Starity

Dánia nyerte az Eurovíziót

2013. május 19. 00:12   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az idén 58. alkalommal megrendezett Eurovíziós Dalfesztivált a rendező Svédország szomszédja, a szintén skandináv Dánia nyerte. ByeAlex a 10. helyen végzett, amely a harmadik legjobb magyar eredmény a verseny történetében.

hirdetés
Dánia nyerte az Eurovíziót

Ma este zárult 2013-as Eurovíziós Dalfesztivál, amelyet Malmö rendezett meg. A svédek igazán kitettek magukért: impozáns – bevallásuk szerint – az olimpiaihoz hasonlító nyitóműsorral kezdték a döntőt, ahol előbb egy kis hernyó útját követhettük Bakuból Malmőig – ahol pillangóvá változott –, majd pedig Zlatan Ibrahimovic köszöntötte szülővárosában a nézőket.

A döntőbe 26 dal került be: 10-10 az első és második elődöntőkből kvalifikálta magát, az öt nagy csatlakozott a már említett mezőnyhöz, illetve Svédország, mint rendező is alanyi jogon szerepelt a döntőben. A magyar versenyző, ByeAlex 17. helyen lépett színpadra, amely az előzetes esélylatolgatások szerint a legkedvezőbb sorszám – talán ez is segített neki.

A produkciók közben voltak kisebb-nagyobb megszakítások, az EBU kitalált szóvivője is jelentkezett, ezúttal a fantasztikus Stockholmot mutatta be, illetve nagyobb hangsúlyt szentelt az Óvárosnak, azaz a Gamla Stannak is. Lynda Woodruff után pedig maga Petra Mede mutatta be a svédeket és a skandináv életérzést egy zenés-táncos produkció keretein belül.

hirdetés

Miután az összes produkció lement és a szavazás is lezárult, a szavazatok összesítése következett. Mint minden évben, így idén is 50-50%-ban a szakmai zsűri és a közönség szavazatai alapján állt össze a végeredmény, amely szerint a 20 éves Emmelie de Forest, Dánia küldötte győzött. A hölgy sikítva és ugrálva örült győzelmének, majd pedig a hagyományokhoz méltóan ismét előadta versenydalát, az Only Teardropsot.

A magyar delegált, ByeAlex pedig a 10. helyen végzett, ami azért elgondolkodtató, mert nagyon sokan, még az után is kritizálták, hogy döntőbe jutott. A nívós 10. hely után érdemes kalapot emelnünk előtte, ezúton is gratulálunk neki és csapatának a szép eredményhez!

Magyarország négy országtól kapott „top3-as” pontokat, vagyis Albániától 8-at, Finnországtól és Svájctól 10-10-et, illetve Németországtól a maximális 12-t. Nézzük a végső sorrendet:

 1. Dánia: Emmelie de Forest – Only Teardrops
 2. Azerbajdzsán: Farid Mammadov – Hold Me
 3. Ukrajna: Zlata Ognevich – Gravity
 4. Norvégia: Margaret Berger – I Feed You My Love
 5. Oroszország: Dina Garipova – What If
 6. Görögorszég: Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis – Alcohol Is Free
 7. Olaszország: Marco Mengoni – L'essenziale
 8. Málta: Gianluca – Tomorrow
 9. Hollandia: Anouk – Birds
 10. Magyarország: ByeAlex – Kedvesem
 11. Moldova: Aliona Moon – O mie
 12. Belgium: Roberto Bellarosa – Love Kills
 13. Románia: Cezar – It's My Life
 14. Svédország: Robin Stjernberg – You
 15. Grúzia: Nodi Tatishvili és Sophie Gelovani – Waterfall
 16. Fehéroroszország: Alyona Lanskaya – Solayoh
 17. Izland: Eythor Ingi – Ég á líf
 18. Örményország: Dorians – Lonely Planet
 19. Egyesült Királyság: Bonnie Tyler – Believe in Me
 20. Észtország: Birgit – Et uus saaks alguse
 21. Németország: Cascada – Glorious
 22. Litvánia: Andrius Pojavis – Something
 23. Franciarszág: Amandine Bourgeois – L'enfer et moi
 24. Finnország: Krista Siegfrids – Marry Me
 25. Spanyolország: ESDM – Contigo hasta el final
 26. Írország: Ryan Dolan – Only Love Survives

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés


Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek