Starity

Mandalák: mit kell tudni róluk?

2013. szeptember 22. 09:09   |   Szerző: Kazuo

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Míg néhányan álomfogót akasztanak az ágyuk fölé, vagy talizmánokat hordanak maguknál, addig mások mandalákat rajzolnak lelki békéjük és gyógyulásuk érdekében. De mi is ez a mandala? Cikkünkben részletesen megismerkedhetünk vele.

hirdetés
Mandalák: mit kell tudni róluk?

A mandalát már évezredek óta alkalmazzák mint meditációs eszköz. Maga a szó szanszkrit eredetű, melynek jelentése kör, bár egyes kutatók szerint az elme szó jelentésével lehet kapcsolatba hozni. Eredetét tekintve leginkább a tibeti és az indiai kultúrához lehet kötni. A nyugati, illetve a keleti kultúrákban díszítés gyanánt alkalmazták, viszont még napjainkban is nagyon népszerű az emberek körében.

A mandala több ezer éves múltra tekint vissza: már a barlangrajzokon és a mezopotámiai mintákban – amelyek 7000 vagy esetleg 8000 évesek is lehetnek! – is fellelhetők. Csakugyan használták az inkák, a buddhisták, a kelták, a maják, illetve az arabok is.

Leginkább a spirituális és a vallási hagyományok alkalmazzák ezeket a mintákat legtöbbször gyógyításra vagy a tudat tágítására. A buddhista kultúrában fordítottak rá nagy figyelmet. A templomok építésénél általában az ablakokon díszelgett a mandala.

A mandalákat általában kör alakúra szokták megalkotni, azonban nem feltétlenül kell betartani ezt az alakot. Szabályosan ismétlődő minták találhatük benne, amelyek jelképezik a teljes harmóniát, ezáltal képesek a különböző élőlények energiarendszerét befolyásolni és a két agyfélteke közt megtalálni a harmonikus összeköttetést. Ennek következménye pedig az, hogy képes testileg, lelkileg regenerálni, megnyugtat és a szervezet öngyógyítására késztet. Nemcsak az időseknek vagy a felnőtteknek ajánlott, hanem a fiataloknak is, ugyanis segít a tanulásban és könnyebben megértjük a dolgok közti összefüggéseket, mivel megnöveli az agy kapacitását. Energiát is sugároz felénk, tudniilik mindegyik mandala fényeket, illetve színeket is sugároz.

A mandalakészítésnél érdemes megválogatni a színeket, ugyanis ezek fogják befolyásolni a hangulatunkat és a felénk sugárzott energiát, tehát ez azt jelenti, hogy minden egyes szín önálló jelentéssel bír. Nézzük meg, hogy mely szín, mit jelképez és miben válhat hasznunkra.

  • Piros: szeretet, életkedv, kitartás, önbizalom, hatalom, erő és szenvedély. Segít megnövelni a fizikai erőt, étvágygerjesztő, megnöveli a teljesítőképességet és képes meggyógyítani a nemgyulladásos bőrbetegségeket.

  • Narancs: aktivitás, optimizmus, energia, ösztönzés, erotika és kapcsolatteremtés. Fokozza a szervezet öngyógyító képességét és jótékony hatása van a májra, illetve a lépre.

  • Sárga: értelem, vidámság, öröm, fény és kibontakozás. Segít regenerálni a bőrt, karban tartja a hasnyálmirigyet és az emésztést és közrejátszik az idegeskedés leküzdésében. A tanulásban és a gyógyításban a legtöbbet segítő szín.

  • Világoskék: béke, frissítés, nyugalom, ellazulás és tisztítás. Jótékonyan hat a légzésre. Segít a beszédben, a tanulásban és a tudományos munkában. Fenntartja a pajzsmirigy normál működését, orvosolja a magas vérnyomást és csökkenti az étvágyat.

  • Szürke: felidézi a negatív gondolatokat, emlékeket és a stresszt jelképezi. Ennek hatására egy rossz szokás vagy betegség alakulhat ki. Nem tükröz semmiféle érzelmet.

  • Rózsaszín: odaadás, romantika és önzetlenség.

  • Mélykék: spiritualitás és bölcsesség. Nagyon erős nyugtató hatása van és leginkább az orra, illetve a fülre fejti ki jótékony hatását.

  • Fehér: tisztaság, tökéletesség, megbízhatóság, igazság és teljesség. Segít elfeledtetni a negatív érzéseket és gondolatokat.

  • Fekete: újjászületés, elegancia, titok, hatalom és méltóság.

  • Arany: szépség, gazdagság, örökkévalóság és bölcsesség.

  • Lila: szeretet, lelki megvilágosodás és megértés. Az egész szervezet integrációjájában játszik szerepet.

  • Ezüst: jólét, érzékfelettiség és természetfeletti képességek.

  • Zöld: harmónia, egyensúly, gyógyulás, regenerálódás, remény, növekedés és természet. Segít a szív megfelelő működésében és javítja a vérkeringést, illetve a látást. Ellazít és megnyugtat.

  • Barna: biztonság, nyugalom, őszinteség, stabilitás és melegség. Leginkább növeli az étvágyat.

A mandala elkészítése pofonegyszerű, azonban ha nem rendelkezünk annyira jó kézügyességgel, akkor manapság már az interneten megtalálható programokkal is csinálhatunk egyet.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek