Starity

Siker a The 1975 debütáló albuma

2013. szeptember 13. 19:07   |   Szerző: ciel

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A manchesteri rockbandáknak szinte lehetetlen mellényúlniuk, általánosítás, mégis igaz, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a The 1975 debütáló albuma. Elismerően vélekednek a kritikusok is.

hirdetés
Siker a The 1975 debütáló albuma

Bár 2002-ben álltak össze, csak úgy, hobbizenélésből, jelentős sikereket csak az utóbbi években értek el. A Matthew Healy- (vokál, gitár), Adam Hann- (gitár), George Daniel- (dob), Ross MacDonald (basszusgitár) -alkotta négyes fogat Manchesterben alakult, és olyan dalokat köszönhetünk nekik, mint a Sex vagy a Chocholate.

A korongról, amit egyébként a banda saját magáról nevezett el, csak úgy sugárzik a fiatalság, a pezsgés, s mindezt olyan szemtelenül teszik, hogy megőrzik saját egyediségüket, ettől lesznek őszinték. A kicsit zúzósabb elemektől kezdve a discón át a funkig mindenből van egy csipetnyi, amik kellemesre fűszerezik a dalokat. Bár a The 1975 igazából indie banda, nem az Arctic Monkeys- vagy a The Kooks-féle irányvonalat képviselik, s ezáltal nem másolnak, hanem sajátos stílussal törnek maguknak utat a nagyok közé.

Dalszövegeik a legáltalánosabb témát is kellő ügyességgel ragadják meg, legyen szó szerelemről, szexről vagy hírnévről. Producerük Mike Crossey volt, akit egyébként szóba hozhatunk a már említett Arctic Monkeyszal és a The Kooksszal, bár azt ő is elismeri, hogy a The 1975 dalszövegeiben nincs meg az a bánatos líra, mint Alex Turner esetében, helyette inkább játékosságra, szarkazmusra törekszenek.

Mint például a Chocholate című dal, amiből csak úgy árad a fiatalság, nem kell ehhez drog vagy alkohol, hogy bemutassák azt a világot, amivel minden nap találkozhatunk. A The City ennél már egy fokkal erősebb szám, mind a dob, mind a kórus ezt támasztja alá, dögös egyveleget alkotva.

Érdekesség egyébként a zenekar nevével kapcsolatban: az énekes az iskolai évei alatt talált egy naplót, amiről sokáig nem tudta eldönteni, hogy valóban öngyilkosságról szólt-e, de a benne szereplő dátum (1975. június 1.) megragadta őt, így a mai napig ezt a nevet viseli a zenekar.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek