Starity

Csalódás A burok

2013. április 02. 20:08   |   Szerző: mse90

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Húsvéthétvégén nyitott Stephenie Meyer új sikerkönyvének filmadaptációja csapnivaló bevétellel és kivételesen gyenge kritikai fogadtatással. Úgy tűnik, a nézőknek és a kritikusoknak végre sikerült egyetérteniük valamiben.

hirdetés
Csalódás A burok

Az Alkonyat szerzőjének legújabb romantikus science fiction-regénye 2008-ban jelent meg először az Egyesült Államokban, és középpontjában egy fiatal lány, Melanie áll, aki egy olyan világban él, ahol az emberiség felett a Lelkeknek nevezett idegenek vették át az irányítást. A filmváltozatot sokan várták, a szereplőgárdához pedig olyan színészeket sikerült megnyerni, mint Diane Kruger, míg a főszerepet a Vágy és vezeklésből és a Hanna – Gyilkos természetből ismert Saoirse Ronan kapta.

Most viszont úgy tűnik, A burok nem csatlakozik Meyer előbbi művéhez és a többi népszerű ifjúsági könyvekből adaptált sikeres franchise-okhoz. A film ugyanis amellett, hogy nem tudta lenyűgözni a kritikusokat, hatalmasat bukott a mozipénztáraknál is.

Az Open Road Films által forgalmazott film hétvégén az Egyesült Államokban mindössze a hatodik helyen nyitott a maga 10,6 millió dolláros bevételével. Bár maga a film hozzávetőlegesen – főképp a science-fiction kategórián belül – alacsony, 40 milliós költségvetésből készült, már most kikövetkeztethető, hogy ez és a további promóciókba ölt összegek a további hetekben sem térülnek meg. Ezen nem sokat segít A burok visszhangja sem.

A Rotten Tomatoes által figyelemmel kísért kritikusoknak mindössze 11%-a adott pozitív osztályzatot a filmnek, a CinemaScore adatai szerint a nézők átlagosztályzata pedig mindössze B- lett. Utóbbi eredmény már csak azért is sokatmondó, mivel a felmérések szerint a filmet így is elsősoron csak a célközönségnek szánt csoport látta; 78%-ban nők, és 61%-ban 25 éven aluliak.

Az írónő korábbi nyilatkozatai alapján még két kötet megírását tervezi ebben a világban, az viszont már most erősen kétséges, hogy azokból is film készül majd. A burok persze nem az első olyan franchise-nak szánt mű lenne, amelynek nem sikerült követnie írott formájának sikereit; a tiniknek szánt alkotások közül például hasonlóan járt a 2006-ban vászonra vitt Eragon is. A film bukása viszont még így is váratlan, figyelembe véve Stephenie Meyer rajongótáborát, akik az Alkonyatot az egyik pénzügyileg legsikeresebb, ámbár kritikailag kevéssé elismert franchise-ává tették.

A burok csütörtök óta már a hazai mozikban is megtekinthető.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek