Starity

Instarexia: a legújabb káros divathóbort

2013. április 05. 13:01   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyre elterjedtebb az Instagramon népszerűsíteni az anorexiát – több százezer, éheztetésre „inspiráló” fotó kering a közösségi portálon.

hirdetés
Instarexia: a legújabb káros divathóbort

Tavaly az Instagram új szabályokat vezetett érvénybe a képek megosztását illetően: tilos (volt) olyan fotókat közzétenni, amelyek csontsovány nőket és magát az anorexiás, bulimiás életmódot reklámozzák inspiráció gyanánt, ennek ellenére a felhasználók továbbra is tömegesen ápdételik oldalaikat a „pro-anorex” (mint pro és kontra) bejegyzésekkel.

Több mint százezer fotó található meg a közösségi weboldalon a proanorex címszó és több tízezer egyéb megjelölés alatt. Többnyire fiatal nőket és azok csontos testrészeit ábrázolják inspiráló szöveggel, idézettel, mint „Az éhség fáj, de az éhezés beválik!; Egész nap aludni fogok, így nem fogok enni!; Ha sovány vagy, bármit megtehetsz, és mindenki szeretni fog!”, de a legelterjedtebbek közt van az egyszerű „Ne egyél” is.

„Utáljuk ezeket a weboldalakat mondja Christine Morgan, egy, az ausztráliai étkezési zavarokkal küzdőket segítő szervezet elnöke.Trükkös szituáció, tárva-nyitva vannak a közösségi oldalak ajtói, bárkit bátoríthatnak az éhezésre.”

hirdetés


„Ne egyél, fogynod kell”
– a legnépszerűbb fotók egyike

Szerinte az sem a legjobb megoldás, hogyha valamit betiltanak – mint tavaly az ilyen képek közzétételét –, hiszen a tiltással csak még inkább nő az ellenszegülési vágy. A legrosszabb, hogy azokat a tinédzsereket ösztönzik leginkább, akik már egyébként is vékonyak vagy anorexiások. Az ausztráliai lakosoknál a betegség nem ismer határt: egyaránt szenvednek tőle a fiatal és idősebb korosztályból is, ráadásul egyre többen.

Ms Morgan szerint a szülők annyira más világban élnek, hogy nem is értesülhetnek gyermekeik hóbortjairól. Egy médiaszakértő viszont azt mondja, sem az Instagram, sem a Tumblr nem bátorítja a fiatalokat az éhségsztrájkra, mivel önként választják.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés


Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek