Starity

A legsikeresebb videoklipek: Aerosmith

2013. augusztus 14. 14:02   |   Szerző: Pöttömke

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Aerosmith sikere a 70-es évek óta töretlen. Pályafutásuk során összesen 36 videoklipet adtak ki és tíz MTV VMA-díjat zsebeltek be. Tekintsük meg, melyek a legsikeresebbek kisfilmjeik!

hirdetés
A legsikeresebb videoklipek: Aerosmith

Az Aerosmith 1970-ben alakult Bostonban. Azóta több tag is cserélődött, ám Steven Tyler, Joe Perry és Joey Kramer a kezdetektől fogva tagjai a zenekarnak. Zenéjükben a hard rock elemei a meghatározóak, ám gyakran belecsempésztek hangzásukba bluesos elemeket is.

Első albumukat 1973. január 15-én adták ki Aerosmith címmel. Azóta még 14 stúdióalbummal, 68 kislemezzel és 5 live albummal gazdagodott diszkográfiájuk. Több mint negyvenéves pályafutásuk során összesen 78 díjra lettek jelölve, melyből 31-et sikerült díjra váltaniuk, köztük 4 Grammyt is hazavihettek. Számos, mára már szintén legendás zenekart inspiráltak.

Cryin’ (1993)

Az együttes Get a Grip albumáról származik ez a dal, mely a U.S. Billboard Hot 100-as listán a 60. helyig menetelt. A hozzá készült videoklipet Marty Callner rendezte. Ez volt az első Aerosmith-klip, amiben feltűnt a gyönyörű Alicia Silverstone. A kisfilmben Silverstone megcsaláson éri barátját, akit Stephen Dorff alakít. Majd azt követjük nyomon, hogy a lány hogy próbálja magát túltenni a csalódáson. Teljesen kifordul önmagából, piercinget, és tetoválást csináltat. Egy bárban megismer egy másik férfit, akit az akkor még ismeretlen Josh Holloway alakított, ám ő elbánik a szőkeséggel, ugyanis meglovasítja a táskáját.

A lány azonban üldözőbe veszi, és sikerül visszaszereznie, amit elloptak tőle. A videó végén főhősnőnk egy híd tetején látható, amiről leugrani készül, ám ekkor felbukkan a volt barátja, és megpróbálja meggyőzni szándéka helytelenségéről. Alicia végül leugrik, de egy gumikötél van a derekára erősítve, így lentről mutathat be annak, aki megcsalta. Maga a zenekar csupán néhány pillanatfelvételen tűnik fel. Ezek a felvételek a Central Congregational Churchben készültek. A videót eddig több mint 29 millióan tekintették meg, majdnem 130.000 felhasználó tetszését elnyerte, és kicsivel több, mint 1500-an dislike-olták a kisfilmet. Az 1994-es MTV VMA-n összesen négy kategóriában is jelölték a klipet, melyből hármat haza is vihettek.

Amazing (1994)

Ismételten Marty Callner rendező jegyzi a klipet. Immáron másodszor lett Alicia Silverstone az egyik főszereplő, akinek a párja Jason London volt ezúttal, aki a Dazed and Confusedből lehet ismerős. A videó a virtuális technika hatását mutatja be az életvitelre nézve, hisz a videóban végig egy fantáziavilágban rekedt barátot látunk. A valóság elől menekülnek a fantáziavilágba, és észre sem veszik azt, ami körülöttük van. A csavart a videó vége tartogatja; Fény derül arra, hogy az Alicia által alakított barátnő rekedt a virtuális álomvilágban, és nem a fiú.

A lány végül leveszi a virtuális sisakot a fejéről, jelezve, hogy véget szeretne venni ennek, és a valóságban szeretne tovább élni. Maga a zenekar most nagyobb teret kapott a videóban. Különböző helyeken játsszák el a dalt. Egy alagútban, Steven Tyler egy szobában énekel egyedül, Joe Perry pedig egy város előterében játssza a szólót. Érdekesség, hogy Joe enyhe fejsérülést is szenvedett a forgatás során. A klipet majdnem 21 millióan nézték meg, és több mint 55.000 lájkot kapott, 730-an viszont nem voltak elégedettek a kisfilmmel. A klipet az 1994-es MTV VMA-n összesen öt kategóriában is jelölték, ám egyiket sem sikerült díjra váltaniuk.

Crazy (1994)

Az együttes egyik legismertebb dalai között tartják számon, mellyel 1995-ben egy Grammy-díjat is besöpörtek. A dal az együttes 1993-as Get a Grip című albumáról származik, ám kislemezes formátumban 1994-ben látott napvilágot. A kisfilmet újfent Marty Callner rendezte, és feltűnt Steven akkor mindössze 17 éves lánya, Liv Tyler és – immáron harmadszorra – Alicia Silverstone is, pk állnak a videó középpontjában, a zenekar csak pillanatfelvételeken tűnik fel, amint koncert közben adják elő a dalt. Liv és Alicia iskolás lányokat alakítanak, akik megszöknek onnan egy kék Ford Mustanggal és nekivágnak a felhőtlen bulizásnak.

A lányok bolti lopást is elkövetnek, majd bejutnak egy sztriptízbárba, úgy, hogy Alicia férfinak öltözik. A videó egyik szereplője volt még Dean Kelly modell is, aki egy farmerfiút alakít, akit Liv és Alicia a video végén felszednek. 1994 legkeresettebb kisfilmje lett, illetve 23. lett a VH1 Minden idők 100 legsikeresebb klipjének listáján. Több mint 36 millióan tekintették meg, 113.000 megtekintő pozitívan értékelte, míg kicsivel több mint 1500-uknak nem nyerte el a tetszését.

I Don’t Wanna Miss a Thing (1998)

Az Armageddon című film mára már kultikussá vált betétdala. A Grammyre jelölt dalhoz készült videoklip is a film jeleneteiből tevődik össze. A zenekar ismét csak pillanatfelvételeken tűnik fel, melyeket a Minneapolis Armory épületében rögzítettek. A filmben szerepel Steven lánya, Liv is. A rocklegenda térde megsérült a forgatás előtt egy nappal, ezért sem mutatják teljes alakban, szinte végig csak az énekes arca látszik a felvételeken. A videót Francis Lawrence rendezte.

A felsoroltak közül ez az Aerosmith legnépszerűbb klipje, hisz eddig majdnem 99 millióan tekintették meg. A megtekintők közül több mint 285 ezren tetszikelték, míg kicsivel több mint 6100 falhasználó kegyeit nem nyerte el a rockballada. Az 1998-as MTV VMA-n el is nyerte a legjobb betétdalból készült videónak járó díjat.

Legendary Child (2012)

A dal az együttes legutóbbi stúdióalbumáról, a Music from Another Dimension!-ről származik, egyben a G.I. Joe: Retaliation című film betétdala is. Érdekesség, hogy már 1991-ben megírta a banda szólógitárosa, Joe Perry, és Steven Tyler, ám akkor nem adták ki. Eredetileg a filmből szerettek volna részleteket bevágni a klipbe, ám akadt egy kis malőr. A film premierjét elhalasztották, így a forgatás is abbamaradt.

2012 júniusában Alexa Vega színésznő bejelentette, hogy ő lesz a kisfilm főszerepője, két nap múlva pedig fel is vették a jelenteit. A kész klip 2012. július 10-én került fel az együttes hivatalos VEVO-csatornájára. A rövidfilm Casey Patrick Tebo rendezését dicséri. Eddig kicsivel több mint 2 millió 200 ezer felhasználó tekintette meg. A felhasználók közül több mint tizenhat ezer tetszését elnyerte, míg majdnem ötszázan diszlájkolták.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek