Starity

Szobrot kapott Bujtor István

2013. május 05. 17:05   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A híres magyar színész emlékére, aki ma ünnepelné 71. születésnapját, szobrot állítottak a balatonfüredi Vitorlás téren.

hirdetés
Szobrot kapott Bujtor István

Ma, május 5-én Bujtor István hetvenegyedik születésnapja alkalmából felavatták az őt ábrázoló bronzszobrot. Az alkotás, amelyen az életnagyságú alak egy hajótöredékben ül a balatonfüredi móló előtt, a Vitorlás téren áll és Farkas Ádám keze művét dicséri.

„Ott lesz majd a parton, mögötte a vízzel, mellé lehet ülni a csónakba – a szobor szinte felkínálja a kontaktust. Bujtor István rendkívül közvetlen, nyitott személyiség volt, áradt belőle a természetesség, így ez a megoldás adta magát” – nyilatkozta a szobrász.

A szobor részben támogatók adományából, részben pedig az önkormányzat támogatásából készült el.

Bujtor István nemcsak a színművészetben, hanem a sportéletben is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, rendezőként és a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójaként is jelentős eredményeket ért el. Ő maga találta ki az általa halhatatlanná tett Ötvös Csöpi nyomozó karakterét, akinek köszönhetően még nagyobb sikereket köszönhetett. Négy évtizedes karrierje során több, mint ötven filmben és számos színdarabban játszott. 1979-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki, majd ugyanabban az évben átvehette a filmkritikusok díját is.

Veszprém városa tavaly posztumusz Kiss Ernő-díjat adományozott neki, amelyet a felesége az Anna-bálon vett át.


Fotó: balatonfured.info.hu

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek