Starity

PTSD-ben szenved Amanda Bynes

2013. augusztus 13. 11:11   |   Szerző: vikimumus

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nemrég kiderült, hogy Amanda Bynes nem skizofréniában, hanem poszttraumatikus stressz szindrómában szenved.

hirdetés
PTSD-ben szenved Amanda Bynes

Miután Amanda Bynes bekerült a pszichiátriára, olyan pletykák keringtek róla, miszerint skizofréniában szenved, noha az orvosai azt mondták, hogy a diagnózisra még várni kell. Tegnap azonban nyilvánosságra hozták a vizsgálatok eredményeit, amely szerint a színésznő PTSD-ben, vagyis poszttraumás stressz-zavarban szenved. A betegség lényege, hogy a páciens egy korábbi traumát nem tud feldolgozni, és az azzal kapcsolatos negatív élmények újra és újra lejátszódnak a fejében. Tünete lehet még az alvászavar is, valamint jelentkezhetnek még dühkitörések és irritabilitás is.

A betegség sokszor nem közvetlenül a trauma után jelentkezik, ugyanis az is előfurdulhat, hogy több nappal, vagy több hónappal utána tapasztalja a beteg az első tüneteket. A PTSD kiváltásának oka bármilyen nagyobb dolog (pl: erőszak, kínzás) is lehet, de például egy fontos vizsgán való megbukás is eredményezheti.

Amanda esetében úgy vélik, hogy valószínűleg a hírnévvel járó stressz és a szüleivel kialakított nem éppen felhőtlen viszonya állhat a háttérben, de nincs kizárva az sem, hogy valamilyen más traumát szenvedett az utóbbi időben.

A színésznő jól reagál a gyógyszeres kezelésre és be is látja, hogy a gyógyulás érdekében ezekre szüksége is van. Nemrég bevitték hozzá a kutyáját is, amely pozitív irányba vitte a kezelést, hiszen a sztár sokkal jobb kedvre derült tőle.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek