Starity

Harmincéves lett Jonne Aaron

2013. augusztus 30. 14:02   |   Szerző: itsjustme

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A finn zenész még csak ma töltötte be harmincadik életévét, ennek ellenére már számtalan díjnak a tulajdonosa, és hazája egyik legkiemelkedőbb tehetségeként tartják számon.

hirdetés
Harmincéves lett Jonne Aaron

Jonne Aaron Liimatainen a finnországi Tampere városában született 1983. augusztus 30-án, szüleinek második gyermekeként. Gyermekkora nem zajlott épp boldogan és eseménymentesen. Csak tizenkét éves volt, amikor elvették alkoholista szüleitől és a raholai nevelőotthonba zárták, ahonnan végül tizennyolc éves korában szabadult, amikor is átköltözhetett egy államilag támogatott lakásba.

A zenei karrierje nagyjából ekkor indult be, mert bár már a középiskolás évei alatt találkozott bandatársával, a dobos Jay Slammerrel. A zűrös múltja, valamint hogy a nevelőotthonban lakott, kihatott az egész életére, illetve jellemfejlődésére is, aminek hatására eléggé elzüllött akkoriban. Ahelyett, hogy az iskolába járt volna órákra, inkább csak elindult oda, majd kisebb-nagyobb bajba került, leginkább amiatt, hogy cigarettát lopott boltokból. Ennek következtében a mai napig nem rendelkezik semmilyen végzettséggel, és a zenélés az egyetlen, amihez igazán ért.

Jonne hatalmas Kurt Cobain-rajongóként ismert, így nem meglepő, hogy a korai években leginkább Nirvana-feldolgozásokat játszottak, aztán a későbbi tagok, Jukka Kristian Mikkonken, Lauri Markkula és Janne Kokkonen csatlakozása után elkezdte ő maga megírni a dalokat, így lassan nem csak a Negative frontembere volt, hanem egy személyben a banda énekese, dalszövegírója, valamint Larry Love-val karöltve a dalszerzője is.

Legelső koncertjeiket 2001-2002 körül adták, leginkább finn kocsmákban vállaltak kisebb fellépéseket, hiszen egyik kiadó sem merte elvállalni az akkor még pályakezdő, tapasztalatlan zenészekből álló munkát. Végül Jonnén a bátyja, Tommi Liimatainen, menedzser könyörült meg, és 2003-ban már meg is jelent a legelső lemezük, ami a The Moment Of Our Love címet kapta.

Már az első albumuk is hatalmas sikernek örvendett, hiszen a finn listákon egészen az ötödik helyig jutott, ráadásul aranylemez is lett, így már az évben egy nagyobb turnéba kezdtek, amivel egész Finnországot bejárták, azonban Jonne ekkoriban még nem tudott mit kezdeni a hirtelen jött sikerrel. Többször pánikrohamok gyötörték, számtalan interjúban lenyilatkozta, hogy a koncertek előtt olyan ideges, hogy folyamatosan csak hány, valamint ekkoriban alakult ki az agorafóbiája is. Azonban ahogy színpadra lépett, mintha minden pillanatnyi szorongását levetkőzte volna, problémák nélkül csinálta végig a koncertjeit. Az amúgy félénk, kétségekkel teli fiú egy teljesen más emberré vált a rivaldafényben, és eluralkodott rajta a rocksztár, bizonyítani akaró énje. A rajongótáboruk pedig egyre csak nőtt, hiszen amellett, hogy megnyerő hangzásvilággal rendelkeztek, az embereket lenyűgözte a bandatagok, főleg a frontember nyíltsága, aki a mai napig is mosolyogva osztogatja hajnalig az aláírásokat, illetve egyeledik hosszabb beszélgetésekbe a rajongóival, akár egy koncert után, akár az utcán kapják el.

Mégis hatalmas mérföldkőnek az számított a zenekar életében, amikor a második lemezük, a Sweet & Deceitful 2004-es megjelenése után az akkor még csak huszonkét éves Jonne a következő évben a HIM zenekarral, valamint a The Rasmusszal karöltve indult turnézni Németországba. Ekkoriban mélyült el a barátsága a két banda frontemberével, Ville Valóval és Lauri Ylönennel is.

A harmadik lemezüket Anorectic címmel adták ki, ami az előzőhöz hasonlóan a finn eladási listák első helyezettjeként végzett, azonban ez volt az első alkalom, amikor igazán megnyílt, a dalai már nem csak a szerelemről szóltak, hiszen többször is lenyilatkozta, hogy az In Memoriam című dala az apjáról szól. Ez volt a második daluk, amit a saját, családi élete ihletett meg, a legelsőt még a debütáló lemezről ismerhetjük, ami a Childhood Memories címet viseli. Leszokott a dohányzásról, visszatért a mindig mosolygós énje, így a 2007-es évet is végigturnézták, aminek keretein belül kicsiny hazánkba is ellátogattak, hiszen a Negative egyike volt a Sziget fesztivál külföldi fellépőinek.

Ezután egy kisebb dráma következett a zenekar életében, ritmusgitárosuktól, Sir Christustól megváltak annak drogproblémái miatt, amit Jonne nem tudott tovább tolerálni, így a turnét is egy helyettes, nyári gitárossal csinálták végig. A bonyodalom ellenére 2008-ban megérkezett a következő lemez, ami meglepő módon egy Robbie Williams-szám címét viseli, Karma Killer néven került a boltok polcaira októberben, ami az eddigi legnagyobb áttörést jelentette a számukra.

Bár már régebben számtalan koncertjük volt más európai országokban is, Ázsiában illetve Amerikában, ez volt az, aminek hatására nemzetközileg is érdekeltebbek lettek, így mondhatni, Jonne egyik álma elkezdett valóra válni. Ráadásul ezalatt a turné alatt másodszor is tiszteletét tette Magyarországon is, így gyarapítva az itteni rajongók számát is, aztán a legelső – eddigi egyetlen – koncert DVD-jüket is megjelenítették, amit Tamperében rögzítettek még 2006. december 8-án. A Negative szekere tagadhatatlanul futott, és a HIM, a Nightwish és a The Rasmus után ők is beléptek Finnország legnagyobbjai közé.

Aztán hirtelen megérkezett a várva várt bejelentés, miszerint a következő lemezüket egy Los Angeles-i stúdióban fogják rögzíteni, Amerika, illetve az új kiadó tárt karokkal fogadta Jonnét és csapatát, így megkezdődtek az ötödik lemez, a Neon munkálatai. Azonban az álom valóra válásával arányosan kezdett el ismét romlani Jonne helyzete. Alighogy elkezdték az új lemezzel a turnéjukat, szeretett nagymamája, a testvérei melletti egyetlen szerető családtagja, Liisa elhunyt, majd nem sokkal később zenésztársa, Lauri szúrta hátba, aki egyik pillanatról a másikra osztott meg egy videóüzenetet a rajongóival, miszerint kilép a bandából, anélkül, hogy ezt velük közölte volna. Végül, ha ez nem lett volna elég, akkori barátnője, a színésznő Tiina Routamaa is elhagyta, akivel akkor kilenc éve alkottak egy párt, Jonne pedig már azon gondolkozott, hogy végre ő maga is családot alapítson. És a szerencsétlenségek csak jöttek és jöttek. 2011. decemberében le kellett mondani a turnéjukat Jonne betegsége miatt, amit nem tudtak diagnosztizálni, így addig halogatták, azt mondva, csak képzelődik, míg perforált a vakbele, így az egész karácsonyát a kórház falai közt töltötte, mialatt a többiek nélküle csinálták végig a turnét.

A gyógyulása után egy teljesen másik Jonnét kaptak vissza a rajongói. A zenész bajuszt illetve szakállat növesztett, elmondása szerint, ahogy folyamatosan az ágyban feküdt, nem tudott megborotválkozni, aztán végül megtetszett neki a végeredmény. Bár számtalan interjút adott, és próbálta magát boldognak, kiegyensúlyozottnak mutatni, látszott rajta, hogy belül össze van törve, vissza is húzódott a médiától, a zenekarral szüneteltették a fellépéseket, csupán alkalmanként egy-egy koncertet ejtettek meg.

Jonne végül 2012 októbere felé tért vissza, amikor is számos neves finn művész mellett szerepet vállalt a Vain elämää című zenés valóságshowban. Minden héten volt egy kiválasztott előadó, akinek a többiek feldolgozták a dalait, miközben jobban megismerhettük az életét, illetve zenészi pályafutását. Miután a műsor befejeződött, az ott szereplő előadók egy kisebb turnéba kezdtek, valamint az egyre híresebbé váló finn rapper, Cheek mellett is közreműködött. Majd ezután jött az az ötlete, miszerint a Negative mellett szólókarrierbe kezd, így egy teljesen más csapat társaságában, de megkezdte legelső önálló projectje, az Onnen Vuodet munkálatait, amit végül ez év áprilisában adott ki, és a bandával készült lemezeihez hasonlóan ez is hatalmas siker lett Finnországban. Még jelenleg is ezzel a lemezzel van egy kisebb turnén, amivel bejárja az egész szülőföldjét egészen szeptember végéig. Addig is a zenekarral beiktattak egy kisebb szünetet, egy időre feloszlottak, de már velük és készülőben van a hatodik lemez, amiről a legelső számot már be is mutatták tavasszal egy koncert keretein belül.

Bár még csak ma töltötte be harmincadik életévét, számtalan sikert tudhat maga mögött, több zenei díjnak a tulajdonosa, valamint Tampere legpozitívabb emberének is megválasztották. És ez még semmi, hiszen valószínűleg az egész őrület még csak most, a hatodik lemezük következő évre várható megjelenésével fogja kezdetét venni. Addig is kívánunk boldog születésnapot a zenésznek, és hasonló, sikerekben gazdag éveket!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek