Starity

Elhunyt a legendás lemezborító-tervező

2013. április 21. 16:04   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Storm Thorgersont, aki számtalan felkavaró és szürreális lemezborítót tervezett, hatvankilenc éves korában érte a halál csütörtökön.

hirdetés
Elhunyt a legendás lemezborító-tervező

Storm Elvin Thorgerson, a Londonban született képzőművész halálhírét a Pink Floyd weboldalán jelentették be – annak a bandának a honlapján, amelynek a nevével a művész neve örökre összefonódott. A férfi rákban hunyt el.

Több mint negyvenéves karrierje során Thorgerson bakelitlemez-, majd CD-borítókat tervezett, többek között a Pink Floyd, Led Zeppelin, Genesis, the Cranberries, Styx és Phish számára. A Pink Floyd volt az a banda, akikkel a legjobban tudott azonosulni, kölcsönösen hatottak egymásra. Nem meglepő, hiszen már tinédzserként nagy barátságot kötöttek.

Egyedi, szürreális, hol komikus, hol ijesztő stílusa legendássá vált. Munkáin leginkább Magritte és Dalí stílusa ismerhető fel, és főleg fényképekkel dolgozott, azokból hozta létre meghökkentő ötleteit. A Momentary Lapse of Reason (1987) borítóján például 700 kórházi ágyat halmozott fel a tengerparton, hogy egyenes sorban vezessenek a látóhatár felé. A Wish You Were Here (1975) borítóján két elegáns öltözetű férfi kezet fog – egyikük lángokban áll.

Nagy mókamester volt. Az Animals (1977) borítójához egy hatalmas, malacot ábrázoló léggömböt eresztett a levegőbe, és akkor fotózta le, amikor egy erőmű kéményei között lebegett. (A malac végül elszabadult és a Heathrow repülőtéren kötött ki.)

Legismertebb munkája szintén a Pink Floydhoz köthető: a The Dark Side of the Moon (1973) borítójához egy háromszögű prizma képét dolgozta fel a saját stílusában. Barátai mellett édesanyja, Vanji; felesége, Barbie Antonis; fia, Bill, és két mostohagyermeke, Adam és Georgia gyászolja a művészt.


Néhány a legismertebb munkái közül

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek