Starity

Legsikeresebb videoklipek: Evanescence

2013. május 23. 16:04   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az 1995-ben alakult formáció már három nagy sikerű albumot tudhat magáénak és több tucat népszerű videoklipet. Ezúttal az idén 18. fennállását ünneplő amerikai rockcsapat legjobb videóit tűztük tollvégre.

hirdetés
Legsikeresebb videoklipek: Evanescence

Bring Me To Life (Fallen) – 2003

A Bring Me To Life című sláger a zenekar 2003-ban debütált első stúdióalbumán, a Fallenen jelent meg. A dal Paul McCoy közreműködésének segítségével 2003. április 22-én lopta be magát a köztudatba. A számot az Evanescence karizmatikus énekesnője, Amy Lee írta akkori szerelmével és egyben zenekara oszlopos tagjával, Ben Moodyval és David Hodgeszal. Amy a szám megjelenését követően elárulta, hogy a dalt többféle hatásra írta, de legfőképpen egykori barátja és férje, Josh Hartzler inspirálta. Mindemellett a fülbemászó nóta egy olyan nagy sikerű film betétdala is lett, mint a Davedevil: A fenegyerek. Ennek a dalnak köszönhette a csapat, hogy a 46. Grammy-díj-átadón bezsebelhették a Legjobb hard-rock-előadásnak járó díjat, de a számot Legjobb rockdal kategóriában is jelölték, az együttes pedig elnyerte a Legjobb új előadó díját is, ezzel letaszítva 50 Centet és a Fountains of Wayne-t.

A számot eddig több mint 60 millió alkalommal tekintették meg a legnagyobb videómegosztó portálon, ahol 356 ezer személy pozitívan, 4 500 megtekintő pedig negatívan értékelte, azaz a megtekintők 99 százalékának tetszett.

Everybody's Fool (Fallen) – 2003

Az Everybody's Fool című szám kiadása talán a zenekar életének egyik legjelentősebb eseménye volt, hiszen igen megosztotta a közönséget a hozzá készített videoklip. A dal szintén a 2003-as Fallen albumon kapott helyet, azonban mint kislemez 2004. június 7-én került az üzletek polcaira. A számot Amy és Ben írták, mint köztudott az Evanescence rajongói köreiben, Amy és Britney sosem jöttek ki igazán egymással és korábban nyíltan pocskondiázták egymást.

A klip Britney korábbi számainak videóira épült, így Amy a kisfilm elején először szőke, göndör fürtjeivel Britney 2000-es megjelenését vette célba, ahogyan a popkirálynő annak idején az Oops!...I did it again lemezt népszerűsítette. Ez a rejtett célzás még nem is volt olyan feltűnő, mint amikor Amy iskolai egyenruában ugrál (mint Brit a Baby One More Time klipjében), vagy amikor a Lies \Hazugságok\ feliratú dobozzal mosolyog a nézőkre ezzel telibe találva Britney Pepsi reklámját. Ha mindez nem lenne elég, egy kádban fekve énekli tovább Mindenki bolondjáról szóló dalát egy kádban, akárcsak Ms. Spears az Everytime klipjében tette, azonban Amy egy tükör összetörésével koronázza meg az összképet (ezt akár Avril Lavigne is zokon vehette volna, hiszen ő ugyanígy tett az abban az évben megjelent Don't Tell Me klipjében).

Bár sok a közös vonás, a klip nem Britney Spearsről szól, sokkal inkább a zeneiparban tevékenykedő, hollywoodi hírességekről. „Nézd, milyen tökéletes vagyok! Ugyan, senki sem az. Az egész kamu, és ezzel sok fiatal lány és nő önképét bántják. Hol vannak a normális emberek?” – nyilatkozta egyszer Amy a dalról.

A kisvideót eddig 20 milliónál is többen nézték meg és igen pozitív statisztikával büszkélkedhet: 109 ezren lájkolták és csupán 966-an gondolták úgy, hogy ez még Amytől is sok volt.

Call Me When You're Sober (The Open Door) – 2006

Amilyen hirtelen robbant be a köztudatba és lett egyre népszerűbb az Evanescence, olyan hirtelen el is tűnt. A Fallen 2003-as kiadása után a rajongóknak közel három évet kellett várniuk a folytatásra, mely meg is érkezett a The Open Door képében és hatalmas sikert aratott. Az új lemezről elsőként a Call Me When You're Sober című kislemez debütált hatalmas sikerrel. A számot ezúttal is Amy írta, és ebben Terry Balsamo nyújtott segítséget a gyönyörű énekesnőnek.

2006. szeptember 25-én mutatták be a videót a nagyérdeműnek, Amy később elmondta, hogy a dalt egykori párja, Shaun Morgan, a Seether énekese iránti érzelmei ihlették. A videót Mark Webb irányításával Hollywoodban, Los Angelesben forgatták, melyben Amy szerelmét a brit színész, Oliver Goodwill alakította.

A klip eddig több mint 17 milliós megtekintéssel büszkélkedik, melyből 88 726-an találták tetszetősnek, és 897-en kevésbé jónak.

Lithium (The Open Door) – 2006

A Lithium a The Open Door második kislemezeként látta meg a napvilágot 2007. február 6-án. Amy a VH1 egyik műsorában elárulta annak idején, hogy a refrént még 16 éves korában írta meg, csak nem tudta, hogy mikor és hol fogja majd felhasználni. Később, mikor egyszer elkezdte játszani zongorán a dalrészletet, akkor pattant ki a fejéből a szám folytatása.

A videoklip gyönyörűre sikeredett és hűen februári megjelenéséhez, egy meseszép téli tájat láthatunk. A kisfilmet 2006. október 31-e és november 1-je között forgatták Paul Fedor rendezésében. A látogatottsága a Youtube-on majdnem meghaladta a húszmilliót és igen megnyerő statisztikát mutat: 98 742-en találták jónak és 1033 személynek nem tetszett.

What You Want (Evanescence) – 2011

Jó szokásához híven a zenekar a hatalmas siker után ismét megvárakoztatta rajongóit, már ami az új stúdióalbumot illeti: a zenekar nevét viselő album 2011-ben került az üzletek polcaira. Első kislemezként pedig a What You Want című dal debütált, mely már egy komolyabb hangzást hivatott képviselni a korábbiakhoz képest.

A szám írásánál Amy mellett újra Terry Balsamo, valamint Tim McCord működött közre. A kisfilmet 2011. július 30-án forgatták New Yorkban, Brooklynban. A videót ezúttal Meiert Avis rendezte, és elmondható, hogy nagyon jó munkát végzett, hiszen a mai napig eddig több mint 21 millióan tekintették meg művét, melyből 145 241 személy találta elragadónak, 3 223 személyre azonban negatív hatást gyakorolt.

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek