Starity

Poirot 37 év után visszatér az olvasókhoz

2013. szeptember 06. 18:06   |   Szerző: H.P.K.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mint ismeretes, Agatha Christie könyveiből számos filmadaptáció készült, ráadásul a 13. évad is debütált már. Azonban nemsokára egy vadonatúj regényben is feltűnik a detektív. De mindez hogy lehetséges?

hirdetés
Poirot 37 év után visszatér az olvasókhoz

Agatha Christie lassan négy évtizede már, hogy lezárta Poirot aktáit a Függöny című regényével. Most azonban csak alig egy évet kell várni és újra nyomozásba lendül, egy vadonatúj könyv lapjain! De hogyan is lehet erre mód, ha a krimikirálynő már nem él és nem maradt több kiadatlan Poirot-történet sem?

A válasz: másik író által folytatódnak az izgalmas történetek. A Christie-rajongók felháborodása előtt azonban meg kell jegyeznünk, hogy a hölgy, aki vállalkozott a továbbgondolásra, maga is sikeres és elismert krimiszerző. De ki is ő pontosan? Egy olyan már-már megszállott Agatha rajongó, aki 13 éves kora óta fanatikusan gyűjti, falja és tanulmányozza példaképe könyveit. Sophie Hannah még Agatha Christie családjától is engedélyt kapott e igencsak merész ötlet megvalósítására, a rokonság ugyanis áldását adta az új projektre, persze csak azután, hogy a könyv vázlatát és főbb cselekményét eléjük tárták.

„Hercule Poirot és Miss Marple voltak azok, akik között felnőttem, akik bevezettek engem a munka világába, hiszen én is lélektani krimiket írok. Agatha Christie zseniálisan rajzolta meg a karaktereit és mélyen értette az emberi pszichét.” – magyarázta Sophie. Arról, hogy milyen érzés egy folytatást írni, így beszélt: „Ezt szinte lehetetlen szavakba önteni, igazi megtiszteltetés, boldog vagyok, hogy engem bíztak meg ezzel a csodálatos projekttel – sőt, még mindig nem tudom elhinni, hogy ez tényleg megtörténik.”

Az első Christie regény folytatásának megjelenését az Acorn Productions Limited fogja engedélyezni, amely kezeli a jogokat. A szerző unokája, Mathew Prichard azt mondta: „Az ötlete annyira meggyőző, és a szenvedélye a nagymamám munkája iránt olyan erős, hogy úgy éreztük, hogy elérkezett az idő egy új Christie folytatáshoz, amit meg kell írni.” Továbbá úgy véli, hogy az új könyv a régiek eladásán is dobni fog. „Akár tetszik, akár nem, a könyvkiadás abból él, hogy új könyvekkel jelentkezik. Noha a Christie-életmű ennek ellenére is jövedelmező, kiadónk, a HarperCollins azt mondta, ha megszegjük saját szabályainkat, és egy jól ismert, modern szerzőt arra kérünk, írjon valami hasonlót, az az összes Christie-krimi javára válhat” – folytatta.

Agatha első Poirot regényét, A titokzatos styles-i esetet 1916-ban írta, melyet további 32 követett. Utolsó könyvében, a Függönyben megölte a belga detektívet, akit a híres televíziós sorozatban David Suchet alakít, s mely sorozat 13., befejező évadja június 9-én már debütált az ITV-n, az Elefántok emlékeznek című epizóddal. A Függönyt 1940-ben kezdte el írni, ám 1975-ig tartott a befejezés – egy évvel halála előttig – mikor is rájött, hogy túl gyenge ahhoz, hogy írjon. Több, mint kétmilliárd kötetet adtak már el könyveiből világszerte, rengeteg színpadi adaptáció is készült belőle, valamint televíziós munka és film is. Csak a Biblia és William Shakespeare veri meg eladásokban.

Nem Poirot az egyetlen egyébként, akit „feltámasztanak”. Egy új Jeeves and Wooster novellát írt idén Sebastian Faulks is, aki egy James Bond-regényhez ragadt tollat.

Az új munkának egyelőre nincsen címe, ráadásul a könyv kiadója, a HarperCollins sem kíván sok mindent kiszivárogtatni. Annyit azonban elárultak, hogy a megjelenés 2014. szeptembere körül várható. Bár Poirot szívroham következtében az utolsó regényben elhunyt, ez még nem akadályozza meg a folytatást. Hannah mesének gondolná feltámasztani a detektívet, így másik irányból közelíti meg a cselekményt. A történet ugyanis az 1920-as években, az első világháború után játszódik, és sem Hastings kapitány, sem pedig Japp főfelügyelő nem lesz ott mellette a nyomozás segítése érdekében.

A kérdésre, miszerint nem félt-e a feladattól, csak annyit válaszolt: egy kicsit. „A munka nagyságával járó jó adag adrenalin abban segít, hogy jobb regényt írjak. De nem aggódom. A részletes, meglepő fordulatokat sem nélkülöző cselekményt, felvázoltam, a család és a kiadó jóváhagyta. Poirot ugyanaz a figura marad, akit megszoktunk, nem küldöm se szörfözni, se búvárkodni. Lehetséges persze, hogy a személyiségének új vonásai is megjelennek” – mondta sejtelmesen az írónő.

Arról, hogy a folytatásról készül-e majd tévés változat, és hogy David Suchet elvállalja-e ismét a karaktert, még nem tudni.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek