Starity

Minden idők 10 legdrágább videoklipje

2013. augusztus 13. 20:08   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lássuk a legnagyobb költségvetésekből elkészült klipeket, amelyeket az MTV valaha is sugárzott.

hirdetés
Minden idők 10 legdrágább videoklipje

Ki ne ismerné manapság a leghíresebb zenecsatornát, az MTV-t, ahol egykoron éjjelt és nappalt követve csak zenéket játszottak? Napjainkban a főműsoridőben is csak sorozatokat adnak többnyire, de egykoron, a kezdetek kezdetén nagy hatással volt az emberekre a zenei anyagaikkal és klipjeikkel.

A videoklipek 1981-ben kezdtek népszerűek lenni, amikor az MTV elkezdte vetíteni őket. Ekkor kezdett a zeneipar komolyabban foglalkozni a videókkal, különösen a kislemezekkel. Amikor a Video Killed the Radio Start sugározták mint az első klip az MTV-n, ez utat tört a többi videónak.

Sok előadóművész köszönheti karrierjét és megannyi sikerét a videoklipjeinek. A 90-es években Michael Jackson és Madonna szerepeltek legtöbbször a videoklipjeikkel a MTV csatornán. Az elmúlt két évtizedben a videók költségvetései csökkentek. Voltak pletykák, hogy Jared Leto (30 Second to Mars frontembere) From Yesterday klipje 13.000.000 millió dollárból készült el, amit a mai napig feltételeztek, hogy a legdrágább videoklip, de a pletykák azonban hamisnak bizonyultak. A következő lista bemutatja a valaha volt 10 legdrágább videoklipet, amit rendeztek.

10. What's It Gonna Be (1999), Busta Rhymes feat. Janet Jackson – 2.400.000 dollár

A lista 10. helyét Busta Rhymes és Janet Jackson 1999-es duettje birtokolja. A dal Busta Extinction Level Event című albumán kapott helyet, a videoklipet Hype Williams rendezte. A Billboardon slágerlistán a harmadik helyig jutott. Az USA-ban több mint 850.000 példányban kelt el, speciális effektusai miatt került a klip 2.400.000 millió dollárba.

A videó legelején egy folyadékkal töltött pohár mozog az asztal széle felé, ami leesik, és a folyadékból maga Busta Rhymes fejlődik ki. Janet egy vizes, folyadékszerű helyiségben énekel. A videóban Busta több alakot is felvesz. Először egy kígyószerű lény alakját, ezután az egyik dobosét, végül saját maga apró változatait, amik Janetre esnek. A legutolsó jelenetben minden felrobban, még maguk az énekesek is, akik ezután folyadékká változnak. A nők szürke ruhában láthatóak a videoklipben. A klip szexuális utalásokkal van tele.

9. Heartbreaker (1999), Mariah Carey feat. Jaz-Z – 2.500.000 dollár

A lista kilencedik helyét a 1999-es sláger, a Heartbreaker uralja. A Rainbow című albumának első kislemeze. A dalt közösen írta Mariah és Jay-Z, a videót pedig Brett Ratner rendezte. Számos országban a slágerlista Top 10-ébe került. Az USA-ban listavezető lett, és a dalból csak az első héten 271.000 példány talált gazdára.

A videoklipben Mariah a barátnőivel mozizni megy. A mozi előcsarnokában táncra perdülnek. Ezután bemennek az animációs filmre (amiben Mariah-ék szerepelnek), ahol figyelmesek lesznek arra, hogy Mariah barátja megcsalja egy másik nővel, Biancával (Mariah alteregója). A barátnői közben popcornnal dobálják a párt. Bianca ezután a mosdóba megy, ahová Mariah is követi, és ahol csajos verekedésbe kezdenek. Az énekesnő visszamegy a vetítőterembe, és az italt a barátja ölébe önti bosszúként. Érdekesség, hogy a mosdóban történt civakodást az Enter the Dragonból ihlették, illetve a moziban levetített rajzfilmben lévő párnacsatát a pedig Grease filmből merítették. Jaz-Z mint közreműködő az Epic Redorsszal való szerződése miatt nem szerepelt a klipben.

8. Too Legit to Quit (1991), MC Hammer – 2.500.000 dollár

MC Hammer az utóbbi időben nem állt elő zenei anyaggal, de a Too Legit to Quit dala megkaparintotta a lista nyolcadik helyét. Ez volt a címadó dala a harmadik albumához. A Billboard-listán az ötödik helyig jutott. A klipet Rupert Wainwright rendezte. A videóban lévő kézmozdulatok azonnal nagy sikert arattak. A klipben feltűnik számos sportoló is. Nagy hangsúlyt fektettek a táncra.

A pirotechnika miatt lett ilyen magas költségvetésű, hosszabb változata is van, ami több mint 14 perces, és olyan hírességek szerepelnek benne, mint James Belushi, Oprah Winfrey vagy épp a Rém rendes családból ismert David Garisson.

7. Victory (1998), Puff Daddy feat. The Notorious B.I.G. and Busta Rhymes – 2.700.000 dollár

Marcus Nispel által rendezett Victory dal áll a hetedik helyen. 1998-ban jelent meg és a Billboardon a 19. helyet kaparintotta meg. A legelején egy lezuhant repülőgépet látunk, ahol P.Diddy szállt meg. A videóban Sean Combs, ismertebb nevén P. Diddy menekül a fegyveres katonák elől. Szűk utcában egy kamion elől fut, motorral, helikopterrel próbálják bekeríteni. A helipkopteren a hírbemondó maga az ismert színész tűnik fel, Danny DeVito, valamint Dennis Hooper mint diktátor és egy elnök. Busta Rhymes fent a Victoria (a győzelem istennője)-szobornál rappel.

A videó végén egy üzenetet látunk, amit The Notorius B.I.G.-nek szántak, mivel ő a klipforgatás előtti évben távozott az élők sorából, „Találkozunk, ha ott leszek, Notorius B.I.G. örökké”. Ez a klip a The Running Man cimű film tiszteletére készült.

6. Estranged (1993), Guns N' Roses – 4.000.000 dollár

A hatodik helyen a híres rockegyüttes a Guns N' Roses áll, akiknek az 1993-as Estranged című dalukhoz tartozó videoklipet 4 millió dollárba került megfilmesíteni.

A dalt Axl írta, mikor épp elvált akkori feleségétől, Erin Everlytől. A szerelmespárok elidegenedése és a kapcsolatok véget érése a témája. A videoklip lényege, hogy egy csapat rendőr kutat Axl Rose házában, majd a müncheni koncerten 70 ezer ember előtt lépnek fel. Mikor a koncert befejeződik, Axl lefekszik és a testéből kilépő szelleme a zuhany alá áll. Ezután limuzinba ül, és nem sokkal később pedig sétál a Los Angeles-i Sunset Boulevardon. Slash a Rainbow Bar előtt gitározik. A utolsó jelenetekben egy tankhajón sétál Axl, ahol az ócánba veti magát, azonban a békés delfinek megmentik őt. Eközben Slash a vízben állva gitározik. Visszatérnek a müncheni stadionba, ahol a dal véget is

Del James rendezte a videót, akinek a nevéhez fűződik még a Don't Cry, és a November Rain klip rendezése is.

5. Black or White (1991), Michael Jackson feat. L.T.B. – 4.000.000 dollár

A lista 5. helyét a pop királyának emlegetett Michael Jackson foglalja el. A Dangerous nagy lemezének előfutára a dal. Elektronikus, rap- és rockelemek keveredése lelhető fel benne, hét héten át vezetette a slágerlistát az USA-ban, mellesleg slágerlistás volt 19 országban. Olyan nevek kaptak kisebb szerepet a klipben, mint Macaluay Caulkin, George Wendt és Tess Harper.

A klipben afrikai, thai, indiai és orosz táncosok jelennek meg. Számos nevezetesség feltűnik, a Nagy Szfinx, a Parthenon, a Big Ben és még számos látványosság. A dal legvégén táncoló ember más arculatokat vesz fel. Ezt a morphing nevű technikával érték el. Jackson unokahúga, Brandi és Jackie Jackson lánya is kapott kevés szerepet a videóban.

4. Bedtime Story (1995), Madonna – 5.000.000 dollár

A lista 4. helyét, ami éppen csak lecsúszott a dobogóról, Madonna futurisztikus klipje foglalja el. Björk írta a demóját, amit Madonna véglegesitett.

A digitális effektek miatt lett ilyen drága a klip, amit mellesleg hetekig tartó utómunkálat követett. Ez a videoklip jóval meghaladta az akkori korszak technológiáját. Rendkívül szürreálisra és misztikusra sikeredett. Madonna egy űrhajóhoz hasonlító szobában fekszik mint tudományos kísérleti alany. A videoklip halad tovább egy álomszerű világba, ahol egyiptomi szimbólumok, az álom szereplői és a levegőben forgó táncosok jelennek meg. Madonna feltűnik egy mozgó napraforgó előtt hosszú, fekete hajjal, amint egy forgó kocka minden egyes oldalán látható. Mivel az álom lassan a végéhez ér, a hangzás egyre drámaibb, miközben különböző pillanatképek (koponyák, hegek) jelennek meg.

A végén egy bizarr kép látható pár másodperc erejéig, ahol Madonna szeme és szája felcserélődik, ezután pedig már felébred a szürreális álomvilágból. Egyes jeleneteket az 1968-as The Color of Pomegranates filmből ihlettek.

3. Express Yourself (1989), Madonna – 5.000.000 dollár

Az Express Yourself videót David Fincher rendezte, amelyet a Metropolis 1927-es filmből ihletett, és ami éppen becsúszott a legdrágább klipek 3. helyére. A második kislemezes dal lett Madonna negyedik albumáról, a Like a Prayerről. Több országban a toplisták élén landolt. Az USA-ban a 41. helyen debütált. A klipben felhőkarcolók, gyári kémények jelennek meg, majd feltűnnek a gyár izmos rabszolgái, akik az esőben dolgoznak. A tulajdonosa is feltűnik a klipben, akinek az a célja, hogy megakadályozza Madonna és a rabszolga szerelmének kiteljesedését.

Madonna a klipben zöld ruhában, fekete fehérneműben, öltönyben, ágyhoz láncolva, a padlón kúszva látható, mint egy fekete macska, ami a klipben fel is tűnik. A gyár dolgozói birkózásba kezdenek, miközben az egyik munkás Madonna szobája felé tart, hogy visszaadja a macskát, és ezután testi közelségbe kerülnek egymáshoz. A videoklipet a Youtube letiltotta, de ami az interneten egyszer fent volt, az fent is marad. A videó megtekinthető az MTV hivatalos oldalán, a vimeo.com-on, valamint még a dailymotionon is.

2. Die Another Day (2002), Madonna – 6.000.000 dollár

A lista 2. helyét Madonna ragadta meg, a James Bond: Halj meg máskor film egyik betétdalával, a Die Another Dayjel. A videóban hivatkoznak néhány James Bond-szereplőre. Az egyik Honey Ryder, mint a legelső 1962-es Dr. Nóból ismert Bond-lány. A másik Rosa Klebb, az egyik főellenség, az 1963-as From Russia With Love-ból.

Madonnát a kisfilm elején behurcolják a katonák kihallgatásra. A következő képsorokban a klipben zajló történést mutatják be pár másodperc erejéig. Ezután egy fehér helyiségben része leszünk egy víváspárbajnak, ahol Madonna mind a két félt alakítja, a fehér és a fekete védőruhást. A kihallgatóteremben a sötétített ablakot kirúgja, és ezután a vívás új helyszínen történik, az üveggyárban. Itt törnek-zúznak mindent, és a végén a fehér ruhás Madonna szigonypuskával végez a sötét énjével.

A katonák e jelenetben még egy villamosszékbe hurcolják az énekesnőt, ahonnét ő sikeresen kimenekül, és egy héber kifejezés vésődik bele a villamosszék támlájába, magyarul a „szabadság” szó.

1. Scream (1995), Michael Jackson feat. Janet Jackson – 7.000.000 dollár

Végül elérkeztünk a világ legfinanszírozottabb dalához, amit maga a pop királyának emlegetett Michael Jackson és húga, az úgyszintén híres Janet Jackson foglal el. Michael nagy sikerű HIStory albumán kapott helyet, a médiának üzentek ezzel a dallal bosszúként, mivel 1993-ban gyermekmolesztálással vádolták Michaelt.

A fekete-fehér, futurisztikus klipet Mark Romanek rendezte. Ez a dal lett a Billboard történelmében az első popsláger, ami a Top 5-ben nyitott. Amerikában platinalemez lett több mint 1 millió eladott példánnyal. Az MTV Video Music Awardson és Grammyn elnyerte a legjobb videoklipnek járó díjat.

A fekete-fehér klip egy űrhajón játszódik. Michael a dühét kiengedve összetöri a gitárt, majd az űrhajóban lebeg. A dalszöveg és a látványos klip között különösen nincs összefüggés, de így is elég nagy sikereket tudhat magáénak. A videóból kivágták az obszcén képsorokat (bemutatás a médiának a kamerán keresztül), mivel néhány ember szemét szúrta. Viszont nagy hatással volt a korszak más videoklipjeire is, például a TLC 1999-es No Scrubs klipjére, valamint Lil Mama és Chris Brown 2008-as Shawty Get Loose című klipjére. Tehát Michael Jackson uralja mindmáig is a valaha legdrágább videoklipet, ami számszerint megüti 7 millió dollárt.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek