Starity

Fehérjedús reggelivel előzhető meg a nassolás

2013. március 31. 15:03   |   Szerző: MTI

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A fehérjében gazdag reggeli jelentősen javítja az étvágy kontrollálását és csökkenti az egészségtelen, zsírokban és cukorban gazdag esti nassolást – derítette ki egy amerikai kutató.

hirdetés
Fehérjedús reggelivel előzhető meg a nassolás

Heather Leidy adjunktus az első szakember, aki azt vizsgálta, hogyan hat az elfogyasztott reggeli az emberek étvágyára, illetve az esti nassolásra a fiatalok esetében, akik életmódjukból fakadóan sokszor kihagyják a reggelit. Tanulmányába 20 kövér vagy elhízott, 18–20 éves nőt vont be, akik vagy tojásból és sovány marhahúsból álló, magas fehérjetartalmú, vagy gabonapehelyből álló, normál fehérjetartalmú reggelit evett, netán éppenséggel kihagyta a reggeli étkezést. Valamennyi elfogyasztott reggeli 350 kalóriát tartalmazott, a magas fehérje tartalmú 35 gramm fehérjét. A résztvevők kérdőívet töltöttek ki, és vérmintákat vettek tőlük a nap folyamán.

Vacsora előtt a fMRI segítségével vizsgálták agyukban azokat a jeleket, amelyek az étkezést és az étellel való jutalmazással kapcsolatos magatartást szabályozzák.

A magas fehérjetartalmú reggeli nagyobb teltségérzetet, jóllakottságot eredményezett, és csökkent az agynak az a tevékenysége, amely az élelemért való sóvárgásért felelős. Az ilyen reggeli egyben csökkentette az esti nassolásra való hajlamot a két másik csoporthoz képest.

Ezek az adatok azt mutatják, hogy a magas fehérjetartalmú reggeli lehet az egyik stratégia a túlevés megakadályozására és az étrend minőségének javítására azáltal, hogy az egészségtelen nassolásokat felváltják a jó minőségű reggeli élelmiszerek – idézte az adjunktust a ScienceDaily tudományos hírportál.

Leidy szerint a reggelit általában kihagyó emberek szervezetének mintegy három napra van szükség ahhoz, hogy hozzászokjon a korai étkezéshez. A vizsgálatban részt vevők különféle marhahús- és tojásalapú ételeket fogyasztották, de Leidy szerint a görögjoghurt, a túró vagy a sertéssonka is alkothatja a 35 grammnyi fehérjét.

A jövőbeni kutatás azt fogja vizsgálni, hogy a magas fehérjetartalmú reggeli rendszeres fogyasztása javítja-e a fiatalok testsúlyának kordában tartását. A tanulmány a American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban jelent meg.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek