350 éves csokireceptet találtak a britek
Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Ha csokiról van szó, lássuk be: mindannyian bűnbe esünk néha. Nemrégiben pedig a britek egy különleges, 350 éves receptre bukkantak, melynek segítségével különleges, jeges csokoládé készíthető.
Érdekesség, hogy a 350 éves receptben írtak nagy hasonlóságról tanúskodnak, már ami a modern italokat és a recept által előállítható csodát illeti. Dr. Kate Loveman, a Leicester-i Egyetem angol lektora elárulta, hogy a 17. századból származó recept utasítása szerint a csokoládét össze kell mixelni némi hóval és egy csipetnyi sóval.
„Ez nem egy csokoládéjégkrém, sokkal inkább egy nagyon szolid és sötét változata azoknak a jeges csokoládés italoknak, amiket manapság a kávézókban vásárol az ember” – árulta el Dr. Loveman. További érdekesség, hogy e jégbe zárt csokicsoda annak idején igen drága, luxuskategóriába tartozó termék volt annak köszönhetően, hogy a fagyasztás a 17. században még igen kevéssé volt megvalósítható.
Dr. Loveman azt is felfedezte, miszerint a legelső csokoládés nyalánkság, mely csokimániát váltott ki, az Earl szendvicse névre hallgatott és 1668-ban látott napvilágot egy magazin hasábján keresztül. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mégis ki volt ez a rejtélyes Earl, ám szerencsére erre is választ kaptunk Lovemannek hála, ugyanis kiderítette, hogy ez a bizonyos Earl fejlesztette ki az iható csokoládét az 1660-as években a spanyol királyi udvarban.
A kéziratok szerint II. Károly király ötlete volt, hogy illatosítsák e fenséges édességeket, mely annak idején mintegy 200 fontjába került annak idején az uralkodónak (ez az összeg jelenleg 25.000 fontot tesz ki).
„A csokoládé datálása 1640-re tehető és Angliában jelent meg első ízben, mely kakaóbab felhasználásával egy egzotikus italt eredményezett” – számolt be a hírről Dr. Loveman, miután nyilvánosan is elérhetővé tette a több mint 300 éves receptet, emellett pedig azt is megtudtuk, miszerint az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a forró csokoládé összetevői álmatlanságot, felesleges váladéktermelődést vagy aranyeret válthat ki a fogyasztókból.
Ajánlott cikkek
Szólj hozzá!
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok
Kommentek
Legolvasottabb hírek
Nem tudott leülni az outfitben.
Történt egy kis baleset.
Megkérték Phoebe Dynevor kezét.
Nem tudja, hogy szerelmes volt-e.
Már megvan a csöppség neve.
Lényegében egy jégtömböt cipelt.
A szerelmesek az Instagramon osztották meg a hírt.
Újra férjhez megy hamarosan?
Kiderült, hogy nekik miért mond nemet a színésznő stylistja.
Még több aggasztó hír.