Starity

Tudj meg többet — ekcéma

2013. július 09. 03:03   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Napjainkban sajnos egyre gyakoribbak az allergiás tünetek, hiszen gyakorlatilag bármilyen élelmiszer, állatszőr, por kiválthatja az allergiás reakciókat. Cikkünkben a bőrön jelentkező allergiás megbetegedést, az ekcémát mutatjuk be és igyekszünk javaslatokat adni annak érdekében, hogy elkerülhető vagy enyhíthető legyen a betegség.

hirdetés
Tudj meg többet — ekcéma

Az ekcéma avagy idült bőrgyulladás egy kellemetlen bőrbetegség, melynek során kisebb-nagyobb vöröses színű felület jelenik meg a bőr különböző területekein – pl. arc, kar, csukló, könyök- és térdhajlat –, mely a vakarózás miatt súlyosabbá válhat. Az ekcéma egy allergiás reakció, melyet a legtöbb esetben bizonyos élelmiszerek, állatszőrök, kozmetikumok, fémekből készült ékszerek, gyógyszerek, tisztítószerek vagy pollenek váltanak ki és a gyulladás miatt viszkető érzést keltenek.

Az ekcéma sajátos velejárója lehet a szénanátha is, hiszen a betegségben szenvedők szervezetében magasabb az allergiás reakciót kiváltó vegyület, a hisztamin tartalma. Az ekcémának vannak súlyosabb és enyhébb tünetei, ezek lehetnek a vörös, égető bőrfelület; apró hólyagocskák megjelenése a bőrön, illetve a helyenként megvastagodott bőrfelület. Figyelem! Az ekcéma tünetei súlyosabbá válhatnak a sok napsütéstől, napozástól, a száraz levegőtől és a stressztől is!

Így enyhítsd az ekcémás tüneteket!

Az ekcémás tünetek enyhítésére (is) szolgálnak a különböző vitaminok – elsősorban az E-vitamin, a cink és a szőlőmagkivonat –, valamint az üzletekben kapható táplálékkiegészítők. Érdemes több praktikát is kipróbálni vagy ötvözni őket, hiszen egyénenként változhat a hatásuk. Míg az E-vitamin például segít bőrödnek visszanyerni rugalmasságát, enyhíti a szárazságot, a viszketést és a gyulladást; addig a cink erősíti az immunrendszer ellenálló képességét, a szőlőmagkivonat pedig flavonidot tartalmaz, mely meggátolja az allergiás reakciók kialakulását.

Ha nem vágysz a fent említett „bogyók” és porok bevételére, akkor melegen ajánljuk még a különböző növényi eredetű krémeket és gyógynövényfőzeteket, mint amilyen például a kamilla, hiszen ez a kellemes illatú növény amellett, hogy gyulladáscsökkentő, még enyhíti is a kiszáradt és repedezett bőr fájdalmát. Mindegy, hogy krémként vagy főzetként alkalmazod, fontos, hogy naponta ismételd a műveletet vagy akár naponta többször is és hamarosan észreveheted magadon az eredményt.

Ha nem múlnának el panaszaid, akkor mindenképpen keresd fel kezelőorvosodat és ő minden valószínűség szerint alávet majd egy allergiatesztnek melynek során tudomást szerezhetsz arról, hogy mire vagy allergiás és ezen allergének teljes tudatában szervezheted meg életedet, de ha teheted, addig is kerüld a leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszereket, mint amilyen a diófélék (dió, mogyoró, pekándió, kesudió, mandula, stb), a tej, a tojás, a búza és az eper.

Tisztálkodás során langyos vizet használj, allergénmentes tisztálkodószert és törölközés során lágyan itasd fel a vizet a bőrödről, mivel a dörzsölés még inkább irritálhatja a már amúgy is gyulladt bőrfelületet. Nyáron viselj laza, jól szellőző ruhát és mindenképp kérj orvosi segítséget fájdalmaid enyhítésének illetve megszüntetésének céljából!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek