Starity

Hurrá, nyaralunk! Így készülj az utazásra!

2013. július 20. 10:10   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Itt a nyár, a jó idő, tombol a strandszezon, így sokan felkerekednek, hogy kirándulni, nyaralni utazzanak. Veled is ez a helyzet és már előre félsz, hogy valamit otthon felejtesz? Cikkünkben adunk némi jó tanácsot, hogy nyaralásodat ne árnyékolja be semmi!

hirdetés
Hurrá, nyaralunk! Így készülj az utazásra!

Mindenki örül a jó időnek, a napsütésnek, a homokos tengerpartnak, a hangulatos szabadstrandnak, a szórakoztató fesztiváloknak, a ránk váró utazásnak – a nyár már csak ilyen. Sokan azonban mégis elkövetnek néhány hibát, mely külföldi utazás esetén súlyosnak is bizonyulhat.

Írj listát!

A csomagolás a nyaralás előkészítésének talán egyik legkritikusabb pontja, hiszen ki vágyik arra, hogy valami fontos otthon maradjon? Ülj le, gondold át alaposan, hogy hogyan szokott telni egy-egy napod, kezdve a felébredéstől, a fogmosáson át a zuhanyozásig és lefekvésig. Írd össze, hogy mi mindent szoktál használni, mi az, amit nélkülözni tudsz pár napig és mi az, amit a leendő szállásodon nyújtanak majd.

Foglalj szállást!

Kellemetlen lehet, ha felkerekedsz és a célállomáson nem találsz megfelelő szállást, nem igaz? Mindig érdeklődj utána, hogy milyen szálláslehetőségek adottak az általad választott városban és hogy ezek közül van-e még elérhető szoba, melyet az érkezésed napján elfoglalhatsz.

Érdemes észben tartani, hogy a nyár végén, ősz elején a legtöbb szállást off season áron kínálják arra való tekintettel, hogy lassan véget ér a nyaralószezon. Amennyiben nem tudsz sokat a szállásodról, javasolni tudjuk, hogy csomagolj magaddal ágyneműt is, mivel nem minden helyen biztosítják ezt a nyaralni vágyók számára. Ha házat béreltek, abban az esetben sem garantált sem az ágynemű, sem az étkészlet, így érdemes minden eshetőségre felkészülni, ha nem tudod biztosan, hogy mit is biztosít a szállásadód – ennek elkerülése érdekében jobb akár kétszer is megbeszélni ezt telefonon vagy az interneten, ha erre van lehetőséged.

Készülj fel a vészhelyzetekre!

Természetesen az is előfordulhat, hogy nem mindig klappolnak a dolgok, így érdemes felkészülni az esetleges vészhelyzetekre. Nem árt, ha viszel magaddal gyógyszereket és elegendő pénzt, hiszen sosem tudhatod, mi jöhet közbe! Tartsd szem előtt azt is, hogy bárhol előfordulhatnak lopások vagy elveszíthetsz ezt-azt, így azt javasoljuk, hogy a magaddal vitt pénz egészét ne rakd egy helyre! Ha strandolni mész, ne vidd magaddal a tó-, folyó- vagy tengerpartra a telefonodat, nehogy víz érje vagy ellopják!

Ha egy mód van rá, a személyes irataid mindig kéznél legyenek, hiszen ezáltal igazolhatod magad, emellett pedig ha valamilyen betegséggel küszködsz, netán allergiás vagy, nem fognak „félrekezelni” és tudni fogják, hogy kit kell értesíteni, ha valami történik veled! Ajánlatos a baj esetén értesítendő számokat papírra vetni – a vércsoportoddal együtt –, és azt is magadnál hordani.

Köss biztosítást!

Elsősorban külföldi utazás esetén fontos a biztosítás megkötése, hiszen enélkül nem biztos, hogy szükség esetén ellátnak a kórházban, illetve ha nyoma veszik a csomagjaidnak, nem valószínű, hogy megtérül a károd. Jó ötlet lehet, ha kiváltod az ingyenesen igényelhető Európai Egészségbiztosítási Kártyát például, hiszen ezen okmány segítségével igénybe veheted az Európai Gazdasági Térség államaiban való tartózkodásod során az orvosilag szükségessé váló egészségügyi szolgáltatásokat és ehhez csupán ezt a kártyát kell felmutatnod az európai uniós ország területén. Mindemellett azonban ajánlott még biztosítást kötni a csomagjaidra is, így biztosan nem kell aggódnod, ha netán a repülőtéren elveszne a poggyászod.

Légy óvatos!

A fesztiválok amellett, hogy frenetikus szórakozást biztosíthatnak számodra, hatalmas veszélyforrások is lehetnek! Ha sátorozni támad kedved, ne feledkezz meg arról, hogy ha elhagyod a sátrad egy-két koncert erejéig, fontos, értékes holikat ne felejts az ideiglenes „otthonodban”, hiszen nem mindenki a szórakozás kedvéért látogatja meg ezeket a szabadtéri bulikat!

A sátrad és mások sátra környékén ne dohányozz, ne dobd el a csikket és kerüld el a környezetszennyezést! Mindenfelé állítanak ki szemeteseket, a hulladékokat ezekben gyűjtsd!

Fesztiválok esetében a másik nagyon fontos dolog, hogy óvatosan közlekedj, főleg a koncertek alkalmával, hiszen ha koncert közben elesel, nem biztos, hogy lesz lehetőséged felállni és a tömeg nem egy alkalommal taposott már halálra embereket! Szóval fő az óvatosság! Ügyeljünk saját és mások épségére!

Utazz, de ne akárhogyan!

Az utazás a nyaralás egyik fő momentuma, de mindig a biztonságos módját válaszd! Míg 10 évvel ezelőtt kevésbé volt veszélyes a stoppolás, addig manapság jobb, ha elkerülöd a potyázást, nehogy kellemetlen meglepetés érjen! Ha többen utaztok, válasszátok a busszal, vonattal vagy autóval való közlekedést. Nagyobb társaság esetén az is egy opció lehet, hogy kibéreltek egy kisbuszt – amennyiben valakinek van hozzá érvényes jogosítványa –, illetve ha autókázni készültök, állapodjatok meg abban, hogy az üzemanyagot közösen fizetitek, így mindenki olcsóbban jön ki és mellette remekül szórakozhattok! A legfontosabb instrukció mégis az, hogy a biztonságos utazás érdekében mindig kapcsoljátok be a biztonsági öveket! Nem bizalom kérdése, hanem a biztonságé!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek