Starity

Váratlan tragédia: elhunyt James Gandolfini

2013. június 20. 11:11   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Maffiózók népszerű sztárja, Tony Soprano alakítója ötvenegy éves korában váratlanul elhunyt.

hirdetés
Váratlan tragédia: elhunyt James Gandolfini

Gandolfini éppen Rómába utazott vakációzni, mielőtt megjelent volna a szicíliai Taormina Filmfesztiválon, amikor váratlanul megbetegedett. Az egymásnak ellentmondó beszámolók szerint vagy szívinfarktust, vagy sztrókot kapott.

A színész halálhírét az HBO erősítette meg és azóta számtalan híresség fejezte ki a részvétét.

Gandolfini három Emmyt, három SAG-díjat és egy Golden Globe-ot nyert el köszönhetően a Tony Soprano szerepében nyújtott alakításáért. A Maffiózók jelenleg is az HBO legnézettebb sorozata – 2002-ben több mint 13 millió néző követte figyelemmel a negyedik évad premierepizódját.

A The Sopranos mellett Gandolfini tucatnyi filmben nyújtott emlékezetes szereplést, például a True Romance, a Get Shorty és tavaly a Zero Dark Thirty című alkotásokban. A színpadon is több alkalommal megmutatta a tehetségét, például Alec Baldwin és Jessica Lange társaságában az A vágy villamosa című Tennessee Williams-darabban 1992-ben vagy éppen 2009-ben az Öldöklés istene című drámában, amelyért Tony-jelölést kapott.

1961-ben született Westwoodban, New Jersey-ben, olasz származású, szigorúan katolikus szülők gyermekeként nevelkedett. Már a középiskolában játszott színdarabokban, majd a Rutgers Egyetemen folytatta a tanulmányait. (Miután híres színész lett, pénzt adományozott egykori egyetemének és a Rutgers-reklámfilmekben is szerepet vállalt.) A kilencvenes években indult el a színészi karrierje, de Tony Soprano szerepéig nem tudott igazán jelentős sikert felmutatni. (A sors különös fintora, hogy a szerepet először Ray Liottának kínálták fel, de ő nem vállalta – Gandolfininek viszont világsikert hozott.) És még akkor sem hitte el, hogy megérdemli a népszerűséget és a dicséretet.

A színészet mellett producerként is tevékenykedett. Több felkavaró dokumentumfilm készítésében is részt vett, a Maffiózók forgatása alatt különvált első feleségétől, aki a válási procedúra folyamán azzal vádolta a színészt, hogy többször is megcsalta és kábítószerezett. Gandolfini később beismerte, hogy legalább egyszer járt a rehabon, de mindig józan volt.

A színészt kollégái és rajongói mellett második felesége, Deborah Lin és nyolc hónapos kislányuk, Liliana gyászolja, valamint az első házasságából származó fia, Michael.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek