Starity

Miért szeretjük a csokit?

2013. április 22. 10:10   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Boldogsághormont termel, találékonnyá tesz, szívbetegségeket előz meg – gondoltad volna, mennyi pozitív élettani hatása van kedvenc édességünknek?

hirdetés
Miért szeretjük a csokit?

A csokoládé egyike azon dolgoknak, amiknek szinte lehetetlen ellenállni – ezt valószínűleg mindenki tapaszatalta már. De vajon – az ízén kívül – milyen poziítv tulajdonságai vannak a kakaónak? Természetesen a csokoládé pozitív hatásai csak akkor mutatkoznak, ha az édességet mértékkel fogyasztjuk, és ügyelünk arra, hogy egészséges életmódot folytassunk.

Megelőzi a szívbetegségeket

A csokoládé segíthet a szívbetegségek és az agyi katasztrófák megelőzésében – derül ki egy német orvos kutatásai alapján. Ez azért van így, mert a kakaóbabban található flavonok segítik a véredények működését.

Szakértők szerint az étcsokoládé – nagyobb kakaó- és antioxidánstartalma miatt – sokkal hasznosabb a szervezetünk számára, mint a tej- és a fehércsoki.

Alkalmazható szorongás ellen

A sok stressz könnyedén kibillent bennünket az egyensúlyunkból – nyugtatók helyett azonban célszerű elmajszolnunk egy kevés fekete csokoládét. Felmérések szerint ezzel jelentősen megcsappan a szervezetünkben a stresszhormonok szintje – a hatás az erősen szorongó embereknél igen látványos.

Találékonnyá tesz

Akárcsak a szívbetegségek megelőzése, ez is a kakaóban található flavonoknak köszönhető. Kutatások szerint a magas kakaótartalmú termékek fogyasztásától jelentősen megnő az agyi vérkeringés, ezáltal sokkal találékonyabbá válunk. Ennek köszönhetően összetett feladatokat, bonyolult helyzeteket könnyebben átlátunk, mint csokifogyasztás nélkül.

Boldogsághormont termel

A csokoládé nemcsak képes eloszlatni az erős stresszt, olykor hirtelen teljesen felvidítja az embert. Ennek oka, hogy fokozza az úgynevezett boldogsághormon kiválasztódását a szervezetben, mely értelemszerűen jelentősen javítja a kedéllyállapotot.

Érdekesség, hogy aki nincs hozzászokva a csokievéshez, arra már annak illata is jótékony hatással lehet.

Erősíti a csontokat

A csokoládé a csontritkulás megelőzésében is segíthet. Ebből a szempontból nem az ét-, hanem a tejcsokoládé váltja ki a legerőteljesebb hatást: mindösszesen egy tábla csoki kétszer annyi kalciumot tartalmaz, mint egy pohár zsíros tej.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek