Starity

Filmekből sorozatok — I. rész

2013. május 23. 17:05   |   Szerző: mse90

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A televíziózás világa megköveteli a hétről hétre érkező minőséget és kreativitást, de vajon mely filmek képesek ehhez alapanyagot szolgáltatni?

hirdetés
Filmekből sorozatok — I. rész

Hollywood közismert adaptációs hajlamairól, a könyvek köztudottan soha el nem fogyó alapanyagként szolgálnak filmek és akár sorozatok tömkelegénél. Ehhez képest azonban meglepően kevés példa akad a széles vászon és a tévéképernyő közötti közvetlen átfedésekre, és még kevesebb bizonyul sikeres próbálkozásnak.

Ahhoz, hogy egy filmből sorozat válhassék, leginkább egy izgalmas világ, lehetőségekkel teli történet vagy emlékezetes karakterek szükségeltetnek, de segíthet az is, ha már egy meglevő rajongótáborral rendelkezik az alapanyagunk. A sikert viszont nem garantálja ez sem, hiszen a televízió nézők igényei gyakran különböznek a mozilátogatók elvárásaitól.

Hegylakó

1986-ban a Hegylakót bemutatásakor még vegyesen fogadták, a rajongók viszont világszerte gyorsan felkapták, és évek múltán klasszikussá tették a köztünk élő halhatatlanokról szóló történetet. A főszerepben Chrstopher Lambert villoghatott mint a halhatatlan Connor MacLeod, akinek napjainkban kell megküzdenie több száz éves ellenségével, mert – ahogy a franchise jelmondata hirdeti – végül csak egy maradhat. A szériához napjainkig eddig még négy élő szereplős és egy animációs film, valamint több sorozat is csatlakozott.

Az eredetileg 1992-től 1998-ig futó Hegylakó sikeresen lovagolta meg a film iránti kezdeti lelkesedés keltette hullámokat, a téma pedig remek lehetőséget kínált a televíziós médium számára, hiszen visszaemlékezés formájában minden epizódban más és más korba repíthetett bennünket. A sorozat a több mint 400 éves Duncan MacLeod (Adrian Paul) kalandjait követi nyomon, aki Connor egykori bajtársa volt, sőt, az első epizódban még maga Lambert is tiszteletét tette. Az egyértelmű kapcsolat ellenére az alaptörténet maga már eleve ellentmond a filmbeli eseményeknek, hisz aszerint ekkorra már nem maradt több halhatatlan a világon. A filmszéria további részeivel ezért aztán már szinte semmiféle kontinuitás nem áll fenn egészen a negyedik részig, amely újra összekapcsolja a film és a sorozat verzumát.

A Hegylakó-sorozathoz 1998-ban elkészült egy rövid életű spin-off, a Hegylakó – A holló, Elizabeth Gracen főszereplésével, 1994 és 1996 között pedig egy animációs formátum is helyet kapott a tévéképernyőkön. Adrian Paul a sorozaton kívül még a már említett negyedik filmben, a Hegylakó 4: A játszma végében illetve a televízióra készült Hegylakó 5. – A forrásban is magára ölthette Duncan MacLeod szerepét.

Terminátor

A Terminátor kétségtelenül filmes popkultúránk szerves részét képezi, és hatását mai napig felfedezhetjük a mozivásznon. James Cameron 1984-ben vitte vászonra először a jövőből érkezett halálosztó robot figuráját, akit azért küldtek vissza, hogy likvidálja a gépek elleni ellenállás jövőbeli vezetőjét. Az eredeti filmhez azóta három folytatás készült, ebből a legsikeresebb és talán egyben legismertebb a széria második része, a Terminátor 2 – Az ítélet napja.

A Terminátor – Sarah Connor krónikái 2008-ban indult a FOX csatornán, és összesen két évadot élt meg. A sorozat a második film történései után játszódik, de ezzel együtt el is tér a franchise további részeitől, úgymond egy alternatív idővonalként szolgálva, és ezzel szabad kezet adva az alkotóknak. Linda Hamiltont Lena Headey váltotta Sarah Connorként, John Connort Thomas Dekker alakíthatta a sorozatban, a stábot pedig Summer Glau egészítette ki mint a csapat terminátor védelmezője. A sorozat igyekezett emberközelibbé tenni science-fiction alapját, és nagy hangsúlyt fektetett a karaktereire is a vizuális effektek mellett.

Bár a Sarah Connor krónikái jórészt kedvező kritikai fogadtatásban részesült, és rengeteg rajongót szerzett a Terminátor-hívek körein kívül is, sokat ártott neki és a nézettségi adatainak a 2007/2008-as amerikai forgatókönyvírók sztrájkja, valamint a pénteki műsorsávba való áthelyezés. Így végül 2009-ben, nem sokkal a Terminátor: Megváltás premierje előtt a FOX végleg törölte műsoráról.

Buffy, a vámpírok réme

Manapság nem sokan emlékeznek az 1992-ben Kristy Swanson főszereplésével készült Buffy-filmre, és jó okkal.A történet középpontjában egy tinédzser lány áll, aki hirtelen földöntúli erőkkel ruházódik fel, és megtudja, hogy arra hivatott, hogy vámpírokat öljön. A film nyilvánvalóan egyfajta horrorparódiára épül, ahol a védtelen szőke lányból áldozat helyett vadász lesz, Frank Rubel Kuzui rendező megközelítésében pedig különösen nagy hangsúlyt fektetett erre a komikumra. A Buffy végül bár alacsony költségvetését visszahozta, alapvetően nem kapott túl meleg fogadtatást sem a kritikusok, sem pedig a nézők részéről.

A film forgatókönyvírója, Joss Whedon is azok között volt, akik nemtetszésüket fejezték ki munkájának vászonravitele kapcsán. Évekkel később megírta hát a sorozat pilotját, amit a WB csatorna 1997-ben műsorára is tűzött. Történetvezetés szempontjából a sorozat a film cselekményei után zajlódik, ugyanakkor vannak eltérések, Kristy Swanson helyett pedig itt már Sarah Michelle Gellar értelmezhette újra a tinédzser kiválasztott szerepét. A Buffy végül hét évadot élt meg, ami alatt végig a WB illetve később a UPN egyik legnézettebb sorozata maradt, mára pedig már úgynevezett kultstátuszba emelkedett. Bár műfaja és csatornája miatt a komolyabb díjátadók legtöbbször mellőzték, így is sikerült összegyűjtenie több elismerést is, a kritikusok és rajongók pedig mai napig előszetettel elemzik a sorozatban felbukkanó témákat, és ahogy a science-fiction- és fantasy-elemeket egyfajta metaforaként használja fel a fiatalokat érintő valós problémák bemutatására.

A Buffy 2003-as befejzése után egy évre rá búcsúzott spin-off sorozata, az Angel is, amely összesen öt évadon keresztül követte nyomon David Boreanaz karakterének megpróbáltatásait. A sorozatnak 2007 óta hivatalos képregény folytatása is van, ami szintén sikeresnek számít a maga médiumán belül. Talán ez is lehetett az oka, hogy nemrég felröppentek a hírek egy új Buffy-filmről, bár valószínűbb, hogy a döntést jobban befolyásolta napjaink vámpírőrülete. Az új film ugyanis a tervek szerint a sorozatot figyelmen kívül hagyva, az eredeti művet dolgozná fel újra, méghozzá ezúttal Whedon közreműködése nélkül. A rajongók ennek hallarán rögvest fel is bolydultak, az rendező-forgatókönyvíró egy szarkasztikus nyílt levélben fejezte ki véleményét, végül viszont Sarah Michelle Gellar volt az, aki egy interjúban kimondta, amit oly sokan gondoltak: „Buffy-filmet csinálni Joss Whedon nélkül... Hogy a lehető legkevésbé ékesszólóan fogalmazzak: ez a leghülyébb ötlet, amit valaha is hallottam.”

Nikita

Luc Besson 1990-es alkotása bemutatásakor a kritikusok köreiben vegyes fogadtatásban részesült, mindazonáltal ezzel együtt elismeréseket is szerzett, főképp Anne Parillaud alakítása a film főszerepépben, a mozikasszáknál pedig a Nikita történetesen remekelt. A sztori középpontjában egy fiatal piti bűnözőnő áll, akit gyilkosságért elítélnek, ezért alkut köt a kormánnyal, és a bérgyilkosukká válik. A francia filmet 1993-ban az amerikaik is átdolgozták A bérgyilkosnő néven, ahol Parillaud szerepét Bridget Fonda vette át.

A Nikita első televíziós feldolgozására 1997-ben került sor, a kanadai Nikita, a bérgyilkosnő formájában. A sorozat többnyire követi a film által lefektetett alapot, azzal a lényegi különbséggel, hogy itt az ezúttal Peta Wilson alakította főhősnő ártatlan. A Nikita, a bérgyilkosnő első két évében a legnézettebb dráma volt az amerikai kábelcsatornákon, ennek ellenére a csatorna a negyedik évad után úgy döntött, törli a műsoráról. A rajongók ez ellen heves kampánnyal tiltakoztak, ami olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a USA Network végül mégis visszahozta a sorozatot egy utolsó, ötödik évre.

Majd 10 évvel később, 2010-ben a CW elindította a saját Nikita-adaptációját Maggie Q főszereplésével, amely most ősztől már a negyedik évadjával tér vissza. A sorozat több szereplő nevét is televíziós elődjétől kölcsönzi, valamint érdekessség, hogy a Nikita, a bérgyilkosnő egykori szereplője, Alberta Watson is szerepet kapott az új sorozat több epizódjában. A Nikita mindazonáltal megközelítésében eltérő szempontot választ elődjeihez képest, és a főhőst már csupán a szervezetből való kimenekülése után követi nyomon, amint megpróbálja kiiktatni egykori főnökeit.

A hálózat csapdájában

A Sandra Bullock főszereplésével készült filmet 1995-ben mutatták be, és bár a kritikusok többnyire húzták a szájukat vele kapcsolatban, a kasszáknál remekül teljesített a cyber-thriller. A sztori középpontjában egy magányosan élő informatikus áll, aki olyan információkra bukkan, aminek következményeként törlik személyes adatait, és helyette egy bűnőző személyiségét kapja. A filmhez 2006-ban készült egy DVD-re szánt folytatás is, a Net 2.0.

A USA Network meglátta a fantáziát a történetben, így 1998-ban elindította A hálózat csapdájában sorozat változatát Brooke Langton főszereplésével, ahol a főhősnő a személyiségét ellopó pretoriánusok ellen küzd, miközben folyamatosan menekülni kényszerül a hatóságok elől. A sorozat előszeretettel használt számítógépes zsargont, megpróbálva felkelteni a kor technikai kíváncsiskodóinak érdeklődését, de ez sem menthette az 1999-ben bekövetkezett kaszától. A széria végül az első évad közepén egy teljesen új irányt vett, jobbára lezárva az eredeti történetet, talán mivel a készítők ekkor már tudták, hogy a csatorna nem szándékozik megújítani őket.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek