Starity

A hírnév ára — a legismertebb 27-esek

2013. július 26. 12:12   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Van egy klub, melynek tagjai nem osztozhatnak örömükben. Egy klub, ahol nincsenek győztesek, ahova büntetés bekerülni és melynek tagjai évtizedek múltán is hiányoznak... Íme, a 27-esek klubjának legismertebb, heroikus szintre emelt legendás tagjai!

hirdetés
A hírnév ára — a legismertebb 27-esek

A 27-esek klubja már-már a legendák határát döntögeti, ugyanis tagjai között olyan neves művészeket köszönthetünk, mint a Nirvana éléről ismert Kurt Cobain; a Hole egykori basszusgitárosa, Kristen Pfaff; a The Doors frontembere, Jim Morrison; a Rolling Stones alapítóatyja, Brian Jones; de említhetjük akár a The Gits éléről elhíresült Mia Zapatát; a már-már ikonnak számító Jimi Hendrixet vagy napjaink egyik ismert, hatszoros Grammy-díjas énekesnőjét, Amy Winehouse-t is.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon mi a közös bennük, de aki ismeri őket, az tudja, hogy sajnos ők már nincsenek köztünk, emellett pedig sokkal beszédesebb az a tény, miszerint mindannyian 27 évesen – néhányan rejtélyes, tisztázatlan okból kifolyólag – vesztették életüket.

A klubnak „eredetileg” hat tagja volt, ám az évtizedek során számos hírességgel bővült a csapat. Az első hat tag között különleges említést érdemel Robert Johnson, Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison és Kurt Cobain.

Míg korábban kizárólag zenészek kerültek a klubba, addig napjainkban már művészeket is megtalálhatunk közöttük, többek között a graffitiművész Jean-Michel Basquiat-ot; a The Mars Volta hangmérnökét, Jeremy Michael Wardot vagy a producerként is tevékenykedő Pete de Freitas-t.

Jelenleg a klubnak 36 tagja van és csak bízunk benne, hogy hosszú évekig nem fog bővülni. Szóljon ez a cikk az ő emlékükre, nyugodjanak békében!

Kurt Cobain (1967. február 20. – 1994. április 5.)

Kurt Cobain a máig népszerű grunge zenekar, a Nirvana frontembere volt. Napjainkban is úgy emlegetik, mint generációjának hősét, hiszen Kurt mindent a maga egyedi és érzékeny módján csinált. Rövid pályafutása alatt három nagy sikerű albumot tudhatott magáénak, emellett pedig több ízben is bejárta a világot társaival, Krist Novoselickel és Dave Grohllal, hogy népszerűsítse a seattle-i hangzást.

A zenekar számára a Smells Like Teen Spirit hozta meg az áttörést 1991-ben és még ebben az évben feleségül vette a Hole énekesnőjét, Courtney Love-ot. Szerelmükből 1992 augusztusában lányuk született, az idén 21. születésnapját ünneplő Frances Bean Cobain.

Kurt köztudottan depresszióra hajlamos személy volt, aki nem vetette meg a keményebb drogokat, így a heroint sem. 1994-ben bevonult az Exodus rehabilitációs klinikára elvonókúrára, ahonnan április 1-jén szökve távozott. Az ezt követő hét eseményei máig ismeretlenek.

Cobain holttestére 1994. április 8-án talált rá egy, a Cobain-villába érkező villanyszerelő, Gary Smith. Az énekes menthetetlen volt, ugyanis a kábítószer túladagolás mellett a másik problémát a fején tátongó nyílt seb jelentette, melyet feltehetően önkezével ejtett egy Remington vadászpuska segítségével, melyet korábban legjobb barátja, Dylan Carlson vásárolt neki.

Kristen Pfaff (1967. május 26. – 1994. június 17.)

Kristen Pfaffról kevesen tudják, hogy képzett zenészként a Hole előtt egy másik népszerű zenekarban, a Janitor Joe-ban zenélt Joachim Breuerrel és Matt Entsmingerrel. 1993-ban jelent meg a zenekar első nagylemeze, a Big Metal Birds az Amphetamin Reptile lemezkiadó jóvoltából, majd a banda turnéra indult, melynek során felfigyelt a basszistára a még ismeretlen Hole két oszlopos tagja, Courtney Love és Eric Erlandson. A Hole ekkor írta alá első lemezszerződését a Geffen lemezkiadóval, mely nagy kísértést gyakorolt Kristenre, így a lány elhatározta, hogy csatlakozik Courtney-ékhoz.

Kristen hamar beilleszkedett új életébe Seattle-ben és nem sokkal költözését követően egymásba szerettek Courtney exével, Erickel. Rövid pályafutása alatt Pfaffnak volt szerencséje megismerkedni Kurt Cobainnel is, akitől a Parfüm című könyvet kapta ajándékba.

Courtney féltékeny lett a lányra, így sokat veszekedtek, végül Kristen úgy döntött: kilép a Hole-ból és visszatér a Janitor Joe-ba, valamint Erickel is szakított. Kristen visszatért Minneapolisba, itt értesült Kurt halálhíréről is, mely mélyen elszomorította és ezen esemény hatására határozta el, hogy leáll a drogokról.

Kristen egy barátja, Paul Erickson kíséretében később visszatért Seattle-be a maradék holmijáért, ám onnan már sosem tért haza, mivel 1994. június 17-én egykori lakásának fürdőkádjában találtak rá a heroin-túladagolásban elhunyt lányra.

Jim Morrison (1943. december 8. – 1971. július 3.)

Jim Morrison szintén a zenetörténet palettájának egyik legikonikusabb figurája volt. Erős szabadságvágya volt, érdeklődéssel szemlélte a világot és versei egyfajta kultuszt jelentettek generációja számára: úgy tartották, hogy ő a szabad világ vezetője. Életében olyan híres kollégáktól kellett búcsút vennie, mint Janis Joplin és Jimi Hendrix.

Egy ízben egy riporter megkérdezte tőle, hogy mit érez velük kapcsolatban, miért haltak meg, melyre ő azzal érvelt, miszerint túl nagy nyomás nehezedett rájuk és az ezzel járó depresszió űzte őket a halálba. A riportert azonban más is érdekelte és szemtelen módon arra is rákérdezett, hogy mit gondol, hogyan fog majd meghalni.

Morrison úgy gondolta, hogy 120 évig fog élni és hitt abban, hogy a halál a tudománynak köszönhetően előbb vagy utóbb, de legyőzhetővé fog majd válni.

A zenészről művei után úgy vélték, hogy egy igazi kuruzsló, aki megsejti saját halálát, ám ami történt valahogyan mégsem volt megsejthető. Ugyan nem vetette meg az italt és a drogokat sem, ennek ellenére – vagy éppen ezért – szívroham végzett a The Doors legendás énekesével. Holttesére párizsi lakásának fürdőkádjában bukkantak rá 1971. július 3-án.

Janis Joplin (1943. január 19. – 1970. október 4.)

Janist akár a hippik vezetőjeként is lehetne emlegetni, hiszen nem sok hozzá hasonlóan szabadszájú és szabad szellemű fiatal hölgy élt akkoriban. Mindig mert újat hozni a zenében, nem félt különbözni másoktól és minden esetben kimondta véleményét, amolyan sosem leplezett jótékonysággal élte rövidke életét.

Az iskolában gyakran csúfolták korántsem hétköznapi öltözködése és stílusa miatt. Janis antiszociális életmódja mellett abban is különbözött kortársaitól, miszerint nem küszködött megfelelési kényszerrel, és megvetette a rasszizmust. Annak ellenére, hogy nem tartotta magát se homo-, se biszexuálisnak, mindkét nem képviselői közül akadtak szeretői.

Komoly alkohol- és drogproblémákkal küszködött, mely káros szenvedélyeket hol feladta és igyekezett tiszta maradni; hol ismét a pohár alá nézett és heroinhoz nyúlt. E káros életmódja rányomta bélyegét kapcsolataira is, később pedig pont ezek okozták vesztét.

1970. október 4-én menedzsere talált rá egy szállodai szobában holtan.

Jimi Hendrix (1942. november 27. – 1970. szeptember 18.)

Jimi Hendrix élete szintén nem volt tündérmese, ahogyan halála sem mondható annak. Művészete, zenéje mélyen elvarázsolta azokat, akik hittek benne – márpedig sokan voltak. Rövidke élete során több albumot is magáénak tudhatott, emellett pedig az 1969-es Woodstocki Fesztivál egyik legelismertebb fellépőjeként ő zárhatta a műsort.

Élete izgalmas momentumokban bővelkedett, többek között állítása szerint 1969 szeptemberében két idegen elrabolta és New Yorkba vitte. Később ugyan megszökött, ám a rendőrséget soha nem értesítette az esetről.

Mint más hírességek, ő sem vetette meg az alkoholt és a különböző opiátokat, ám halálának részletei máig ismeretlenek. 1970. szeptember 17-én egy német barátnőjével töltötte az éjszakát, másnap egy londoni hotel alagsorában találtak rá holttestére.

Feltehetően altató tablettákat szedett be, melyet alkohollal öblített, később pedig az altatók miatt képtelen volt felébredni, így saját hányásába fulladt bele 1970. szeptember 18-án.

Brian Jones (1942. február 28. – 1969. július 3.)

Brian a Rolling Stones megalapítója és vokalistája volt. Ismerősei elmondása szerint bármilyen hangszeren képes volt játszani, emellett pedig feltűnően divatosan öltözködött és társaihoz hasonlóan nem vetette meg a kábítószereket és az alkoholt sem.

Rövid élete alatt rengeteget dolgozott és minden pillanatát a zenének szentelte. Egyes források szerint több mint 15 hangszeren játszott és énekelt.

Halálának körülményei a mai napig ismeretlenek. Barátai állítása szerint az énekes 1969. július 3-án hajnalban kiment a medencéjéhez úszni, majd egyik pillanatról a másikra eszméletlenül terült el. Kihúzták Briant a partra és értesítették a mentőket mialatt barátnője, Anna Wohlin mesterséges lélegeztetést alkalmazva próbálta visszahozni a zenészt az életbe – hiába.

Amy Winehouse (1983. szeptember 14. – 2011. július 23.)

Amy a híres-hírhedt klub eddigi legutolsó tagja. Amy stílusában és életvitelében is különbözött a mai nagy sztároktól, sokan gondolták róla, hogy rossz korba született, mindazonáltal rövidke élete során nyilvánvaló ténnyé tette, hogy isteni tehetséggel áldotta meg a sors, melyet hat Grammyvel díjaztak is.

Dalait saját érzései és a vele történtek inspirálták. Legutolsó albuma, a Back To Black emelte az énekesnőt a legendák közé, ezzel nyerte el a legnagyobb elismerést a zeneiparban. Sajnos Amy sem vetette meg a káros szenvedélyek okozóját, így gyakran élt mind az alkohol, mind a kábítószerek adta kiváltságokkal.

Utolsó kislemeze 2011. szeptember 14-én, az énekesnő 28. születésnapján debütált, ám sajnos Amy ezt már nem élte meg. 2011. július 23-án holtak találtak Amyre londoni lakásában. A lány az ágyban feküdt, idegenkezűségnek nem volt nyoma.

Minden valószínűség szerint kábítószer-túladagolás okozta a tehetséges énekesnő halálát, akinek a szervezete már 25 éves kora óta – káros szenvedélyeinek hála – már nem működött megfelelően.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek