Starity

A legfiatalabb Oscar-díjasok

2013. április 09. 15:03   |   Szerző: mse90

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Akadémia díjára sokan valamiféle életműdíjként tekintenek, külön kihangsúlyozva az Oscar-díjas kifejezést egy-egy színész neve előtt. Az igazság viszont az, hogy nem kell veterán művésznek lenni ahhoz, hogy valaki egy arany szobrocskával díszíthesse a szobáját.

hirdetés
A legfiatalabb Oscar-díjasok

Ideális esetben az Oscart első soron egy-egy konkrét alakítás alapján osztják, de ettől függetlenül kétségtelen, hogy az Akadémia tagjai figyelembe veszik az addigi karriert is mint tényező. Olykor-olykor viszont egy szerep olyannyira meggyőző, netalántán a körülmények maguk engedik meg, hogy egy kivételesen fiatal ifjú tehetségnek ítélhessék oda a filmvilág legnépszerűbb elismerését, legyen bármilyen bizonytalan annak jövője.

Nem mindegy azonban, hogy pontosan mennyire is fiatal az adott színészünk. Míg a 20 éven aluli győztesek száma mindössze háromra rúg, 20 és 30 között már több mint ötvenen vehették át ezt az elismerést, túlnyomó többségben nők. Ez persze sokakban felvetette már a rosszmájú kérdést, hogy az Akadémia, amelynek 77%-át mai napig férfiak teszik ki, vajon a színésznők tehetsége vagy szépsége alapján dönt-e. Egy másik talán kevésbé degradáló magyarázat viszont magát a tényt veszi figyelembe, miszerint Hollywoodban a 40 felett járó nőknek vajmi kevés igazán tartalmas szerep jut, amiért is ekkorra kevesebb is a díjazott köztük, ellenben a férfi színészek sokszor ilyenkor kezdik csak el begyűjteni a nekik járó elismeréseket.

Ifjúsági Oscar-díj

Ilyen vagy olyan formában, de az Akadémia azért mindig is értékelte a gyerekszínészek nyújtotta alakításokat; az első gyerekszínész, akit Oscar-díjra jelöltek 1931-ben, az akkor mindössze kilencéves Jackie Cooper volt a Skippy című filmért. Cooper végül nem nyert, az Akadémia pedig, miután levonta a következtetést, hogy a szavazásnál a gyerekszínészek eleve hátrányban vannak tapasztaltabb kollégáikkal szemben, a hetedik gáláján megalapította az Ifjúsági Oscart, amely a 18 éven aluli színészeknek járó külön elismerés lett. A mindössze 18 centi magas szobrocskából összesen 12-t osztottak ki 1935 és 1960 között, amikor is bejelentették, hogy megszüntetik a különdíjat. Ez idő alatt olyan, akkor még gyerekcipőben járó előadók vehették át ezt az elismerést, mint Shirley Temple, Mickey Rooney vagy éppen Judy Garland.

Tatum O'Neal Papírhold 1973 (10 évesen)

A Papírhold főhőse 10 évesen nyújtott kiemelkedő alakításával mai napig a legfiatalabb Oscar-győztes. O'Neal édesapja oldalán, de ettől függetlenül egyértelmű főszerepben játszva nyerte el a legjobb női mellékszereplőnek járó kitüntetést, amiért sokan az ún. „kategória-csalás” iskolapéldájaként emlegetik. Az Oscar számára persze nem idegen ez a gyakorlat, miszerint egy-egy adott színészt a kedvezőbb esélyek reményében kategóriáján kívül jelöltetnek; minden évben számos olyan példa akad, ahol legalábbis megkérdőjelezhető, hogy egy adott szerep valóban mellék- vagy akár főszerepnek minősíthető-e. A fiatal színészekre ez különösen igaznak bizonyult, akik sokszor hiába alakítják filmjeik főhősét, az Akadémiától elismerést vagy akár jelölést várhatóan legfeljebb csak mellékszereplőként kaphatnak. Erre egy frissebb példa Hailee Steinfeld esete két évvel ezelőtt A félszemű című filmmel.

A most 49 éves O'Neal a 80-as évek és az ezredforduló között alig vállalt szerepeket, azóta viszont ismét aktív színészként, és több, főképp televíziós szerepben játszott. Mindent összevetve azonban az egykori gyereksztár megfizette az árát a korai sikernek. Életrajzi kötetében, az Egy papír életben több megdöbbentő állítást közöl gyermekkoráról, az apjával való kapcsolatáról illetve heroinfüggőségéről. A színésznőt 2008-ban le is tartóztatták kokainbirtoklásért, édesapjával pedig majd 25 évnyi hallgatás után 2011-ben egy televíziós show, a Ryan and Tatum: The O'Neals keretein belül kezdett el csak ismét szóba állni.

Anna Paquin Zongoralecke 1993 (11 évesen)

1993-ban a Zongoralecke váratlan siker lett, és az Oscar-gálán nyolc jelöléséből hármat is díjra válthatott, köztük az akkor mindössze 11 éves Paquin legjobb női mellékszereplőnek járó elismerését. A fiatal színésznő egy néma zongoratanárnő lányát alakította, és szerepe többek között megkövetelte tőle a jelbeszéd használatát, amit maga a film főszereplője, az alakításáért szintén Oscart kapott Holly Hunter tanított neki. Paquin 2009-ben egy éjjeli talk show-ban bevallotta, hogy az elért sikerek ellenére ő maga csak nemrég látta a Zongoraleckét.

Amikor a jelenleg 30 éves Új-Zélandon nevelkedett színésznőt beválasztották a filmbe, sem ő, sem pedig családja nem számolt a következményekkel. Ekkoriban ugyanis még nem gondolkodtak komolyan a színészi pálya választásáról, és közvetlenül az Oscar után számos szerepajánlatot vissza is utasítottak. Paquin egy évig még a Columbia egyetem hallgatója is volt, amikor is végül meghozta döntését, hogy tanulmányait berekesztve csak és kizárólag a színészetre koncentrál. Ekkoriban kapta meg ugyanis az X-Men-filmek Vadócának szerepét, ami felnőtt színészként is meghozta számára az ismertséget, és akit a széria jövőre várható új filmjében ismét megformálhat. Napjainkban a True Blood – Inni és élni hagyni című sorozat főszerepét alakítja, amiért 2008-ban Golden Globe-díjjal jutalmazták.

Patty Duke A kismadár 1962 (16 évesen)

Patty Duke győzelme többek között azért is számít példaértékűnek az Oscar történelmében, mivel az ekkor még csupán 16 éves lány mindössze egy-két évvel azután vihette haza a szobrot a legjobb női mellékszereplő kategória győzteseként, hogy bejelentették az Ifjúsági Oscar eltörlését. Az Akadémia talán ezzel is kívánta üzenni, hogy készen áll az ifjú tehetségek felkarolására és elismerésére akár az idősebb, tapasztaltabb és főképp népszerűbb kollégáikkal szemben is. Az pedig, hogy Duke megérdemelte a díjat, nem nagy vita tárgya, hisz az ifjú tehetség a film elkészülte előtt már két éven keresztül játszotta itt látott szerepét a Broadway színpadán.

Duke gyerekkora nem volt túl vidám, bár az ő megpróbáltatásai jóval színészi sikerei előtt kezdődtek. Apja alkoholista volt, anyja mentális problémákkal küzdött, nevelőszülei pedig maximálisan kihasználták és meglopták pályája elején, emellett alkohollal és gyógyszerekkel traktálták, amin tovább rontott az ekkor még diagnosztizálatlan bipoláris zavara. Betegsége még több incidenshez is vezetett, mielőtt 1982-ben sikeresen diagnosztizálták volna. Ennek ellenére a színésznő felnőve egy hihetetlenül hosszú, tartalmas karriert futott be, és minden idők egyik legelismertebb televíziós sztárjává vált. Filmes szereplései alatt még egy Golden Globe-díjjal gazdagodott, emellett összesen 11 Emmyre jelölték, amiből hármat haza is vihetett, és még kiadott hat zenei albumot is. Ő volt az első híresség, aki nyilvánosságra hozta bipoláris zavarát, és nagy szerepet játszott a betegség publikummal való megismertetésében és elfogadtatásában. Három éven keresztül az amerikai színészszövetség, a Screen Actors Guild elnöke is volt. A most 66 éves színésznő manapság már kevés szerepet vállal. Három gyermek édesanyja, akik közül kettő, Mackenzie és Sean Astin szintén a színészetet választották.

Timothy Hutton Átlagemberek 1980 (20 évesen)

A négy Oscar-díjat – köztük a legjobb filmnek kijáró elismerést – nyert dráma egy család megpróbáltatásait mutatja be egyik fiuk halála után. A fiatal színész szobrocskáját a halott fiú öccsének megformálásáért kapta, aki az incidenst követően poszttraumatikus stressz szindrómában, valamint túlélő-bűntudatban szenvedett. Hutton nemcsak a legjobb férfi mellékszereplő kategória legfiatalabb győztesének rangját tudhatja magáénak, hanem egyszersmind ő a legfiatalabb férfi színész, aki Oscart nyert. A színész előnye nem kicsi, hiszen a kategória korban soron következő díjazottja, George Chakins 27 évesen vehette át a maga Oscarját.

Hutton saját állítása szerint nem nőtt bele a showbizniszbe, annak ellenére, hogy apja is színész volt, de ettől függetlenül tény, hogy a kezdetektől fogva otthonosan mozgott a pályán. Bár Oscar közelébe azóta sem került, győzelme óta folyamatosan szerepel kisebb-nagyobb filmes, illetve televíziós produkciókban. Legutóbb a tavaly véget ért Lépéselőnyben című sorozat főszerepében volt látható a most 52 éves színész.

Marlee Matlin Egy kisebb Isten gyermekei 1986 (21 évesen)

Matlin mai napig a legfiatalabb színész, akinek főszereplői kategóriában Oscar-díjat sikerült szereznie, de győzelmének nem ez az egyetlen jelentősége. Ő ugyanis az első és azóta is egyetlen süket Oscar-díjas bármely kategórián belül. A film az 1926-os némafilm, a You'd Be Surprised óta gyakorlatilag az első olyan alkotás volt, amely főbb szerepben alkalmazott egy siket színészt, Matlin pedig egyike annak a három színésznek, akik a némafilmek kora óta Oscart nyertek egy nem-beszélő alakítással.

A most 47 éves színésznőt, aki 18 hónapos korában süketült meg teljesen a jobb fülélre és vesztette el hallásának 80%-át a bal fülére, hátrányos helyzete miatt nehezebben találják meg a szerepek, de ennek ellenére elismerésre méltó pályát tudhat maga mögött. Az Oscar óta leginkább televíziós szerepekben látható, amikért már több Globe- illetve Emmy-jelölést is szerzett, és továbbra is egyike a legismertebb siket színészeknek. Matlint a közvélemény és a filmipar egyaránt kedveli jó humora és jótékonysági munkássága miatt, emellett neki köszönhető az egy televíziós adás keretein belül összegyűjtött legnagyobb jótékonyságra szánt pénzösszeg.

Jennifer Lawrence Napos oldal 2012 (22 évesen)

A legjobb színésznő-díj legfrissebb győztese nemcsak az egyik legfiatalabb Oscar-díjas, de emellett összességében véve is ő a legfiatalabb, aki két főszereplői kategórián belüli jelöléssel büszkélkedhet. Utóbbi tény nagyban hozzájárulhatott idei győzelméhez, hiszen bár Lawrence szobra átvételekor mindössze egy hónappal volt fiatalabb a kategória első nyertesénél, Janet Gaynornál, így is a szokatlanul ifjú Oscar-díjasok kategóriájába sorolható. Úgy viszont, hogy az Akadémia két évvel ezelőtt már megismerkedett vele A hallgatás törvénye című filmben nyújtott – az ideihez képest merőben más jellegű – alakítása nyomán, már többnyire elveszett a hirtelen felbukkant újoncokkal járó bizonytalanság érzete.

Az, hogy Lawrence számára mit tartogat a jövő, még természetesen kérdéses, az elkövetkező pár évre viszont biztosnak tűnik a karrierje. A színésznő jelenleg két népszerű franchise-ban szerepel, amit több kisebb költségvetésű filmmel próbál egyensúlyozni, eddig, úgy tűnik, sikerrel.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek