Starity

Túlélési tippek az allergiaszezonra

2013. április 29. 21:09   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az allergiaszezon, ha még egyeseknél nem köszöntött be, már a küszöbön áll. Sokunknak ez állandó tüsszögést, orr- és szemirritációt, esetleg viszkető testfelületeket jelent. Hogyan lépjünk fel ellene?

hirdetés
Túlélési tippek az allergiaszezonra

Dr. Sebastian Winckler szénaláznak nevezi azt az allergiás reakciót, ami akkor lép fel, ha az embert irritálja a növényekből, virágokból felszálló pollen. A tünetek közé sorolja a piros, kívülről kiszáradt orrot, az extrém gyakori tüsszögést, szemviszketést, a kaparó érzést a torokban – ezek mind az allergia általános tünetei.

De mit is kellene tenni ez ügyben?

„A gyógyszerek szedése nagyon hatásos, a legjobb, ha azelőtt tablettákat vagy készítményeket keresünk, mielőtt beindulna a szezon vagy egyáltalán elkezdődnének a tünetek. Az antihisztamin-tabletták a legnépszerűbbek ilyenkor, de ügyelni kell arra, hogy minden nap vegyél be egy szemet, ne csak akkor, ha előtörnek a kényes tünetek.”

Winckler javasolja még az orrspray-k használatát, különösen akkor, ha az orr a legkényesebb terület az allergiaszezonban. Aki választhat a kontaktlencse és a szemüveg közül, válassza az előbbit, de az sem árt, ha napszemüvegben lép ki az ember az utcára (lehetőleg minél nagyobban).

Mi jöhet még szóba?

Dr Sebastian Winckler javasolja az olyan ételek fogyasztását, melyek kalciumban, flavonoidokban és magnéziumban gazdagok, szóba jöhetnek az olajos magvak, mint a napraforgómag, a dió, mogyoró, de gondoskodjunk arról, hogy a mindennapos étkezésünkben helyet kap az alma, a hagyma és a bogyós gyümölcsök is.

Lássuk a legjobb nyolc tippet a túlélésért:

  1. Próbáljunk meg minél kevesebb alkalommal kilépni az otthonunkból, idén (feltehetőleg a klímaváltozás miatt) brutális lesz az allergiaszezon. Ha ki is megyünk, viseljünk mindig óriási napszemüvegeket, védjük a szemünket a repkedő pollenektől.

  2. Hagyjunk fel a dohányzással; ez csak tovább irritálja a szemet, még ha elsőre nem is tűnik fel, de a dohányfüst és a pollen nem túl jó kombináció az orrnyílásaidnak és a torkodnak.

  3. Rendszeres gyógyszerhasználattal csökkenthetjük a tüneteket.

  4. Naponta néhány alkalommal hideg, tiszta vízzel öblítsük ki a szemünket.

  5. A kimosott ruháinkat ne a szabad levegőn szárítsuk, inkább a szobában, ezzel elkerülhetjük, hogy pollen kerül a ruhánkra.

  6. Takarítsunk minél gyakrabban, a pollen- mellett a porallergia a másik finomság, ami veszélyt jelenthet számunkra.

  7. Éljenek a fűszerek! Az erősen fűszerezett ételek segítenek oldani a nyákot, ha pirospaprikában, borsban gazdag főtt ételeket eszel, nem lesz gondod az orrdugulással.

  8. Zuhanyozz olyan gyakran, ahogy csak tudsz, főleg, ha sok ideig voltál kint a szabadban, valamint a ruháid is váltsd napi kétszer.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek