Starity

Ma 40 éves János vitéz

2013. május 01. 09:09   |   Szerző: H.P.K.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ma negyven esztendeje, azaz 1973. május 1-jén mutatták be először a János vitéz című, mai napig igencsak népszerű rajzfilmet.

hirdetés
Ma 40 éves János vitéz

Ki ne ismerné Petőfi Sándor örökbecsű klasszikusát, a János vitézt? És ki ne ismerné a műből készült leghíresebb adaptációt, azt az 1973-as rajzfilmet, mely Jankovics Marcell nevéhez köthető?

A mese ma ünnepli 40. születésnapját, hiszen annak idején az egyik legnagyobb magyar költő születésének 150. évfordulójára készült. Petőfi Sándor elbeszélő költeményének rajzfilmváltozatáról kevesen tudják, de többek között a népszerű brit csapat, a Beatles is ihlette. És hogy miért? A mese szín-, illetve formavilágán erősen visszaköszön a gombafejűek 1968-as slágerének, a Sárga tengeralattjárónak videoklipje, valamint annak stílusa és motívumai.

Külön érdekesség, hogy a filmet, illetve annak vetítési jogait az amerikai Hanna Barbera rajzfilmstúdió is szinte azonnal megvásárolta, ám a Johnny Corncob munkacímen futó produkciót sosem mutatták be.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés


Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek