Starity

350 éves csokireceptet találtak a britek

2013. szeptember 03. 17:05   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha csokiról van szó, lássuk be: mindannyian bűnbe esünk néha. Nemrégiben pedig a britek egy különleges, 350 éves receptre bukkantak, melynek segítségével különleges, jeges csokoládé készíthető.

hirdetés
350 éves csokireceptet találtak a britek

Érdekesség, hogy a 350 éves receptben írtak nagy hasonlóságról tanúskodnak, már ami a modern italokat és a recept által előállítható csodát illeti. Dr. Kate Loveman, a Leicester-i Egyetem angol lektora elárulta, hogy a 17. századból származó recept utasítása szerint a csokoládét össze kell mixelni némi hóval és egy csipetnyi sóval.

„Ez nem egy csokoládéjégkrém, sokkal inkább egy nagyon szolid és sötét változata azoknak a jeges csokoládés italoknak, amiket manapság a kávézókban vásárol az ember” – árulta el Dr. Loveman. További érdekesség, hogy e jégbe zárt csokicsoda annak idején igen drága, luxuskategóriába tartozó termék volt annak köszönhetően, hogy a fagyasztás a 17. században még igen kevéssé volt megvalósítható.

Dr. Loveman azt is felfedezte, miszerint a legelső csokoládés nyalánkság, mely csokimániát váltott ki, az Earl szendvicse névre hallgatott és 1668-ban látott napvilágot egy magazin hasábján keresztül. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mégis ki volt ez a rejtélyes Earl, ám szerencsére erre is választ kaptunk Lovemannek hála, ugyanis kiderítette, hogy ez a bizonyos Earl fejlesztette ki az iható csokoládét az 1660-as években a spanyol királyi udvarban.

A kéziratok szerint II. Károly király ötlete volt, hogy illatosítsák e fenséges édességeket, mely annak idején mintegy 200 fontjába került annak idején az uralkodónak (ez az összeg jelenleg 25.000 fontot tesz ki).

„A csokoládé datálása 1640-re tehető és Angliában jelent meg első ízben, mely kakaóbab felhasználásával egy egzotikus italt eredményezett” – számolt be a hírről Dr. Loveman, miután nyilvánosan is elérhetővé tette a több mint 300 éves receptet, emellett pedig azt is megtudtuk, miszerint az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a forró csokoládé összetevői álmatlanságot, felesleges váladéktermelődést vagy aranyeret válthat ki a fogyasztókból.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek