Starity

Wales leghíresebb gyöngyszemei

2013. június 30. 08:08   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Wales amilyen kicsi, olyan sokoldalú. Hivatalosan 1535 óta az Egyesült Királyság része, az öntudatos, büszke walesi nép azonban hűen őrzi saját nyelvét és hagyományait.

hirdetés
Wales leghíresebb gyöngyszemei

Itt található a világ leghosszabb helységneve (Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyll-llantisiliogogogoch) és a félszigeten majdnem háromszor annyi juh található, mint ember.

Szülöttei között számtalan író, költő, tudós és sportoló származik, és ugye nem kell külön bemutatni Richard Burtont, Catherine Zeta-Jonest, Rhys Ifanst és John Rhys-Daviest? Innen származik a világhírű Tom Jones, Charlotte Church, Bonnie Tyler és Shirley Bassey. Most azonban ismerkedjünk meg a legnépszerűbb walesi rockbandákkal!

Bullet for My Valentine

Az 1998-ban alakult heavy metal zenekar – tagjai: Matthew Tuck, Michael Paget, Michael Thomas és Jason James – Metallica- és Nirvana-feldolgozásokkal kezdte a karrierjét. Némi stílusváltás után 2002-ben öt albumra szóló lemezszerződést kötöttek a Sonyval.

Gyorsan nagy népszerűségre tettek szert, a stílusuk a klasszikus metál felé fordult. A 2010-ben megjelent harmadik albumuk, a Fever, egyből a Billboard 200 harmadik helyén nyitott. A Kerrangs! Awardson eddig háromszor nyerték el a Legjobb Brit Bandának járó díjat és olyan bandák előzenekaraként léphettek fel, mint a Metallica és a Guns N' Roses.

Legutóbbi albumuk, a Temper Temper 2013. február 8-án jelent meg.

Catatonia

A Cardiffból származó, alternatív/indie rockot játszó csapat a kilencvenes években örvendett nagy népszerűségnek, köszönhetően az énekesnőjüknek és dalszövegírójuknak, Cerys Matthewsnak, akiben a csinos külső egyéni énekhanggal párosult. Érdekességük, hogy walesi nyelven is készítettek néhány dalt.

1998-ban megjelent második albumuk, az International Velvet nemzetközi sikert hozott nekik, azonban a problémák is fokozódtak a bandán belül. Még két albumot kiadtak, majd 2001-ben feloszlottak. Cerys szólókarrierrel próbálkozott, de a bandával elért sikert nem tudta megismételni.

Feeder

A Newportból való Grant Nicholas és Jon Lee még Londonban alapította a bandát, amikor ott dolgoztak hangmérnökként, néhány basszusgitáros-csere után pedig Taka Hirose csatlakozott hozzájuk.

Zenei stílusukat leginkább a The Police, Nirvana és a Smashing Pumpkins határozta meg. Noha soha nem sikerült első helyezést elérniük a slágerlistákon, dallamos rockzenéjük, érzelmes dalszövegeik számtalan lelkes rajongót szerzett nekik szerte a világon.

Legsikeresebb albumuk a Lee öngyilkossága után megjelent Comfort in Sound, amely a témái – veszteség, halál – ellenére is pozitív kicsengésű. Legutóbbi albumuk, a Generation Freakshow 2012. április 23-án jelent meg.

Lostprophets

A Pontypriddben alakult rockbanda 1997 óta zenél együtt. Tagjai: Ian Watkins, Mike Lewis, Mike Chiplin és Lee Gaze kezdetben hardcore punk zenét játszottak, majd a nu metal/alternatív rock felé fordultak. Gyakran hasonlítják őket a Limp Bizkithez, a Linkin Parkhoz és a Hoobastankhoz. Eddig öt albumot készítettek, népszerűségüket jelzi, hogy számtalan díjat és jelölést söpörtek be a Kerrang! Awardson, és a Last Train Home című kislemezük első helyet szerzett az Alternative Songs slágerlistáján.

Legutóbbi albumuk, a Weapons 2012. április 2-án jelent meg.

Manic Street Preachers

Az 1986-ban Blackpoolban alakult rockbanda jelenleg három tagból áll – James Dean Bradfield, Nicky Wire és Sean Moore. Negyedik társuk, az anorexiával, depresszióval és öncsonkítási rohamokkal küzdő Richey James 1995. február 1-jén nyomtalanul eltűnt, helyét sohasem pótolták.

A Manics leginkább politikai témájú szerzeményeket írt, dallamos, gitárcentrikus rockzenével párosítva. Dalaikban gyakran ostorozzák a brit és amerikai kormányt, a hímsoviniszta társadalmat, előnyben részesítve a szocialista rendszert – az önkritika minden dalukra jellemző. 2001-ben Kubában léptek fel, (az első nyugati bandaként) maga Fidel Castro előtt, akivel személyesen találkoztak is.

Legutóbbi albumuk, a Postcards from a Young Man 2010. szeptember 20-án jelent meg. A banda jelenleg a stúdióban dolgozik.

Stereophonics

Az alternatív/indie rockot játszó, a brit és írországi nyári fesztiválokon nagy népszerűségnek örvendő banda 1992-ben alakult egy kis walesi faluban, Cwmaman-ban. Jelenlegi tagjai: Kelly Jones, Richard Jones, Jamie Morrison, Adam Zindani és Tony Kirkham.

1999-ben érte el őket a világhír, amikor megjelent a Performance and Cocktails című lemezük, amely ötszörös platina lett és három Top 10-es sláger született belőle. Dalaikat a brit MTV szívesen és gyakran játszotta. Eddig nyolc lemezt jelentettek meg, amelyből öt egymást követ az első helyre került a brit listákon.

Legutóbbi albumuk a Graffiti on the Train 2013 márciusában jelent meg.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek