Starity

A legsikeresebb videoklipek: Alanis Morissette

2013. szeptember 14. 19:07   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alanis Morrisette a 90'-es évek óta van zenei pályán. 8 album és több mint 60 millió albumeladás áll mögötte. Lássuk, hogy a 20 év alatt melyik 5 videoklipje is volt a legsikeresebb!

hirdetés
A legsikeresebb videoklipek: Alanis Morissette

Alanis Morissette elismert és sikeres kanadai énekesnő, aki emellett jeleskedik producerként és színésznőként is. Élete során 16 Juno- és 7 Grammy-díjjal lett gazdagabb. A nevéhez fűződik máig is a legtöbb példányban eladott női debütáló album, az 1995-ös Jagged Little Pill, melyből szám szerint 33 millió példány kelt el világszerte.

Ironic (1996)

A Jagged Little Pill negyedik kislemezeként látta meg a napvilágot 1996. február 27-én. Alanis és Glen Balladt írta a dalt, a videoklipet pedig a francia rendező, Stéphane Sednaoui rendezte, aki olyan sztárokkal dolgozott együtt már, mint Kylie Minogue, Björk és Madonna.

Mint a cím is mutatja, a dal az iróniáról szól, felvázolja az olyan helyzeteket, amik ennek a szónak értelmét adják. Kanadában 6 hétig vezette a slágerlistát, emellett Ausztráliában, Új-Zélandon és Norvégiában is elérte a lista 5. helyét, míg Amerikában a 4-et. 1996-ban a MTV Video Music Awardson 6 kategóriába is jelölték, amelyből 3-at díjra is váltott.

A klip egy benzinkútnál kezdődik és az autóban játszódik szinte az egész kisfilm. Ez idő alatt Alanis 4 szerepet is magára ölt: a sofőrt, a zöld, a sárga és piros pulóveres lányt. A videó önmagában is lehet irónia, hiszen ahogy azt korábban is említettük, a kisfilm a benzinkútnál kezdődött, ahol esetleg megtankolta az autót, a végén pedig pont leállt a jármű motorja.

A videoklipet eddig több mint 26,2 millióan tekintették meg a YouTube-on. Ebből több mint 60 ezer embernek tetszett az irónia példákkal való felvázolása, míg közel 1700 embernek nem nyerte el a tetszését.

Thank You (1998)

A negyedik stúdióalbuma, a Supposed Former Infatuation Junkie első kislemezes dala. 1998. október 13-án debütált a szám, a kisfilmet pedig szintén Stéphane Sednaoui rendezte, akár az Ironic cimű dal videoklipjét. A dalt ismét Alanis és Glen Ballard írta, miután Alanis Indiából hazatért.

A szerzemény kifejezi az önzetlen hálát, a kétségbeesést és a remény egyvelegét. A Billboard 100-as listán a 17. helyig jutott és számos országban a slágerlisták top 20-ában szerepelt, többek között Ausztriáliában, Új-Zélandon, Kanadában, az Egyesült Királyságban, Ausztriában és Svájcban. A zenei kritikusok viszonylag pozitívan fogadták a klipet, de enyhe vitát is kiváltott a meztelenkedés.

A videoklipben ugyanis Alanis anyaszült meztelenül tűnik fel több helyszínen is: Los Angeles utcáin, a metróban, a metróállomáson, illetve egy bevásárlóközpontban. Eközben néhány járókelő megáll és viszonozzák önzetlen odaadásukat és a klipben feltűnik a remény sugara is.

A kisfilmre a világ legnagyobb videómegosztóján eddig több mint 13,3 millió ember kattintott rá. Kicsivel több mint 46 ezer ember érez együtt a dal mondanivalójával, közel 900 embernek viszont nem jön át szívhez szólóan a dal üzenete, vagy a meztelenkedés nem nyerte el tetszésüket.

You Oughta Know (1995)

A nemzetközileg nagy sikernek örvendő albuma, a Jagged Little Pill bevezető dalaként jelent meg 1995. július 7-én. A zenét Glen Ballard és a kanadai énekesnő, Alanis írta. A klip rendezője Nick Egan volt.

A dalhoz hozzájárult a Red Hot Chili Peppers basszusgitárosa, Flea és az egykori tag Dave Navarro is. Mint első nemzetközi kislemeze, mérsékelt eredményeket mutatott a slágerlistákon. Svédországban, Új-Zélandon, Belgiumban és az Egyesült Királyságban a toplista 40. helyéig jutott el, és míg Kanadában a 20. helyig, addig a legsikeresebb Ausztriáliában volt a 4. pozicíójával. A Grammy Awardson két díjat is bezsebelhetett Alanis a You Oughta Know című dalával, ugyanis ő vihette haza a Legjobb rockdal és a Legjobb női rockelőadónak járó díjat. A dal egy régi kapcsolatáról szól, feltehetőleg a komikus, Dave Coulierrel való kapcsolatát ábrázolja, de Alanis ezt még teljes egészében nem erősítette meg.

A klip egy sivatagos, sivár helyen játszódik. Ruhával teli bőrönddel tűnik fel a klipben, amiből többször is átöltözik, hol fehérbe, hol pedig bőrszerkóba és a zenekarral egy régi, romos épületnél játsszák el a dalt.

A YouTube-on eddig több mint 7,2 millió ember figyelt fel a videóra. Alig több mint 31 ezer ember érezte át Alanis dühét, és csak alig több mint 470 ember nem érzett együtt vele.

Head Over Feet (1996)

A Head Over Feet az utolsó előtti, szám szerint 5. kislemezes dala a Jagged Little Pill albumának, ami 1996. szeptember 16-án debütált. A dalszöveget ismételten közösen írta maga az énekesnő és Glen Ballard, aki egyébként producere volt az egész albumának is.

A szerzemény magába foglalja a „Friends with Benefits amerikai mondást – magyar jelentése a barátság extrákkal. Amerikában rendkívül jól teljesített a szám, a Billboard U.S. Adult Top 40, és a Top 40 Mainstream Chart első helyéig kúszott fel. Ez volt Alanis első number one dala Amerikában. Az Egyesült királyságban a Top 10-ben nyitott, valamint Ausztráliában a Top 20-ig jutott fel.

Alanis eddigi legegyszerűbb klipje lett, pedig mindössze maga az énekesnő látható benne végig, amint énekli a dalt egy fekete háttér előtt. A videoklip eddig bőven több mint 4 millió ember figyelmét ragadta meg a videómegosztón és közel 15 ezer embernek volt része az extra dolgokban, közel 180 ember viszont ellenzi a barátság magasabb szintű lépcsőfokait.

Everything (2004)

A So-Called Chaos című albumának előfutára volt a dal, ami 2004. április 13-án látott napvilágot. A dalszöveget Alanis írta, ami körül kisebb felháborodás is kialakult, mivel túl nyersnek vélték a zenei kritikusok. A Billboard Adult Top 40-ben 26 nem egymást követő héten szerepelt a Top 5-ben. A RIAA négyszeres platinalemeznek kiáltotta ki 2004. szeptember 30-án, több mint 200 ezer eladott példánnyal és néhány ország Top 20-ába is beférkőzött a szám többek között Kanada, Ausztrália, Olaszország, Ausztria, és Norvégia slágerlistáin.

A videoklipet Meiert Avis rendezte még 2004 márciusában és egy végtelen hosszúságú úton játszódik, amin Alanis végigsétál. A videó elején hosszú hajjal látható, de miután egy férfi, Paul Donés levágja hosszú loknijait, rövid hajjal látható a klip további részében. Ez egy nagy változás volt az életében a sok közül. Emellett számos ember feltűnik a klipben: kerékpáros versenyzők, vidám tinédzserek, barátok, stylistok, paparazzik, motorosok és egy levelet is kapott, amiben az állt, hogy Köszönöm. A videó közepén egy kis időre az idő is elromlik, ezután viszont ismét jóra fordul és Alanis a kezében egy gitárral látható, a legvégén pedig a klip összes szereplője megjelenik újból.

Eddig közel 3,4 millióan látták, több mint 10 ezer embernek tetszett Alanis szókimondó énje, és közel 200 ember nem tudta tolerálni.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek