Starity

Emberi fej méretű pókfajt találtak

2013. április 09. 10:10   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új tarantulafajt fedeztek fel Srí Lanka északi részén, amelynek mérete körülbelül egy emberi fejével egyezik meg!

hirdetés
Emberi fej méretű pókfajt találtak
Fotó: British Tarantula Society / Ranil P Nanayakkara

A pók szőrös lábai csaknem húsz centiméteresek, és a Poecilotheria rajaei elnevezést kapta, mellyel egy helyi rendőr előtt tisztelegnek. A Poecilotheria eddig 15 fajtáját ismerik – tudósított a Wired.

Ranil Nanayakkara, a Sri Lanka-i Biodiversity Oktatási és Kutatási Szervezet társalapítója elmondta, ez a faj rendkívül ritka, leginkább régi, korhadt fákon, fatörzseken élnek, de nem vetik meg a lakatlan, dohos épületeket sem. Eltérő, nárciszsárga mintáiról lehet felismerni őket, amely első és hátsó lábaikon található.

Leginkább a Dél-Amerikában honos tarantulafajtákhoz hasonlítható, amely madarakat eszik, és a világ legnagyobb pókjaként van számon tartva. Először 2009-ben láttak efféle példányokat a lakosok, de a kutatócsapatnak csak most sikerült elég információt gyűjteniük a mérges pókfajról, és három évnyi kutatás után osztották meg első fotóikat.


Fotó: British Tarantula Society / Ranil P Nanayakkara

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek