Starity

Itt az ősz — segíts a gazdátlan állatoknak!

2013. szeptember 15. 14:02   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megérkezett az ősz – egyre hűvösödnek a napok, a nap kevesebbet süt, erősödik a szél és több az eső. Néha még a lakásban is fázunk. Nekünk természetesen könnyű a dolgunk - a meleg lakásban maradunk, felveszünk egy pulóvert, frottírzoknit húzunk a lábunkra, takaróba bújunk és megiszunk egy csésze forró csokoládét. Kiskedvencünk a puha ágyon heverészik, mellénk bújik és finomságokkal kényeztetjük.

hirdetés
Itt az ősz — segíts a gazdátlan állatoknak!

De gondoljunk azokra az állatokra is, akiknek nincs gazdájuk, akik a menhelyen vagy éppen az utcán sínylődnek, akik éhesek és fáznak!

Hogyan segíthetsz a menhelyi állatokon?

A lakóhelyedhez legközelebbi menhelyre vihetsz régi, rongyos takarókat, paplanokat, megunt, puha anyagból készült ruhadarabokat, tiszta rongyokat, amikkel a gondozók kibélelik az állatok fekhelyét és így a nagy hidegben némi meleghez juthatnak a kutyusok és a cicák.

Ha nem akarsz vagy nem tudsz pénzt adni, akkor adományozhatsz kutya- vagy macskaeledelt is, már néhány konzervnek vagy tasakos eledelnek is nagyon tudnak örülni. A nagyobb üzletláncok (Rossmann, Lidl) gyakran leárazással csábítják a kutya- és cicagazdikat, ilyenkor pár száz forintért több adag élelmet is be lehet szerezni.

Ha már ott jársz a menhelyen, érdeklődhetsz, miben segíthetsz még. Van, ahol szívesen veszik, ha a látogatók besegítenek a kutyusok sétáltatásában (ki ne vállalná ezt a kedves feladatot?) vagy éppen olyan könnyű munkálatokban, mint a kerítésfestés.

Hogyan segíthetsz a kóbor állatoknak?

Ha nem tudod magadhoz venni a kóbor cicát vagy kutyust, naponta vigyél neki egy kis enni- és innivalót. Egy kiszolgált kartondobozt kibélelhetsz tiszta rongyokkal és így fekhelyet készíthetsz neki. Arra figyelj, hogy szélvédett helyre tett, nehogy egy erősebb szél elsodorja. Természetesen ha az állatka megengedi, akkor kényeztesd simogatással, kedves szavakkal, hadd érezze a szeretetedet.

Készíts néhány fotót a kóborkáról és hirdesd a környéken vagy a Facebookon, hogy minél hamarabb gazdát találhasson magának. A hirdetésben írd le a külsejét, a nemét és természetesen az elérhetőségedet, hogy felvehessék veled a kapcsolatot. Esetleg kapcsolatban léphetsz a környékeden található állatbarát szervezetekkel, hogy segítsenek neked.

Ne felejtkezz el a madarakról sem! Készíts madáretetőt – akár egy aranyos kis fakuckót vagy csak egyszerűen fogsz egy másfél-két literes, kimosott ásványvizes vagy kólás palackot, a két oldalán lyukat vágsz és megtöltöd magokkal, majd egy fára függeszted. A füvön hagyhatsz almát vagy más gyümölcsöt, amit szintén boldogan csemegéznek majd a kis tollasok.

Hogyan segíthetsz két kattintással?

Manapság szinte már mindenkinek van Facebook-profilja és sokan órákat töltenek rajta. Ha úgy érzed, hogy valami hasznosat is szeretnél tenni, akkor ne fogd vissza magad. Lájkold állatvédő szervezetek és menhelyek oldalát, és két kattintással oszd meg az ismerőseid között a gazdát kereső állatok hirdetéseit, a segítséget kérő felhívásokat. Talán nehéz elhinni, de időnként éppen a megosztásoknak köszönhetően kerül elő egy elveszett házikedvenc vagy talál gazdára egy hónapokig senkinek nem kellő kiskutya vagy kismacska.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek