Starity

Dalpremier: Coldplay — Atlas

2013. szeptember 06. 19:07   |   Szerző: mse90

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A népszerű brit zenekar Az éhezők viadala: Futótűz című film egyik betétdalában működött közre, az Atlas névre hallgató szerzemény mától érhető el a rajongók számára.

hirdetés
Dalpremier: Coldplay — Atlas

A Coldplay generációnk talán egyik legnépszerűbb zenekara, eddigi kiadott öt lemezük több mint ötvenmillió példányban kelt el világszerte, és összesen eddig hét Grammy-díjat söpörtek be velük. Az együttes jelenleg is új albumán munkálkodik, annak kijövetelére azonban még akár éveket is várhatnak a rajongók, így hát részben talán az ekképpen keletkezett űrt hivatott csillapítani ez a szerzemény.

Chris Martint és csapatát Az éhezők viadala: Futótűz készítői kérték fel, hogy komponáljanak egy dalt a novemberben kijövő filmhez. Ez egyébként az első alkalom, hogy a zenekar részt vett egy film zenéjének szerzésében, az Atlas pedig természetesen helyet fog kapni a film egyik hivatalos soundtrack albumán is.

Az éhezők viadala számára viszont nem ez az első alkalom, hogy egy efféle zenei lemezt adnak ki; a tavalyi „Songs from District 12 and Beyond” például olyan előadókat sorakoztatott fel, mint az Arcade Fire, a Maroon 5 vagy éppen Birdy. Az album talán egyik legismertebb dala, a Taylor Swift és a Civil Wars közös közreműködésével készült Safe & Sound Grammyt is nyert – ahol kategóriájában az Arcade Fire Abraham's Daughter nevű alkotása is helyet kapott –, emellett pedig még Golden Globe-díjra is jelölték.

Az Atlas címében a görög mitológiabeli titánra utal, akit azzal büntettek, hogy Uranust, az ég megtestesítőjét hordja a vállán örök időkig. Ezzel Atlasz szó szerint a vállán cipeli a világ sorsát, a dal maga pedig ezt a metaforát használja a Futótűz témájához való kapcsolódásában, jelezve a főhős felelősségét és küzdelmeit.

A dal zenei felépítésében erősen részt vesz a zongora dallama, amelynek kissé disszonáns, akusztikus hangzása valamelyest a banda első albumát, a Parachutesot idézi.

Az Atlas mától vásárolható meg az iTunes portálján, illetve hallgatható a Coldplay Youtube-csatornáján. A számot tartalmazó soundtrack album várhatóan a film novemberi premierje környékén lát majd napvilágot.

Ed Sheeran egyébként elárulta, hogy ő is szívesen vett volna részt a filmben mint dalszerző, de három dalát is elutasították.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek