Starity

Stresszt okoz a rendetlen íróasztal

2013. április 16. 10:10   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Staples legújabb kutatása szerint az országok dolgozóinak, tanulóinak asztalainak csaknem fele rendetlen – ez pedig számos stressz forrása lehet.

hirdetés
Stresszt okoz a rendetlen íróasztal

Ha kapsz egy levelet, hazaviszel egy dolgozatot, előfordul, hogy átolvasás után csak bedobod a fiókba vagy otthagyod az íróasztalodon? Jegyzeteket készítesz, melyeket a monitor szélére, a falra vagy az asztalra ragasztasz, esetleg egyszerűen csak annyira felhalmozódott a papír a környezetedben, hogy azt sem tudod, hol kezdd a pakolást?

A legújabb kutatások szerint ez számos aggodalmat okozhat: amellett, hogy elvesznek a fontosabb papírok, az idegeidre is mehet a papírtömeg. Egy kérdőív során azt kutatták, hányan lettek figyelmeztetve összeszedetlen papírlapjak miatt a munkahelyen vagy az iskolában. A tanulók asztalai (az intézményben vagy otthon) gyakorta tartalmaznak félig megevett szendvicseket, ki nem vitt tányérokat, poharakat, melyek van, hogy napokig ott állnak, érintetlenül.

Dr Tomas Chamorro, a UCL professzora szerint a rendetlen asztal befolyással lehet a kollégákkal/tanulókkal ápolt kapcsolatokra is, mivel a ki nem takarított asztal és asztalfelület negatív benyomást kelt, azt jelezve, az illető nemcsak maga körül rendetlen, de életében sincsenek helyén a dolgai, esetleg megbízhatatlan.

Mi a helyzet a dolgozókkal?

A kétezer megkérdezett több mint fele állítja, máris felmegy bennük a pumpa, ha reggelente az irodába érkezve papírdarabok kötegei fogadják őket. Ám ahelyett, hogy kitakarítanának maguk körül, saját bevallásuk szerint inkább halogatják a dolgot, van, hogy kéthetente vagy havonta jut idejük arra, hogy eltüntessék a már oda nem illő jegyzeteket.

„A zűrzavaros asztal a boldogságot is befolyásolhatja, az irodában és iskolában szerzett feszültség nem múlik el egyhamar. A kaotikus környezet rányomja a bélyegét a tanulókra, kevésbé lesznek képesek összpontosítani” – fűzte hozzá Dr Tomas Chamorro.

Lássuk a statisztikát:

  • A férfiak és nők hozzávetőlegesen ugyanolyan rendetlenek, ha az asztalokról van szó. Nők körében a jegyzetek, papírok a gyakoriak, férfiak esetében inkább az otthagyott ételmaradékok.
  • A megkérdezettek 52 százaléka havonta egyszer, 10 százaléka csak félévente takarítja ki alaposan az asztalát.
  • A megkérdezettek 48%-a veszített már el értékes papírokat, igazolásokat, mert nem találta meg a papírkáoszban, amit keresett.
  • 56%-uk válik ingerültté rendetlen asztaluk látványa miatt

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek