Starity

A legsikeresebb videoklipek: Rihanna

2013. július 29. 15:03   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rihanna 8 éves pályafutása alatt egy világ szeme előtt vált ártatlan lányból dögös vamppá. Azóta magáénak tudhat számos slágert, elismerést és természetesen botrányt. Lássuk a digitális korszak legeredményesebb előadójának 5, talán legjobb klipjét!

hirdetés
A legsikeresebb videoklipek: Rihanna

Umbrella – 2007

Az Umbrella volt a karibi szépség debütáló dala, harmadik, Good Girl Gone Bad című albumáról, mely 2007. május 30-án jelent meg. Az énekesnő számára új irányt jelentett az album, mert ez már gyorsabb tempójú dance dalokat is tartalmazott. Ezzel a lemezzel egy új Rihanna-imidzs vette kezdetét és a valódi világhírnév.

Kezdte elhagyni kislányos imázsát és egy határait feszegető, fiatal nő képe kezdett körvonalazódni. Valójában a Good Girl Gone Bad megjelenése óta tapasztalható az énekesnő igazi stílusevolúciója. A jó kislányból „rossz kislány” lett és a lemezen található dalok többsége erről a bizonyos változásról szól. Az eddigi karrierjét tekintve, kereskedelmileg ez volt a legsikeresebb albuma.

Az Umbrella 2007. március 29-én debütált az amerikai rádiókban. Az elmúlt évtized egyik legsikeresebb dala volt, amely több mint 8 millió példányban fogyott. Az amerikai Billboard Hot 100-as listát 7 héten keresztül uralta és a brit kislemez listán 10 hétig volt #1, amellyel rekordot állított fel. A dalban közreműködött Jay-Z, aki egyben az énekesnő producere. Az amerikai Rolling Stone Magazin pedig „minden idők 500 legjobb dalainak listáján” a 412. helyre sorolta. Ezenkívül számos díjat besöpört az esernyős dal.

A videót Chris Apllebaum rendezte és az elmúlt évtized egyik nagy ikonikus klipjévé vált. Riri hol szexisen vonaglik, hol pedig az ellene irányuló hullámokkal harcol, amik azokat a problémákat szimbolizálják, amelyek gyakran a komoly társas kapcsolatokat szokták próbára tenni. A videó végén férfiakkal közösen, koreográfiát táncol, miközben a klip elején látható szikraeső most az énekesnőt és táncosait éri. Sokak szerint a videóban rejtett szexuális és vallási utalások találhatóak, ezt azonban eddig sem az énekesnő, sem a videó készítői nem erősítették meg. A karibi énekesnő „esernyős klipjét” eddig több mint 101 millióan látták a YouTube-on. 197.860 felhasználó jónak találta a videót és 10.904 felhasználónak nem tetszett.

Russian Roulette – 2009

Az „orosz rulett” a Rated R című, 4. stúdióalbuma első hivatalos kislemezeként jelent meg 2009. november 20-án. Az album hangzása eltért az addig megszokott Riritől és a vidám hangulatú lemezeitől. Sokan összefüggésbe hozták a változást azzal, hogy partnere, Chris Brown fizikailag is bántalmazta őt. Ezt a „pofont”, nemcsak Rihanna arcán, de a lemez hangulatán is észre lehetett venni. Nehezen tudta elviselni ezt a helyzetet a barbadosi szépség, így egy kicsit megkésve, de igazából, ezzel a „terápiás” lemezzel érett, komolyabb, felnőtt nővé. Erre utal a Rated R lemezcím is, amelyet magyarul +18-ként lehetne fordítani.

Mint az albumon található legtöbb dal, így a Russian Roulette is nyomasztó, feszült légkörrel vezérelve született. 2009. október 27-én jelent meg. Ezt a lidérces hangulatú balladát Ne-Yo és Chuck Harmony készítette az énekesnőnek. A dal a 100. helyen debütált az amerikai Billboard Hot 100-as listán és egészen a 9. pozícióig jutott.

A videót Anthony Mandler készítette. A klip sötét hangulatú, depresszív képeket tartalmaz. Elemei főleg a vér a könnyek, az erőszak és a közúti baleset. A nyitányban az énekesnő a padlón fekszik, fejét csuklya fedi, a falon pedig karmolásnyomok találhatóak. Középpontjában az énekesnő áll a pasijával, akit Jesse Williams alakított. Egy hangszigetelt, félhomályos kihallgató szobában ülnek egy asztalnál, egymással szemben, miközben kézből-kézbe adják egymásnak az egy tölténnyel felszerelt revolvert. A helyzet feszült. A klip végén látszólag öngyilkosságot követ el a szerető a kezébe adott pisztollyal. Ezt a klipet eddig több mint 105 millióan látták. Közel 200 ezer felhasználónak tetszett a története, de 6803 tag túl morbidnak találta.

Only Girl (In The World) – 2010

Az Only Girl (In The World) a karibi énekesnő első kislemeze ötödik, Loud című stúdióalbumáról. 2010. november 12-én jelent meg, amelynek hangzásvilága merőben eltért az előző, Rated R című korongtól. Ez a lemez már tartalmazott rockosabb hangzású balladákat és dance-hall stílusú felvételeket is, de alapjában véve, dance-pop lemez lett. A korongot túlnyomó többségben, pozitív visszajelzésekkel illeték a kritikusok és nagyban dicsérték a vokális képességeit.

Az Only Girl 2010. szeptember 10-én jelent meg hivatalosan. Christan Johnson írta a dalt. Mintha egy pillanatra visszaröpítette volna a hallgatót a 90-es évek végére, amikor virágkorát élte az eurotrance-láz Európa legmenőbb klubjaiban. A dal stílusa euro-pop elemekkel tarkított dance-pop. Első helyezést ért el az amerikai Billboard Hot 100-on és számos országban is világszerte, köztük Magyarországon is.

A klipet ismét Anthony Mandler készítette. A felvételek Los Angeles külvárosában készültek. A legtöbb jelenetnél az énekesnő egy színes virágokkal teli völgyben látható, óriási rózsák között táncol a domboldalon, a levegőben hintázik, színes lufik közé emelkedik. A végére pedig tűzijáték mögött táncol. A YouTube-on ezt a klipet eddig több mint 283 milliószor nézték meg, melyből 539.000-ren lájkolták a videót, de több mint 22.000 dislike is érkezett.

We Found Love – 2011

A We Found Love a barbadosi énekesnő első dala, hatodik, Talk That Talk című albumáról. Ezzel az albummal visszatért korábbi gyökereihez, az R&B-hez, de nem távolodott el a dance-poptól és a karibi ritmusoktól sem. A kritikusok elsősorban azt dicsérték az énekesnőben, hogy az elmúlt években ő az, aki a legtöbbet fejlődött mind stílusban, mind hangilag és egyéniségileg. Az album az amerikai Billboard 200-as albumlista 3. helyén debütált az első heti 198000 példányszámával. Az USA-ban több mint egymillió kelt el a lemezből, világszerte pedig 3,2 millió.

A We Found Love 2012. szeptember 22-én jelent meg. A dalon közreműködött Calvin Harris, skót producer és lemezlovas. A kritikusok osztatlan sikerrel fogadták, de voltak, akik a dal bagatell dalszövegét kifogásolták. Azonban Riri legsikeresebb dalának bizonyult az Umbrella óta. A Billboard Hot 100-as kislemez listán 10 nem egymást követő héten keresztül volt #1, több mint 25 államban érte el az első helyezést.

Az egyszerű szöveg mögé egy meglehetősen érdekes, elgondolkodtató és sokkal összetettebb mondanivalójú videoklipet rendeztek, amelyet az énekesnő magánélete ihletett. A forgatási munkák 2011. szeptember 26-ától 28-áig tartottak. A klipet az a Melina Matsoukas rendezte, akinek nevéhez az S&M és a Rude Boy is fűződik.

Riri és a klipben szereplő férfi, Dudley O'Shaughnessy (brit modell, színész, ökölvívó) pirulákat szednek, egy üzletben rombolnak, nyerő automatán játszanak, orgiákat rendeznek, veszekednek, féktelenül buliznak. Egy nemi erőszak ellenes szervezet támadta is videót. A videóban szereplő férfi sokak szerint kísértetiesen hasonlít az énekesnő exére, Chris Brownra, akivel olyan volt a szerelmi viszonya, mint a klipben látható jelenetsorok. Különösen az a jelenet utal erre, amikor az autóban veszekednek. Sokak szerint hasonlóképpen zajlódhatott le a botrány, amikor az énekesnő arcát a felismerhetetlenségig püfölte. Rihanna azonban cáfolta mindezt és tagadta, hogy az erőszakot propagálná. Szerinte inkább a klip a függőségről szól, mivel a szerelem lehet olyan káros, akár a drog. Ezt a történetet eddig több mint 275 millió felhasználó tekintette meg. Több mint 815.000 nézőnek tetszett a videó. 46 670 embernek viszont nem.

Diamonds – 2012

Az Unapologetic 2012. november 27-én jelent meg, ezzel a barbadosi szépség stílusevolúciója egy újabb szintre lépett. A hanganyagon olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Eminem, Mikky Ekko, David Guetta vagy Chris Brown. Műfajilag pedig leginkább az R&B, az elektronikus pop jellemzi, de helyet kapott a dubstep is. Első helyen debütált az amerikai Billboard 200-on, mert az első héten több mint 230.000 darab fogyott belőle.

A Diamonds 2012. szeptember 27-én jelent meg. A dalt pozitívan fogadták a kritikusok, míg a rajongók nagy része szkeptikusan. A dallal nagy meglepetést okozott, mivel a legtöbben egy újabb klubslágert vártak tőle. A Diamonds azonban egy közepes tempójú popdal lett, amelynek monoton hangzásvilága az énekesnő hangjától ragyogott, amelyet eleinte a legnagyobb rajongóknak is szokniuk kellett.

A klipet Anthony Mendler készítette, akivel már korábban többször dolgozott együtt az énekesnő. A klip munkálatai 2012. október 21-én kezdődtek. A videóban számos képsor követi egymást, amelyek látszólag nincsenek egymással összefüggésben. Az érzelmek azok, amelyek összekapcsolják a történetet, Mandler pedig arra törekedett, hogy a néző egy olyan klipet kapjon, hogy ne tudja különválasztani az álmot a valóságtól. Koncepciója erősen kapcsolódott az énekesnő magánéletéhez. A kritikusok nem győzték dicsérni a klipet. „Lenyűgöző vizuális élmény”-nek nevezték.

A videóban kulcsfontosságú jelenet az énekesnő összefonódott keze egy tetovált kezű férfiéval, kinek az arcát nem mutatják. Sokan úgy vélték, hogy az énekesnő még mindig kétségbeesetten kapaszkodik a szintén szétvarrt Chris Brownba. A legnagyobb videómegosztón a Diamonds a legnézettebb klipje. Több mint 313 milliószor látták. Ehhez több mint 1.100.000 „tetszik” és 63.720 „nem tetszik” érkezett.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek