Starity

Tippek: mire érdemes figyelni a strandon?

2013. június 24. 17:05   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Még alig, hogy beköszöntött a nyár, de a hőmérők máris 30 – néha 40 – fok feletti értékeket mutatnak, így sokan ragadnak fürdőruhát és törölközőt, hogy megcélozzák a helyi strandokat, élményfürdőket a célból, hogy lehűtsék kicsit magukat. Íme néhány hasznos tipp, melyre érdemes odafigyelni a fürdőzések alkalmával!

hirdetés
Tippek: mire érdemes figyelni a strandon?

Kizárólag a saját fürdőruhádat viseld!

Főként a lányok körében terjedt el az a szokás, miszerint szívesen cserélgetik egymás között a fürdőruhákat, azonban ez egy igen rossz és veszélyes ötlet, mivel így könnyen fertőzés áldozatává eshetünk. Szép dolog a bizalom, de még a barátnőddel is megeshet, hogy elkap valamilyen fertőzést a strandon és a fürdőruhacserével te is könnyen elkaphatod ezt. Még ha kimosod is a ruhadarabot, messze nem higiénikus.

Többek között ezért is nem ajánlott turkálókban beszerezni a fehérneműket illetve fürdőruhákat. Természetesen ugyanez igaz a törölközőkre is. Mindig a saját fürdőruhádat viseld és a saját törölköződet használd, hogy elkerüld a fertőzéseket!

Mindig legyen nálad a papucsod!

Mindig hordd magadnál a papucsodat, hiszen a nyilvános strandokon és fürdőkben rengeteg ember megfordul, így könnyen áldozatául eshetsz egy láb- vagy körömgombának, és akkor ugyebár hiábavaló volt a gondos pedikűr.

Kerüld el ezt a kellemetlenséget és vigyél mindig papucsot magaddal! Sokan – tévesen – úgy vélik, hogy nem lehet baj, ha zuhanyozás közben leveszik e lábbelit, azonban ez igen kevéssé helytálló tézis, hiszen épp a nyilvános zuhanyzók a leginkább kritikus területek.

Ne hagyd őrizetlenül a csomagjaidat!

A csomagjaidat és a személyes dolgaidat soha ne hagyd őrizetlenül, hiszen valószínűleg nem szeretnél azzal szembesülni egy kellemes, fürdőzéssel és önfeledt mókával telt nap után, hogy valaki megfújta az új strandtáskádat benne a telefonoddal és minden más személyes holmiddal.

A legtöbb strandon van lehetőség arra, hogy némi aprópénzért cserébe szekrényt bérelj az adott napra, így nem kell attól tartanod, hogy míg a lubickolással vagy elfoglalva, addig valaki szemet vet a kincseidre.

Használj a bőrtónusodnak megfelelő faktorszámú naptejet!

A nyaralás gyakori velejárója a leégés. Kerüld el a napozás e kínos mellékhatását és mindig használj a bőrtónusognak megfelelő faktorszámú naptejet még akkor is, ha árnyékban vagy a vízben hűsölsz, hiszen ezeken a helyeken is könnyedén megpirulhat a bőröd!

Minél világosabb a bőröd színe, annál magasabb faktorszámú fényvédő krémre lesz szükséged. Aki könnyen barnul, azonok számára a kisebb (30-40-es) faktorszámú napolajra lesz szüksége, míg a fehér bőrűeknek az a legideálisabb, ha magas (50+-os) naptejet használnak. Mindegy, melyik csoportba tartozol, nagyon fontos figyelemben tartani, hogy déli 12 óra és 3 óra között, ha teheted, ne vagy csak kis ideig tartózkodj a napon, hiszen ebben az időintervallumban a legveszélyesebb a napsugarak hatása.

Figyelem! Akiknek sok anyajegyük van, azok fokozottan védekezzenek a napsugarak ellen és tegyenek látogatást a bőrgyógyásznál bizonyos időközönként, nehogy probléma adódjon a gondtalan napozásból! Amennyiben elváltozást veszel észre a bőrödön vagy az anyajegyedien, abban az esetben is mindenképpen keresd fel a bőrgyógyászodat!

Hagyd otthon az ékszereidet!

Ne feledd: a fürdőzés nem arról szól, hogy ekkor mutasd meg a nagyérdeműnek, hogy milyen új trendi kiegészítőket sikerült beszerezned a plázában, tehát ha strandolni készülsz, hagyd otthon az ékszereidet! Nincs is annál kellemetlenebb, mint ha csúszdázás során beakad egy-egy gigantikus méretű gyűrű, egy trendi nyaklánc vagy karkötő. Szép dolog a divatot követni, azonban jobb ha elkerülöd az ékszerek okozta kellemetlenségeket, melyek amellett, hogy kényelmetlenek ilyen szabadidős tevékenységek soárn, még fel is kelthetik a tolvajok figyelmét.

Használj egy napos kontaktlencsét!

Gyenge a szemed és szükséged van szemüvegre vagy kontaktlencsére a mindennapokban? Nem probléma! Szemüveget vinni a strandra olykor kockázatos, hiszen ha esetleg megdobnak egy labdával, baj is történhet, mindemellett pedig könnyen vizes lesz, így ez gyakran diszkomfort-érzetet kelt a gyengén látók számára.

Félted a kontaktlencsédet, hogy elveszíted, így inkább azt választod, hogy nem viszed? Szerencsére megvan az ideális megoldás, ugyanis kifejlesztették az egynapos kontaktlencséket, melyek pont ilyen alkalmakra lettek kitalálva. Természetesen ekkor is ügyelni kell arra, hogy lehetőleg ne kerüljön víz a szembe, hiszen a lencse könnyen felcsúszhat a felső szemhéj alá – ez meglehetősen ritkán fordul elő –, azonban még így is ez a legideálisabb megoldás.

Az előírásoknak megfelelően csúszdázz!

A legnépszerűbb élményfürdők és csúszdaparkok természetesen tele vannak kalandokba illő csúszdákkal, azonban nagyon fontos, hogy odafigyeljünk ezek rendeltetésszerű használatára!

A csúszdák többségénél a legtöbb esetben találkozhatunk egy-egy felügyelővel, aki irányítja a csúszni vágyókat, ám ha mégsem lenne ott ilyen személy, akkor fontos, hogy odafigyeljünk társainkra. Ne csússz le addig, míg az előtted csúszó le nem ért, nehogy balesetre kerüljön sor! Amennyiben valaki megsérül, ne mulaszd el felkeresni a vizimentők vagy orvosok egyikét, hogy a sérültet időben elláthassák!

Rendeltetésszerűen használd a szaunát!

Természetesen a szaunák esetében is vannak bizonyos szabályok, melyeket be kell tartani. Mielőtt belépnél e mesés gőzkabinok egyikébe, le kell zuhanyoznod, hiszen fő a higiénia. Ezt követően beléphetsz és kedved szerint élvezheted a frissítő gőzöket.

Tapasztalt szaunások állítása szerint célszerű, ha váltogatsz a szanunák között: hol a melegebben, hol a hűvösebben hódolsz a gőzök általi nyugalomnak. Amikor meguntad a frissítő levegőt, általában az a javaslat hangzik el, miszerint csobbanj egyet egy hűvös vízű medencében, mely általában a szauna közelében helyezkedik el. Hidd el: olyan élmény ez, mely állandó sóvorgást kelt majd!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek