Starity

Miért jó naplót írni?

2013. május 12. 08:08   |   Szerző: Lilla06

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gondjaid vannak, de nem mered senkinek elmondani? Félsz róla beszélni a családodnak, a barátaidnak? De azért mégis kiadnád magadból? Ha a kérdéseinkre igennel feleltél, itt az idő, hogy te is vezess egy saját naplót!

hirdetés
Miért jó naplót írni?

Sok lány küzd azzal a problémával, hogy gondjait nem meri elmondani a szüleinek, barátainak, családtagjainak, de azért még is kiadná magából a rengeteg érzést, gondolatot. Ha úgy gondolod, az alábbi állítások rád is igazak, bátran írj te is saját könyvet, de még mielőtt hozzákezdenél, rávilágítunk néhány dologra, amit tudnod kell, mielőtt elkezdenéd.

Miért is írjak naplót?

  • Őszintén leírhatod a benned kavargó érzéseket, elképzeléseket, terveket, akármit leírhatsz, nincs megszabva semmi.
  • Fejlődik az írásod, ami segítségedre lehet a hétköznapokban.
  • Újragondolhatod, hogy mit tettél jól és mit rosszul.
  • Évek múltán visszalapozható, megfigyelheted, hogyan változott a személyiséged és hozzáállásod az idő során.

Hogyan legyen átlátható?

Felsorolhatod a nap eseményeit egymás után, vagy leírhatod fogalmasásszerűen is. A napoknak adhatsz címet, sokan dalszövegcímeket és -részleteket, idézeteket választanak, amelyek kellően körülírják a gondolatokat, amit papírra vetsz.

Dátumot és időt írhatsz minden bejegyzés elé, vagy egyszerűen a „Kedves Naplóm” megszólítással indíthatsz.

Milyen rendszerességgel írjam?

Az idődtől függően, de jobb, ha naponta írod, hisz lehet, hogy már elfelejted a hét végére azt, amit még a bizonyos napon fontosnak tartottál. A legjobb, ha este írod, mert így még biztos emlékszel a nap történéseire.

Elektronikus vagy papíralapú legyen?

Ahogy neked tetszik, amelyik a szimpatikusabb. De vigyázz az internettel! Ne tedd láthatóvá senki számára az írásaidat, mert ebből még sok gondod származhat. Különféle blogok teszik lehetővé, hogy az írásaid csak egy bizonyos kör – barátok, meghívottak – láthatnak, nagyon fontos, hogy beállítsd ezt az opciót, hiszen amit egyszer leírtál, nem vonhatod vissza!

Rejtsd el!

Ha úgy döntöttél, papírra veted az elveidet, figyelj arra, hogy hova teszed el, mert például nem biztos, hogy örülnél, ha anyukád takarítás közben, vagy a tesód, mikor kutakodik a szobádban, megtalálná és elolvasná a titkaidat.

Rakd olyan helyre, ahol biztos nem keresné senki, és nem gyakran fordulnak meg a rokonok. Segítségedre lehetnek a lakatos naplók, amelyek kulcsait mindig tartsd szem elől, nehogy elvesszenek.

Kik írnak még naplót?

Valakinek a naplóírás hozta meg a sikert. Lehet ez a sajátja vagy egy kitalált szereplőé – a naplóregények népszerűek mostanában.

Ilyen például Meg Cabot (A neveletlen hercegnő naplója-sorozat), Leiner Laura (A Szent Johanna gimi-sorozat) vagy Jeff Kinney (Egy ropi naplója-sorozat), akik a naplóírásnak hála lettek ismertek.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek