos volt. Az éjszaka során Kathleen a „Kurt smells like teen spirit” (Kurtnek tini szellem illata van) feliratot fújta a hálószoba falára. A Teen Spirit egy női dezodor volt annak idején, melyet Tobi előszeretettel használt, és a felirat célzásként is opcionált, miszerint Kurt és Tobi olyan sokat voltak együtt, hogy a Nirvana énekese átvette a lány illatát.

About a Girl (Bleach) – 1989

Mint ahogyan a Smells Like Teen Spiritnek is köze volt egy lányhoz, így Kurt egy másik örök életű klasszikusának, az About a Girlnek is. A dal ihletője Tracy Marander, Kurt első igazi barátnője volt, akivel három évig élt együtt boldog párkapcsolatban. Már két éve együtt voltak, amikor megszületett a nóta, azonban akkor – mint Cobain rengeteg szerzeményének – nem volt címe. Kurt egyszer Tracy előtt is eljátszotta a dalt, azonban a lány csak évekkel később tudta meg, hogy róla szól. Később eljátszotta a számot a Nirvana akkori tagjainak, Krist Novoselic basszusgitárosnak és Chad Channingnek, az ideiglenes dobosnak; a srácok rögtön azt kérdezték: mi a címe. Cobain csak annyit mondott, hogy fogalma sincs, és ezzel lezártnak tekintette a témát. Chad azonban nem hagyta annyiban és megkérdezte: miről szól? „Egy lányról” – ez volt Kurt rövid felelete, így ez lett a szám címe is.

Heart-Shaped Box (In Utero) – 1993

Ha már a barátnős szerzeményeknél járunk, akkor semmiképpen nem szabad megfeledkezni arról a nőről, aki olyan fontos volt Kurt Cobain számára, hogy feleségül is vette. Ez a hölgyemény a színésznőként és a Hole zenekar énekesnőjeként is tevékenykedő Courtney Love volt. A pár 1990. január 12-én este 11 óra tájban találkozott először, és azonnal izzott körölüttük a levegő. Kurtnek – barátjának, Michael Azerradnak bevallotta – azért tetszett meg a szőkeség, mert úgy gondolta, úgy néz ki, mint Nancy Spungen: egy tipikus punk-rock pipi.

Love még abban az évben egy szív alakú dobozt küldött a világsztárnak, mely egy porcelán babát, három kiszárított rózsát, egy apró teáscsészét és lakkozott tengeri kagylót rejtett. A doboz különlegessége az volt, hogy a lágy anyagot Courtney átitatta a parfümjével, így Kurtnek volt mi után sóvárognia. Kurt e gyönyörű, ám búskomor szerzeményt szánta ajándéknak Courtney számára viszonzás gyanánt.

Polly (Nevermind) – 1991

A Polly alapjául egy megtörtént eset szolgál: 1987-ben elraboltak egy fiatal lányt, akit brutális módon megkínoztak, megerőszakoltak és megöltek Kaliforniában. Ez a lány Polly Klaas volt. Kurtöt elképesztették a gyilkossághoz való borzalmak, így furcsa módon a történetet a gyilkos szemszögéből meséli el a dalban.

„Az ösztön hatalma mindig megdöbbent” – ezzel a sorral zárta a dal egy korábbi változatát, mely akár Polly, akár a saját sírfelirata is lehetne. Sajnos a számhoz nem készítettek klipet, így ezt a Reading Fesztiváli élő felvételt kell bemutassuk helyette.

In Bloom (Nevermind) – 1991

Kurt Cobain soem írt számot csak úgy a levegőbe anélkül, hogy ne lett volna mondanivalója egy-egy számára kedves vagy érdekes személyről. Miért épp a legjobb barátjáról ne írt volna dalt? Az In Bloom című szerzeményt Cobain cimborájáról, Dylan Carlsonról, a seattle-i Earth metál zenekar frontemberéről írta. A sors fintora, hogy épp Dylan volt az, aki 1994. március 30-án elkísérte Kurtöt Stan Baker fegyverboltjába és megvette neki azt a Remington vadászpuskát, mellyel később Cobain feltehetőleg önkezűleg vetett véget életének.

Carlson azonban később is fontos szerepet játszott Kurt életében, hiszen ő segített a Courtney Love által felbérelt nyomozónak, Tom Grantnek is megtalálni Kurtöt, de sajnos nem járt sikerrel. A dal Weird Al Yankovich paródiájaként is megtekinthető, mely felkérés rendkívül boldoggá tette a Nirvanát 1992-ben.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek