Starity

A legsikeresebb videoklipek: Linkin Park

2013. május 28. 11:11   |   Szerző: Kyra99

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A híres amerikai rockbanda 1996-ban alakult, s azóta napjainkig nem kis mennyiségű díjra és elismerésre tett szert. Eddig öt stúdióalbumot adtak ki, melyek egytől-egyig sikeresek lettek, dalaikat pedig saját maguk írják. Íme öt legsikeresebb videoklipjük.

hirdetés
A legsikeresebb videoklipek: Linkin Park

New Divide - 2009

A Linkin Park legsikeresebb száma és az ahhoz készült klip 2009-ben jelent meg. A dalt a második Transformers filmhez – Transformers: Revenge of the Fallen – írták, amelyből pár részlet a videóban is feltűnik.

Egyik stúdióalbumon sem kapott helyet, ám még így is leghíresebb Linkin Park-klip lett: eddig több mint 144 milliószor tekintették meg, s a 490.000 like mellett mindössze tízezren kattintottak a dislike gombra.

A New Divide nem sokkal megjelenése után egyszerre került fel három amerikai dallista élére is, a Billboard Hot 100-on hatodik lett, valamint platina értékelést kapott. Az Alternative Songs dallistán tizenkét héten keresztül volt listavezető. A videoklipet a banda egyik tagja, Joe Hahn rendezte.

Numb (Meteora) – 2003

A Linkin Park második albuma 2003. március 25-én debütált, és azonnal ismert lett az egész világon. Több mint 800.000 darabot adtak el a megjelenését követő héten, s ezzel a Meteora kapta a legtöbb példányban eladott album címet a Billboard Chartson. Az albumhoz készült klipek jelentős rádiós figyelmet kaptak. 2003 októberében már majdnem hárommillió példányt adtak el világszerte.

A banda második legismertebb klipje egyértelműen a Numb; négyszer kapott platinaminősítést, a New Divide-hoz hasonlóan tizenkét héten keresztül volt listavezető dal, a Billboard Hot 100-on pedig tizenegyedik lett. A Rhapsody szerint a 2000-es évtized kilencvenötödik legjobb száma. A 2004-es Radio Music Awardson a Numb kapta az év dalának járó díjat.

A klip 113 milliónyi megtekintést, 454.000 pozitív és csak 5145 negatív szavazatot tudhat magáénak. A videó rendezésére és felvételére Prágában került sor, s szintén Joe Hahn munkája volt. A MuchMusic 100 Best Videos listáján negyvenedik lett. 2004-ben Jay-Z közreműködésével megjelent a dal remixváltozata Numb/Encore címmel, amely Grammy-díjat kapott.

What I've Done (Minutes to Midnight) – 2007

Chester Bennington 2007-ben azt nyilatkozta erről a dalról az MTV-nek, hogy részben a Linkin Park stílusváltásának bemutató száma. A dal első sorai szerint „Ebben a búcsúban nincs vér, nincs alibi”. Hangzásilag főleg annyiban volt különböző nemcsak ez a dal, hanem az egész album az előzőktől, hogy több szerepet játszottak benne a dobok és a gitárok, valamint a vokálok nem voltak megtriplázva.

A What I've Done volt az első Transformers-film egyik betétdala. Számtalan zenei listán ért el top 20-on belüli helyezést, közülük néhányon elsőt. A klipet eddig több mint 84 millió alkalommal tekintették meg a YouTube-on, 314.000 felhasználónak tetszett, 7000-nek pedig valami okból kifolyólag nem.

In The End (Hybrid Theory) – 2000

A Hybrid Theory, vagyis a rockbanda debütáló albuma 2000 október 24-én jelent meg, és óriási sikerre tett szert. Több mint 24 millió példány kelt el belőle, második helyezett lett a Billboard 200-as albumlistáján, és sok más listán ért el magas helyezést világszerte. Az album jelölést kapott a 2002-es Grammyn, egy rajta szereplő dal – a Crawling – Grammy-díjat kapott, az In The End pedig meghozta a világsikert a banda tagjainak.

A Z100 Top 100-as listáján első, a Blender magazin 500-as listáján százhuszonegyedik, a Billboardon pedig az évtized második legtöbbször lejátszott dala lett. A Loudwire szerint a huszonegyedik század második legjobb hard rock dala. A banda hivatalos YouTube-csatornájára feltöltött videoklipet eddig több mint 71 milliószor tekintették meg, és a 266.000 like ellenében mindössze 4300 dislike gyűlt össze.

Burn It Down (Living Things) – 2012

A Linkin Park ötödik stúdióalbumán szereplő Burn It Down a 2012-es év egyik legsikeresebb dala lett. Több mint harminc dallistán ért el magas helyezést; például az Egyesült Államok rock dallistáján és a Billboard alternatív listáján is első lett. Néhányan nem voltak elégedettek a dallal és a Living Thingsszel, mivel alternatív rockot játszottak, ami az előző Linkin Park slágerekre és albumokra nem volt jellemző, azonban a kritikusok és a rajongók nagy része pozitív véleménnyel voltak róluk.

2013 februárjáig több mint egymillió másolatot adtak el belőle az Egyesült Államokban, mellyel a Burn It Down lett a Linkin Park nyolcadik milliós eladásszámmal rendelkező dala. A videoklip eddig 52 milliószor került megtekintésre, 386.000-en pozitívan, hatezren negatívan értékelték, a YouTube 100 leggyakrabban megtekintett videói közt pedig hetekig szerepelt.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek