Starity

Hogyan ne legyél szúnyogmágnes

2013. július 16. 16:04   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Úgy érzed, hogy téged sokkal gyakrabban támadnak meg a vérszívó rovarok, mint másokat? Nem képzelődsz – a legújabb kutatások kiderítették, hogy az emberek 20 százaléka jobban vonzza a szúnyogokat, mint a többiek.

hirdetés
Hogyan ne legyél szúnyogmágnes

„Az anyagcsere és a test egyéni kémiai összetétele – ami olyan egyedi, mint az ujjlenyomat —fontos szerepet játszik abban, hogy szúnyogmágnes vagy-e vagy sem – mondja a floridai egyetem entomológiai professzora, Dr. Phil Koehler. – Arra is van bizonyíték, hogy a vonzerő nagysága időről időre változhat.”

Több országban végeztek kísérleteket, majd összesítették az eredményeket. Nézzük meg, mi vonzza a legjobban az apró vámpírokat:

  1. A szúnyogok a legjobban a nullás vércsoportú embereket támadják meg – állítja egy japán tanulmány.

  2. Már egy pohár sör is növelheti a szúnyogok kedvét a vérszívásra.

  3. Teliholdkor ötszázszor aktívabban a vérszívók, kedvenc időszakuk a támadásra az alkonyat és a hajnal. Ilyenkor a szúnyogok (csak a nőneműek, mivel a hím szúnyogok nem csípnek) akár negyven mérföldes körzetben is tevékenykednek.

  4. A szúnyogokat vonzza a lábszag, ellenben elkerülik a frissen mosott vagy illatosított lábakat.

  5. Meglepő módon a vérszívók megérzik, ha az illető állapotos és akkor szívesebben támadnak. A Gambiában végzett kísérletben kétszer annyi állapotos nőt csíptek meg a szúnyogok, mint ahány nem volt másállapotban. Amikor egy nő gyermeket vár, magasabb a testhőmérséklete, jobban izzad – a szúnyogokat vonzza a testi kipárolgás.

  6. Mivel a vérszívók vonzódnak az izzadsághoz és a kifújt szén-dioxidhoz a lélegzetben, így a lustálkodók helyett az aktív sportolók vannak nagyobb veszélyben.

  7. A kis vámpírok jobban szeretik a sötét színeket és inkább azokat az embereket csípik, akik ilyen ruházatot viselnek. A fekete a legveszélyesebb, de a piros sem biztonságos. Ha valaki el akarja kerülni a csípéseket, hordjon világos ruhát: fehér, szürke, kék, zöld és sárga színekben.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek