Starity

Hamupipőke-történet: mesétől a filmekig

2013. július 20. 18:06   |   Szerző: DennyKeh

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Disneyland nemrég ünnepelte 58. születésnapját – ennek alkalmából lássuk a legnépszerűbb Hamupipőke-feldolgozásokat, melyek igen népszerűek a filmvilágban.

hirdetés
Hamupipőke-történet: mesétől a filmekig

A szőke herceg beleszeret a titokzatos lányba, akinek az édesapja elhunyt, és a gonosz mostohaanyjával és két ikrével kell együtt élnie, akik persze megvetik őt, és minden házimunkát vele csináltatnak. A történetet mindenki ismeri, ám Hollywoodban semmi sem marad ugyanolyan: évekkel azt követően, hogy a Hamupipőke-történet mindenki szívébe belopta magát, elkészültek az első feldolgozások, és manapság már olyan történeteket is ismerünk, aminek szinte semmi köze az eredeti Disney-meséhez.

Lássuk hát, hogyan alakult ugyanannak a lánynak a története az évtizedek alatt!

Hamupipőke – 1950

A történet középpontjában egy lány, áll akinek anyja kiskorában meghalt. Az apja újranősült, ám miután ő is eltávozott, a bajok megkezdődtek: a mostoha (akit sosem említették a nevén) két lányával, Anastasiával és Drizellával elfoglalta a kastélyt, ahol eddig Hamupipőke és az apja élt. A lány sorsa meg volt pecsételve, a mostoha teljes szívéből gyűlölte, szakadt ruhákban járt és éjjel-nappal a házat takarította.

Egy nap meghívót kaptak a királyi kastélyba, ugyanis az ifjú herceg bált rendezett, hogy megtalálja szíve hölgyét. A bálra Hamupipőke is el szeretett volna menni, de a mostoha az estére elhavazta rengeteg munkával. Segítségére egy tündér sietett, aki megoldotta a gondját – a munkát elvégeztette, a lányra egy csodálatos ruhát varázsolt, a tökből hintó lett, a négy egérkéből pedig csodálatos paripa, így hát elindult a bálba. Egy feltételt szabott ki: hogy éjfél előtt érjen haza, mert ezt követően a varázslat megszűnik.

A lány táncolt a hercegével, de nemsokára éjfélt ütött az óra, így hát gyorsan elrohant, de nem hagyott mást maga után, mint egy üvegcipellőt. A herceg ezután házről házra járt, hogy megtalálja a lányt – a mostoha és két lánya elnyerte a büntetését, és Hamupipőke boldogan élt.

Los Angeles-i tündérmese – 2004

Az egyik legismertebb filmes feldolgozásában Hamupipőke bőrébe a rettentő bájos és tehetséges Hilary Duff bújt, a szőke herceget pedig felváltotta egy népszerű futballjátékos, Chad Michael Murray.

Egy földrengés során Sam (Hilary) elveszti édesapját, a lány élete pedig felfordul. Az ikrek elfoglalják a szobáját, őt pedig felküldik a padlásra. 8 évvel később, mikor végzős a helyi gimnáziumban, Fiona (mostohaanyja) éttermében (ami eredetileg az apjáé volt) dolgozik, hogy a tandíját megkeresse. Austin és barátai itt szoktak lógni, de a fiú tudomást sem vesz róla.

Amikor eljön a bál napja, az este folyamán jobban megismerkednek, éjfél előtt 15 perccel a lány elrohan, és a cipő helyett egy telefont hagy hátra maga mögött.



Sam nem akarja bevallni Austinnak, hogy ő volt Hamupipőke azon az éjjelen, mert nem is sejti, hogy ő a titokzatos lány, akit mindvégig keresett. Az ikrek viszont rájönnek, hogy Sam Hamupipőke, miután a számítógépében kutakodtak, így elmondják Austin exbarátnőjének, aki megalázó módon tudatja Austinnal az igazságot.

A film végén Sam megtalálja az apja végrendeletét, miszerint a ház és az egész vagyon az övé, így kidobja a mostohát a házból a két lányával együtt, Sam és Austin pedig a Princetonon folytatják további életüket.

Hamupipőke-történet – 2008

Négy év kihagyás után megérkezett a harmadik része a Hamupipőke-történetnek. A főszereplő Maryt Selena Gomez alakítja, aki egy igen tehetséges táncos – a szőke herceg szerepébe Joe, vagyis Andrew Seeley bújt. A filmben a mostohát Jane Lynch alakítja, aki egy elfeledett popsztárt alakít és minden álma, hogy visszakerüljön a reflektorfénybe, és mint mindig, neki is van két lánya.

Joe épp egy turnéról tért vissza az iskolapadba az utolsó évre, a rég elhagyott barátnője egyből a nyakába ugrik, de a fiú látszólag már nem érez iránta semmit. Különórákat tart táncból, ahol Mary is jelen van, csak éppen a tükör másik oldalán látható, hogy ne vegye őt észre senki.

Az álarcos bál során, Maryt kivéve, mindenki fekete-fehér ruhában táncolt. A fiút lenyűgözte a lány tehetsége, de el kellett rohannia, mert éjfélt ütött az óra. Joe másnap a suliban próbálta megkeresni a lányt, de nem járt sikerrel. A történetben hamar kiderült a titokzatos lány kiléte, és egy ideig boldog „kapcsolatban” éltek. Joe segített a lánynak minden házimunkában, együtt táncoltak, mindent együtt csináltak, egészen addig, míg az ikrek és a gonosz exbarátnő nem állított nekik csapdát.

Egy verseny során, ahol mindenki bemutathatott valami táncot, Joe Maryt felhívta a színpadra, a győztese végül Mary lett, lehullt a lepel a gonosz mostoháról, az ösztöndíjat megkapta, elhagyta a házat, és a mostohát magára hagyta két ügyetlen lányával.

Egy új tündérmese: Volt egyszer egy dal – 2011

A Hamupipőke legmodernebb változata 2011-ben készült el. 2008-as verzióval szemben itt az éneklés áll a középpontban. Hamupipőkét Lucy Hale alakítja mint Katie, a szőke herceget pedig Freddie Stroma személyesíti meg. Az újdonság a filmben, hogy a két gonosz iker helyett, egy fiú és egy lány testvérpárral ismerkedhetünk meg, akik ki nem állhatják a lányt. A mostohát Missi Pyle alakítja.

Egy nap az iskolába egy híres producer, érkezik aki sok tehetséget fedezett fel, és Katie csak erre az alkalomra várt, hogy megmutassa, mit tud – a dolgok balul sülnek el, így kénytelen beleegyezni, hogy segítsen a gonosz mostoha testvérnek, így míg ő a színpadon tátog, Hamupipőke énekel.

A végén kiderül a turpisság, videofelvétellel bebizonyítják, ki az igazi énekes, és saját albumot is kapott.

A legújabb Hamupipőke-történet 2015-re várható, amelyben olyan nevek tűnnek fel, mint Holliday Grainger, Helena Bonham Carter, Cate Blanchett, Lily James.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek