Starity

Így ápold a fogaidat!

2013. július 01. 16:04   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mindannyiunk számára nagyon fontos a megfelelő fogápolás, hiszen egy ragyogó mosoly máris szebbé teheti a napunkat! Cikkünkben adunk néhány ötletet, hogyan érdemes fogunkat rendben tartani és mire kell vigyázni!

hirdetés
Így ápold a fogaidat!

A helyes fogápolással kapcsolatban sokszor és sokféle kérdés fel szokott merülni, ám a felnőttek többsége nem foglalkozik e témával megfelelő módon, pedig nagyon fontos lenne továbbadni a tudást a következő generáció számára, megszerettetve a gyerekekkel a fogápolást és beiktatni a mindennapi életbe.

A tiszta fogak nemcsak egészségesek, hanem esztétikusak is, így tulajdonosai büszkén mosolyoghatnak a nagyvilágra; azonban az elhanyagolt szájhigiénia nemcsak, hogy taszító lehet, hanem kellemetlen is. Nincs is rosszabb, mint egy szuvas vagy lyukas fog, nem igaz? Lássuk, hogyan lehet elkerülni és megelőzni a problémát!

A fogorvosok ajánlása szerint minden étkezés után illene fogat mosnunk, ám lássuk be: ez sokszor megoldhatatlan, ha éppen iskolában vagy a munkahelyünkön vagyunk; így érdemes beérni a napi két – reggeli és esti – fogmosással, melynek során mossuk meg a fogainkat és az ínyünket is!

A fogorvosok által leggyakrabban tanácsolt módszer a Bass-technika. Na, nem a Gossip Girl szépfiújáról van szó, hanem egy eredményesnek és hatékonynak találtatott fogmosási praktikáról, melynek lényege, hogy fogkefénket félig az ínyünkre, félig a fogainkra csúsztatva végezzünk körkörös mozdulatokat. E folyamat során a fogkefe sörtéi a fogak közé hatolnak és kiseprik a nap folyamán oda lerakódott maradékokat. Ez követően végezzünk seprő mozgást a fogkorona felületén, hogy eltávolítsuk azokat a lepedékeket is, melyeket a korábbi körkörös mozdulattal fellazítottunk. Érdemes a nyelvet is megtisztítani a fogmosás során, hiszen itt is megtlálhatóak bizonyos baktériumok, melyek rossz hatással lehetnek fogainkra. A hatékony fogmosás a szakemberek szerint 3-5 percet vesz igénybe.

A fogmosást követően javasolt a fogköztisztítás is, melyet fogselyemmel illetve fogköztisztító kefével is végzhetünk; ezt követően pedig alaposan öblögessük ki szánkat szájvízzel a fertőtlenítés érdekében!

Mindezen praktikák betartása mellett nagyon fontos a rendszeres látogatás a fogorvosnál, hogy időben észrevehető és kezelhető legyen egy-egy felmerülő kellemetlenség, mint a fogszuvasodás, a lyukas fogak vagy a szájszag.

A fogkefe megválasztása is nagyon fontos, így körülbelül három havonta érdemes fogkefét cserélni, mivel az eldeformálódott sörtékkel már nem lehet eredményesen és hatékonyan megtisztítani fogazatunkat. Akik az elektromos fogkeféket részesítik előnyben, azok számára is követendő a fent említett fogmosási technika. Mindezek mellett mindig válasszunk fluoridos illetve fehérítős fogkrémet, hiszen a fluorid erősíti a fogakat és természetesen nagyon fontos az is, hogy tiszták maradjanak.

Akik dohányoznak, sok kávét vagy teát isznak, azoknak hamarabb besárgul a foguk, így természetesen ebben az esetben is nagyon lényeges a fehérítés, melyet szódabikarbónával tehetünk még eredményesebbé. A szódabikarbóna, avagy nátrium-karbonát egy lúgos kémhatású só, amely környezetére teljesen ártalmatlan, viszont méltán ismert fehérítő hatása. (Többek között ékszereket is tisztítanak ezzel a vegyszerrel!) A szódabikarbóna amellett, hogy fehérít és tisztít, még fertőtlenít is, így méltán kapott helyet a háztartásokban.

Fogmosás előtt illetve után azonban mindenképpen kerülni kell a gyümölcsöket, gyümölcsleveket, a bort, a szénsavas üdítőket, valamint a balzsamecetet is, ugyanis az ezekben fellelhető savak gyengíthetik a fogzománcot, mely fogmosás során könnyebben kophat ekkor. A fogzománc sav hatására bekövetkező kopását nevezzük saveróziónak, mely hosszú távon káros hatással lehet fogainra.

Az étkezési tanácsadók szerint érdemes sajtot fogyasztani az étkezések végén, ugyanis ez a tejtermék segít fenntartani a szájban a savak és lúgok egyensúlyát.

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek