Starity

Íme, a 2013-as Disney-legendák

2013. augusztus 08. 15:03   |   Szerző: Lindsay019

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén nyolc embert avatnak Disney-legendává a D23 Expo keretein belül, ami augusztus 9. és 11. között kerül megrendezésre.

hirdetés
Íme, a 2013-as Disney-legendák

Hallottál már a Disney-legendákról? Ha nem, ne csüggedj: kevesen tudnak a díj létezéséről. Sokban különbözik más díjaktól, hiszen nincsenek jelöltek, nem adják át minden évben, egyszerre pedig változó mennyiségű ember kapja meg. A kitüntetésről annyit érdemes tudni, hogy 1987 óta adják át a Disney-nél dolgozó legfontosabb embereknek, akik kiemelkedő munkájukkal rengeteget járultak hozzá a céghez.

A Disney-legendák nem csupán egyszerű díjat kapnak: nevük felkerül egy hivatalos listára, mely évről évre hosszabb lesz. Természetesen itt is van egy kis szobrocska, ami esetünkben három részből áll. Van rajta egy spirál, ez a képzelet és az ötlet erejének jelképe. A kéz az ügyesség, fegyelem és szaktudás adottságát tartja. Végül a kézben levő varázspálca és a végén található csillag a varázslatot kívánja visszaadni: a szikrát, ami akkor keletkezik, amikor a képzelet és az ügyesség egy új álmot hoznak létre.


Így néz ki egy Disney-legendák-díj

Hogy pontosan ki lehet Disney-legenda? Bob Iger, a Disney jelenlegi elnöke e szavakkal írta körül az elismerést: „A Disney-legenda-díj a mi legnagyobb és leginkább áhított kitüntetésünk. Olyanok kapják, akik rendkívüli képzelőerővel rendelkeznek, kiváló művészek a Disney-varázslat mögött, olyan férfiak és nők, akik az innováció és a kreativitás határait feszegetik.”

Természetesen ennyire azért nem volt nehéz minden Disney-legenda dolga, hiszen az elismerést már többszöt is átadták szinkronizálásért vagy zeneírásért, így például a neves sztárok között olyan emberek legendák, mint Robin Williams, Elton John, Steve Martin, Phil Collins, Tim Allen, Dick van Dyke, Kurt Russel vagy Julie Andrews.

És hogy kiket avatnak idén Disney-legendává? „A nyolc legenda, akit idén kitüntetünk, segített létrehozni a legszerethetőbb karaktereink többségét, új világokat és izgalmas látnivalókat. Ők több millió embert szórakoztattak és kiszélesítették nézeteinket arról, mi is a lehetséges fogalma. Ők egyben örökségünk kitörölhetetlen részei és büszkék vagyunk arra, hogy Disney-legendaként ismerhetjük el őket” – magyarázza Bob Iger.

Hogy melyik nyolc emberről van szó pontosan? Lássuk:

Tony Baxter (1947–)

Tony Baxter többek között olyan Disney-attrakciókat tervezett, mint a Big Thunder Mountain Railroad, a Journey Into Imagination vagy a Splash Mountain és számtalan tapasztalatot adott át 43 évnyi munkája során a Disney tervezési részlegénél.

Leginkább a történetmesélés iránti elkötelezettségéről, részletekre való odafigyeléséről és azon képességéről ismert, hogy a modern kor és az időtálló stílus keveréséből új ötleteket és attrakciókat fejleszt ki.

Colin Campbell (1926–2011)

Colin Campbell a Walt Disney Company szinte minden pontját érintette már az animációs klasszikusoktól a legendás parki látványosságokig, beleértve az élőszereplős filmeket és a televíziót is. Collin többek között olyan fejlesztésekben vett részt, mint az Enchanted Tiki Room, a Karib-tenger kalózai vagy vázlatok a Magic Kingdom Parkhoz és az Epcot Központhoz.

Dick Clark (1929–2011)

Dick Clark rock & rollt vitt 40 millió otthonba Amerika-szerte, mikor 1958-ban az ABC csatornán debütált az American Bandstand. Számos vetélkedő és díjátadó házigazdája volt, köztük az Arany Glóbuszé és a Country Music Awardsé is, de szerepelt vígjátékokban és népszerű televíziós adásokban is. Legtöbben a Dick Clark's New Year's Rockin' Eve vezetőjeként ismerhetik, ami 1973-tól egészen 2011-ig futott az ABC-n.

Billy Crystal (1948–)

Billy Crystal elismert színész, aki Mike Wazowski, a frenetikus, zöld, küklopsz kinézetű szörny hangját kölcsönözte a Szörny Rt.-ben és a Szörny Egyetemben. Legtöbben a Harry & Sally, A herceg menyasszonya és az Irány Colorado! című filmekből ismerhetik Billyt, aki eddig hat Emmy-díjjal és egy Tony-díjjal is büszkélkedhet. Kilenc alkalommal vezette az Oscar gálát az ABC-n és áttörő sikert ért el Jodie Dallas megformálásával a Soapban (1977-81).

John Goodman (1952–)

John Goodman a színpad és a képernyők ünnepelt színésze, egyben James P. Sullivan, becenevén Sulley hangja a Szörny Rt.-ben és a Szörny Egyetemben. John legismertebb filmjei A nagy Lebowski és A Flinstone család, manapság pedig Az Argo-akció és a Kényszerleszállás.

John olyan Disney által gyártott Hollywood Pictures filmekben szerepelt, mint az Arachnophobia – Pókiszony vagy a Born Yesterday, valamint olyan Touchstone Pictures filmekben, mint a Stella, a Sakáltanya, az Ó, testvér, merre visz az utad? vagy A boltkóros naplója.

Steve Jobs (1955–2011)

Steve Jobs az Apple alapítójaként megváltoztatta az elektronikai fogyasztók világát és jól ismerték hatalmas képzelőerejéről és újítás iránti szeretetéről. A Pixar korai részvényese és vezérigazgatója volt, majd a Walt Disney Company legnagyobb részvényese lett, amikor az megszerezte a Pixart 2006-ban.

Ugyanebben az évben csatlakozott a Disney igazgatótanácsához és egészen 2011-ben váratlanul bekövetkező haláláig annak értékes tagja és tanácsadója maradt.

Glen Keane (1954–)

Glen Keane a Walt Disney Animation Studios több népszerű karakterét keltette már életre. 1974 óta dolgozik Disney animátorként, ezen idő alatt pedig olyan karaktereket keltett életre, mint Penny A mentőcsapatban, Elliot a Peti sárkányában, Ratigan a The Great Mouse Detective-ben, a Szörny a Szépség és a Szörnyetegben, valamint A kis hableány, az Aladdin, a Pocahontas és a Tarzan címszereplőjét.

2010-ben az Aranyhaj és a nagy gubanc executive producere és egyben animációs felügyelője volt, egy olyan történetnek, melyet több, mint tíz éven át tervezett.

Ed Wynn (1886–1966)

Ed Wynn egy olyan komikus, kinek karrierje az 1900-as évek elején kezdődött a Broadwayen. Számos Disney/klasszikusban szerepelt a 60-as években, ilyen a Mary Poppins, az Irány Játékország, A fránya macska, A szórakozott professzor vagy a Vigyázat, feltaláló!

A Disney animáció-rajongói a mániás és egyedi Bolond Kalapos hangjaként emlékezhetnek rá az Alice Csodaországban című meséből.

A díjátadásra egyébként a hétvégén megrendezésre kerülő különleges esemény, a D23 Expo keretein belül kerül majd sor, méghozzá augusztus 10-én (szombat) Anaheimben. Ezenkívül a nevükkel ellátott bronztábla a burbanki Disney Legends Plázában kerül kiállításra.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek