Starity

Ma jelent meg Chenoa hatodik stúdióalbuma

2013. szeptember 17. 12:12   |   Szerző: H.P.K.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az extriunfita már évek óta ígérte új lemezét, mely most végre el is készült a rajongók legnagyobb örömére, s amely a mai naptól kezdve megvásárolható az iTunesról és dupla CD-formátumban is a boltokban.

hirdetés
Ma jelent meg Chenoa hatodik stúdióalbuma

Tizenkét évvel pályafutása elindulása után jött el a pillanat, hogy egy nemzetközi szintű lemezt készítsen. Chenoa tulajdonképpen az ismeretlenbe vetette magát, bízva a kreativitásban, melyet tükröz az új munka. Az Otra Dirección vagyis Más Irány valóban ismét az énekesnő sokoldalúságának bizonyítéka. Megint hallhatunk tőle valami olyasmit, amit 12 év alatt még egyszer sem. Szeptember 17-ét minden chenoista hatalmas izgalommal várta, hiszen kedvencük az utóbbi években inkább csak ígérte az új korongot, kézzel fogható alkotás azonban nem került a nyilvánossághoz, maximum koncertjein, klubkoncertjein hozott 1-1 újdonságot. Ahhoz, hogy az Otra Dirección elkészüljön, az extriunfita folyamatosan kereste a hangokat, a gyártókat, a stúdiókat, hogy a lehető legjobbat válassza. Szerencséje volt, ugyanis talált olyan partnereket, akik hagyták őt érvényesülni, hagyták, hogy saját elképzeléseit megossza velük és ennek teret is engedtek. Mint ismeretes, új lemezét az énekesnő nem csak Spanyolországban, de Londonban is rögzítette – nem véletlen az sem tehát, hogy a dupla lemez egyikén csak és kizárólag angol nyelven hallhatóak a dalok.

„Élveztem azt a hatalmas szabadságot, amit az AliasMusic adott nekem. Évekig vágytam egy ilyen lehetőségre, most pedig végre elhatároztam magam, hogy váltsak. Itt engedték, hogy bemutassam az énekesnőt nem csak szakmailag, hanem emberileg is. Az ipar és a piac két külön szó, sajnos néha bagatellizálják a művészet szót, amely most úgy érzem, hogy végre eljövőben van ezzel a munkámmal” – mondta Chenoa.

A művésznő úgy döntött, hogy nem a könnyű utat választja, a lemez igenis fontos, mivel egy énekes számára ez a bemutatkozási lehetőség. „Vannak, akik egészen egyszerűen őrültnek neveznek, míg mások azt mondják, bátor voltam, hogy mertem váltani. És az az igazság, hogy nem tudom megmondani, melyik vélemény áll hozzám közelebb: mindkettőért hálás vagyok és elfogadom” – ismeri el. Az új CD-n vannak természetesen lírai dalok is, mint például a Drama, vagy a Ni Un Minuto Más (Egy perccel sem tovább) – ezek mind kitűnően megírt szerzemények, marketingképesek és a hang, mely előadja őket, egyértelműen kiemelkedik a sötétből, az ember lelkét / tekintetét / lelki szemeit fénnyel töltik meg.

A mallorcai énekesnő ezúttal is a profi jobbik felével, Alfonso Samosszal dolgozott együtt, aki segített neki az új dalok elkészítésében. Aztán felmerült a gondolat, hogy kellene merőben újat alkotni, új inspirációkat szerezni, s menjenek ki Angliába. A londoni stúdióban is született néhány csodás felvétel. Több, mint egy tucat témát kapott onnan Chenoa, amikből válogatott és amikhez Alfonso is hozzátett nem keveset. A Londonban töltött idő és az ott hallott muzsika nagy hatással volt Chenoára, feltöltötte saját lelkét, szívét kitárta a zenének és egyszer csak azt vette észre, hogy ott áll, félelem nélkül, azzal a meggyőződéssel, hogy a szeretet ereje mindennél erősebb.

Sokakkal dolgozott együtt, sőt, közvéleménykutattak is, mely előadókat kedvelnek és ismernek el munkásságáért a britek. Adele dobogós helyen végzett. Chenoa olyat szeretett volna alkotni, amely izgalmas téma, de nem vész el a sok azonos hangzású, dallamvilágú sláger között. A dupla CD-n összesen 19 dal hallható, ebből 8 teljesen angolul. „Az iskolában tanultam angolul, ráadásul mióta az eszemet tudom, mindig is énekeltem ezen a nyelven. Mivel fiatalon kezdtem, sok minden rám ragadt már elég korán, ráadásul a tehetségkutatóban (Operación Triunfo) is sokszor énekeltem angol nyelven. A rajongóim egy része nem igazán örült az angol szárnypróbálgatásnak, szerintük túl sokat akarok.” Az énekesnő ráadásul egy dalban, a Drama spanglish változatában egy fiatal és tehetséges brit indie pop és soul énekesnő reménységgel, Raphaellával duettezik.

Az első kislemez, mely a Quinta Dimensión (Ötödik Dimenzió) című dalból készült, illetve annak angol változatából, a Life's an equationből, rendkívül sikeres volt a rádióban. A következő slágere szokásához híven már egy ballada, a Ya No Quiero Verte (Nem akarlak többet látni), mely zenei témája keringőre emlékezteti az embert. A Hoy Sale El Sol (Ma felkel a Nap) pedig egyfajta önéletrajzi ihletésű dal, mely arra irányítja a figyelmet, hogy sosem szabad feladni.

Laura ezzel az albummal figyelemmel követ egy másik irányt, hogy lássa a különbségeket.

A dalok listája

01. Quinta Dimensión (Ötödik dimenzió)
02. Ni un Minuto Mas (Nincs több egy percnél)
03. Drama (Dráma)
04. Ya No Quiero Verte (Már nem akarlak látni)
05. Júrame (Esküdj)
06. Llegaré Hasta el Final (Elérkezik a befejezés)
07. Hoy Sale el Sol (Ma felkel a Nap)
08. Súper Superficial (Szuper felületes)
09. Piérdete Preocupación (Ne aggódj)
10. De Lo Malo Lo Mejor (Lehet, hogy a rossz a legjobb)
11. Drama (feat. Raphaella) (Dráma)
12. Life’s an Equation (Az élet egy egyenlet)
13. X Ray Eyes (Röntgen szemek)
14. Dead in the Water (Halott a vízben)
15. Arrested (Letartóztatott)
16. Humanized (Humanizált)
17. Made That Way (Járd az utat)
18. Follow the Sun (Kövesd a Napot)
19. Borderline (Határvonal)

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek